Δύσκολες ώρες: Διακοπή με Τρόικα - Στο Μαξίμου ο Στουρνάρας για οδηγίες - iefimerida.gr

Δύσκολες ώρες: Διακοπή με Τρόικα - Στο Μαξίμου ο Στουρνάρας για οδηγίες

Δύσκολες ώρες - Εφυγε η Τρόικα - Στο Μαξίμου ο Στουρνάρας για οδηγίες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ωρα με την ώρα επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι δύσκολα θα κλείσει η διαπραγμάτευση με την Τρόικα ως την Παρασκευή, καθώς ούτε στη σημερινή μαραθώνια συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την Τρόικα επιτεύχθη συμφωνία.

Η συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών, Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς διεκόπη λίγο μετά τις 18:00 της Τετάρτης, ύστερα από 6,5 ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών αμέσως μετά την αποχώρηση της Τρόικα από το γραφείο του αναχώρησε για το Μέγαρο Μαξίμου, προφανώς για να συζητήσει με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τη σημερινή συζήτηση με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Στις 20:30 η Τρόικα θα επιστρέψει στο υπουργείο Οικονομικών για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τον κ. Στουρνάρα.

Υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, στο ερώτημα του iefimerida.gr αν υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις απάντησε: «Είμαστε εδώ για να λύνουμε τις εμπλοκές. Οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν μετά το Eurogroup. H Tρόικα θα μείνει εδώ».

Η εξέλιξη αυτή απομακρύνει το ενδεχόμενο να εκταμιευθεί άμεσα η δόση των 2,8 δισ. ευρώ και σε δεύτερο χρόνο η δόση των 6 δισ. ευρώ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για μια ακόμα φορά η κατάληξη της διαπραγμάτευσης θα «παίξει» με τα ταμειακά διαθέσιμα και τις υποχρεώσεις εξόφλησης ομολόγων εντός του Μαΐου.

Το επόμενο Eurogroup είναι προγραμματισμένο για τις 13 Μαΐου και μια εβδομάδα αργότερα, στις 20 Μαΐου, η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει ομόλογα 5,6 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα χέρια της ΕΚΤ και άλλων Κεντρικών Τραπεζών.

Το βασικό «αγκάθι» παραμένει το Δημόσιο, καθώς η Τρόικα αναμένει τις διευκρινίσεις του Αντώνη Μανιτάκη, ενώ πρόβλημα εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει η απαίτηση για 5.500 απολύσεις εντός του 2013, μέσω διαδικασίας αξιολόγησης.

Σε εκκρεμότητα είναι όμως και ο νέος Φόρος Ακινήτων και συγκεκριμένα το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για μείωση των συντελεστών του ΕΕΤΗΔΕ κατά 15%, καθώς όπως αναφέρουν υπηρεσιακοί παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, «η διαπραγμάτευση με την Τρόικα είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο».

Αντιθέτως, φαίνεται ότι βρισκόμαστε κοντά στη συμφωνία για τις ρυθμίσεις οφειλών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν, μάλιστα, ότι η ρύθμιση δεν θα έχει τελικά αναδρομική ισχύ από 1/1/2013, κάτι που σημαίνει ότι οι παλιές οφειλές (έως 31/12/2012) θα μπορούν να εξοφληθούν έως και σε 48 δόσεις

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ