Σύμμαχοι του περιβάλλοντος οι ωκεανοί «παγώνουν» την κλιματική αλλαγή

Οι ωκεανοί συμβάλλουν στην επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έρευνα, αφού όπως διαπιστώθηκε, απορροφούν τεράστιες ποσότητες θερμότητας συμβάλλοντας στην ανάσχεση του φαινομένου τα τελευταία 13 χρόνια.

Από το 1998 μέχρι το 2008 οι εκπομπές θερμοαπορροφητικών αερίων στην ατμόσφαιρα ήταν ταχύτερες από ποτέ, και τα δέκα αυτά χρόνια καταγράφηκαν ως τα θερμότερα στα χρονικά. Ωστόσο από το 2000 και μετά, η υπερθέρμανση της Γης επιβραδύνθηκε αισθητά και οι επιστήμονες άρχισαν να αναζητούν τον κρυφό «σύμμαχο» που αποτρέπει την κλιματική αλλαγή.

Ειδικοί από το Καταλανικό Ινστιτούτο Κλιματικών Επιστημών στη Βαρκελώνη και Γάλλοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι ωκεανοί απορρόφησαν περισσότερη θερμότητα από την ατμόσφαιρα γύρω στο 2000, γεγονός που εξηγεί την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης στην επιφάνεια του πλανήτη δίνοντας ελπίδες για μια παροδική και σύντομη παύση του φαινομένου.

Στη σχετική επιστημονική έκθεση αναφέρεται ότι το 65% της ποσότητας του πλεονάσματος της θερμότητας απορροφήθηκε στους τροπικούς παραλλήλους του Ειρηνικού και του Ατλαντικού Ωκεανού.

Η επικεφαλής της έρευνας και συγγραφέας της έκθεσης Βιρτζινί Γκουέμας μιλώντας στο Ρόιτερς εξηγεί ότι «η κρυμμένη θερμότητα ίσως διοχετευθεί εκ νέου στην ατμόσφαιρα την επόμενη δεκαετία επιταχύνοντας την υπερθέρμανση». Συμπληρώνει ωστόσο ότι «αν πρόκειται για φυσική μεταβλητότητα (όπως ο φυσικός, ωκεάνιος κύκλος των Ελ Νίνια), ο ρυθμός της θέρμανσης θα αυξηθεί ξανά»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ