25η ανάμεσα σε 29 χώρες η Ελλάδα στην παιδική ευημερία - iefimerida.gr

25η ανάμεσα σε 29 χώρες η Ελλάδα στην παιδική ευημερία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με την οικονομική κρίση να «αγκαλιάζει» όλο και πιο σφιχτά την Ελλάδα, η ευημερία των πολιτών του μέλλοντος κατρακυλά. Έκθεση της Unicef κατατάσσει την Ελλάδα στην 25η θέση ανάμεσα στις 29 χώρες με τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες στον κόσμο.

Πιο χαμηλά από την πατρίδα μας στη σχετική λίστα που παρουσιάζει (σε πέντε κατηγορίες) τις επιδόσεις των συγκεκριμένων χωρών σε ό,τι αφορά στην εξασφάλιση της ευημερίας των παιδιών στην πρώτη δεκαετία του αιώνα είναι οι ΗΠΑ, αλλά και οι Λιθουανία, Λετονία, Ρουμανία.

Οι καλύτερες συνθήκες για τα παιδιά συναντώνται στην Σκανδιναβία αν και η πρωτιά ανήκει στην Ολλανδία. Την ακολουθούν οι Νορβηγία, Ισλανδία και η Φινλανδία. Το θετικό για την Ελλάδα είναι ότι ανεβαίνει στην 5η θέση στον πίνακα ικανοποίησης όπου τα ίδια τα παιδιά κλήθηκαν να βαθμολογήσουν το πόσο ικανοποιημένα είναι από την ποιότητα ζωής τους. Σε μια κλίμακα από το 1 μέχρι το 10 το 90% των παιδιών που ζουν στη χώρα μας και συμμετείχαν στην έρευνα βαθμολόγησε την ποιότητα ζωής τους με 6 και πάνω. Θα μπορούσε, βέβαια, κάποιος να πει ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν αντικατοπτρίζουν πλήρως την πραγματικότητα, διότι συγκεντρώθηκαν το 2010 και τα τελευταία τρία χρόνια η κατάσταση στη χώρα μας έχει αλλάξει δραματικά προς το χειρότερο.

Το παράδοξο, πάντως, είναι ότι τα παιδιά χωρών που έχουν χτυπηθεί από την κρίση (Ελλάδα, Ισπανία) δήλωσαν περισσότερο ικανοποιημένα από τη ζωή τους σε σχέση με εκείνα που ζουν στη Γερμανία ή το Λουξεμβούργο.

Αναλυτικά τα στοιχεία της έκθεσης που αφορούν την Ελλάδα έχουν ως εξής:

* 20η όσον αφορά την Υλική ευημερία. Στις 3 πρώτες θέσεις βρίσκονται οι Ολλανδία, Φινλανδία, Νορβηγία και στις 3 τελευταίες οι Λιθουανία, Λετονία, Ρουμανία

* 19η όσον αφορά την Υγεία και την Ασφάλεια. Στις 3 πρώτες θέσεις βρίσκονται οι Ισλανδία, Σουηδία, Φινλανδία και στις 3 τελευταίες οι Καναδάς, Λετονία, Ρουμανία

* 28η όσον αφορά την Εκπαίδευση, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και με τη Ρουμανία να ακολουθεί στην τελευταία 29η θέση. Στις 3 πρώτες θέσεις βρίσκονται οι Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία

* 25η όσον αφορά τις Συμπεριφορές και τους Κινδύνους. Στις 3 πρώτες θέσεις βρίσκονται οι Ολλανδία, Δανία, Ισλανδία και στις 3 τελευταίες οι Ρουμανία, Λετονία, Λιθουανία

* 25η όσον αφορά τη Στέγαση και το Περιβάλλον. Στις 3 πρώτες θέσεις βρίσκονται οι Ελβετία, Ιρλανδία, Νορβηγία και στις 3 τελευταίες και πάλι οι Λιθουανία, Λετονία, Ρουμανία.

* Η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση από τις 29 χώρες στη σχετική παιδική φτώχεια (το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε νοικοκ Ευρώπη και υπερδιπλάσιο των ποσοστών στις Σκανδιναβικές χώρες και στην Ολλανδία.

Επιπλέον:

Είναι μία από τις οκτώ και μόνο αναπτυγμένες χώρες όπου τα ποσοστά συμμετοχής στην προσχολική εκπαίδευση πέφτουν κάτω από το 80%

Είναι μία από τις τέσσερις μονάχα χώρες του ΟΟΣΑ που παρουσιάζουν ποσοστά χαμηλού βάρους κατά τη γέννηση άνω του 8% (το ποσοστό των παιδιών που γεννιούνται με βάρος λιγότερο από 2,5 κιλά)

Είναι μία από τις τρεις χώρες όπου τα επίπεδα παιδικής παχυσαρκίας είναι υψηλότερα του 20% (οι άλλες δύο είναι ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες)

Είναι τελευταία μεταξύ των 29 χωρών στην ποιότητα του αέρα που αναπνέουν τα παιδιά

Παρουσιάζει μια από τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών όσον αφορά στο ποσοστό των παιδιών (ηλικίας 11 με 15 ετών) που αναφέρουν ότι «έχουν συμμετάσχει σε σωματική συμπλοκή τουλάχιστον μία φορά μέσα στους προηγούμενους 12 μήνες». Σχεδόν τα μισά παιδιά στην Ελλάδα (49%) ανέφεραν ότι συμμετείχαν σε τέτοιους καβγάδες. Από τις 29 χώρες στην έρευνα της UNICEF μόνο η Ισπανία παρουσιάζει χειρότερη επίδοση (περίπου 55%)

Βρίσκεται στο μέσο όρο της κατάταξης της UNICEF σχετικά με το σχολικό εκφοβισμό (bullying). Μόλις πάνω από το ένα τέταρτο των παιδιών στην Ελλάδα αναφέρουν ότι έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού στο σχολείο - περίπου ο μέσος όρος για τις αναπτυγμένες χώρες. Η Ελλάδα όμως είναι μία από τις πέντε μονάχα χώρες που παρουσίασε αύξηση στα ποσοστά σχολικού εκφοβισμού μέσα στην προηγούμενη δεκαετία

Κατατάσσεται 27η μεταξύ των 29 αναπτυγμένων χωρών όσον αφορά την «ποιότητα των σχέσεων των παιδιών». Μόνο το 44% των παιδιών στην Ελλάδα βρίσκουν τους συμμαθητές τους «καλούς και εξυπηρετικούς» - φανερά η χαμηλότερη επίδοση μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών (στις αμέσως χειρότερες θέσεις βρίσκονται η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες με ποσοστό 56%). Το 83% των παιδιών στην Ελλάδα βρίσκουν «εύκολο να μιλήσουν» στη μητέρα τους αλλά μόνο το 64% βρίσκουν εύκολο το να μιλήσουν στον πατέρα τους. Ο πίνακας κατάταξης της UNICEF λαμβάνει υπόψη το μέσο όρο και των τριών κριτηρίων.

Πρώτη θέση στην κάλυψη εμβολιασμών

Από την άλλη μεριά η Ελλάδα είναι στην κορυφή της κατάταξης των αναπτυγμένων χωρών για την κάλυψη εμβολιασμών (τόσο η Ελλάδα όσο και η Ουγγαρία εμφανίζουν ποσοστό 99% για πολιομυελίτιδα, ιλαρά και το τριπλό εμβόλιο διφθερίτιδας-κοκίτη-τέτανου (DPT3).

Είναι μία από τις οκτώ και μόνο χώρες όπου η κατάχρηση αλκοόλ μεταξύ των νέων είναι 10% ή και λιγότερο (στις τελευταίες θέσεις κατατάσσονται οι Λετονία, Φινλανδία, Λιθουανία με πάνω από 25%). Είναι μία από τις τέσσερις μονάχα αναπτυγμένες χώρες όπου τα επίπεδα χρήσης ινδικής κάνναβης από παιδιά (ηλικίας 11 με 15 ετών) παραμένει κάτω του 7% (στις τελευταίες θέσεις Ισπανία, Ελβετία, Καναδάς με πάνω από 24%).

Συνολικά, η έκθεση δεν διαπιστώνει ισχυρή σχέση μεταξύ του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και της συνολικής ευημερίας των παιδιών. Για παράδειγμα, η Σλοβενία κατατάσσεται υψηλότερα από τον Καναδά, η Τσεχία υψηλότερα από την Αυστρία και η Πορτογαλία υψηλότερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρά τις οπισθοδρομήσεις ορισμένων χωρών σε συγκεκριμένους δείκτες, η γενική εικόνα της δεκαετίας του 2000 δείχνει σταθερή βελτίωση σε διάφορους τομείς της παιδικής ευημερίας στις βιομηχανικές χώρες. Ωστόσο, δεδομένου ότι εξακολουθούν να μην είναι διαθέσιμα πρόσφατα και διεθνώς συγκρίσιμα στοιχεία σχετικά με τις ζωές των παιδιών (τα περισσότερα στοιχεία της έκθεσης είναι από το 2010), η έκθεση αντανακλά το αποτέλεσμα των πολιτικών αποφάσεων κατά την περίοδο πριν από την κρίση και επισημαίνει πως τα τρία χρόνια της οικονομικής δυσπραγίας από τότε, δεν αποτελούν καλό οιωνό για το παρόν ή το εγγύς μέλλον.

Παρόλα αυτά, ως επί το πλείστον, τα στοιχεία παρακολουθούν τις μακροπρόθεσμες τάσεις και αντικατοπτρίζουν τα αποτελέσματα των μακροπρόθεσμων επενδύσεων στη ζωή των παιδιών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ