Και οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ αδειάζουν τον Τράγκα: Κραυγές φασισμού και ρατσισμού δεν είναι δημοσιογραφία - iefimerida.gr

Και οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ αδειάζουν τον Τράγκα: Κραυγές φασισμού και ρατσισμού δεν είναι δημοσιογραφία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά την πολύ σκληρή ανακοίνωση των εργαζομένων της «Καθημερινής» κατά του δημοσιογράφου Γιώργου Τράγκα και οι εργαζόμενοι στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ καταγγέλλουν κατηγορηματικά την εκπομπή.

Με ανακοίνωσή τους δηλώνουν ότι είναι αντίθετοι με το περιεχόμενο της συγκεκριμένης εκπομπής και κάνουν λόγο για καταπάτηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας από τον Γιώργο Τράγκα.

«Οι κραυγές φασισμού, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, οι οποίες με περισσή άνεση εκτοξεύτηκαν από τους 4(!) παράλληλους μονολόγους, αποτέλεσμα των προσκεκλημένων βουλευτών και στελεχών της ναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», συνιστούν από την πλευρά του παρουσιαστή καταπάτηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας αλλά πολύ περισσότερο θέτουν ζητήματα που αγγίζουν μέχρι τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών» αναφέρουν οι δημοσιογράφοι του ραδιοφωνικού σταθμού και προσθέτουν ότι «το ρατσιστικό δηλητήριο απέχει έτη φωτός από την δημοσιογραφία» αναφέρουν χαρακτηριστικά στο κείμενό τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση :

«Εμείς, οι δημοσιογράφοι στο Ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την εκπομπή της Κυριακής (7 Απριλίου 2013) με τίτλο «Ελεύθερος Σκοπευτής» και παρουσιαστή τον Γιώργο Τράγκα, δηλώνοντας στους ακροατές του ραδιοφωνικού σταθμού αλλά και στους τηλεθεατές της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ ότι βρισκόμαστε απέναντι με το περιεχόμενο της συγκεκριμένης εκπομπής.

Οι κραυγές φασισμού, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, οι οποίες με περισσή άνεση εκτοξεύτηκαν από τους 4(!) παράλληλους μονολόγους, αποτέλεσμα των προσκεκλημένων βουλευτών και στελεχών της ναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», συνιστούν από την πλευρά του παρουσιαστή καταπάτηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας αλλά πολύ περισσότερο θέτουν ζητήματα που αγγίζουν μέχρι τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών.

Η προσπάθεια «δικαιολόγησης» των όσων πρεσβεύει και πράττει η Χρυσή Αυγή αποτελεί την πιο αισχρή και ύπουλη προπαγάνδα, επικίνδυνη για τη νεολαία, τους εργαζόμενους και τη κοινωνία, πόσο μάλλον όταν αυτό συμβαίνει σε μια εκπομπή υψηλής τηλεθέασης.

Το ρατσιστικό δηλητήριο που χύθηκε το βράδυ της Κυριακής από την εκπομπή «Ελεύθερος Σκοπευτής» απέχει έτη φωτός από την δημοσιογραφία που εμείς θέλουμε να υπηρετούμε, πόσο μάλλον στη σημερινή εποχή.

Η Συνέλευση των Συντακτών στον Ρ.Σ. ΣΚΑΙ 100.3»

ΕΣΗΕΑ: Η προβολή αντιδημοκρατικών και φιλοναζιστικών θέσεων δεν είναι δημοσιογραφία

Από την πλευρά της η ΕΣΗΕΑ αποδοκιμάζει έντονα την εκπομπή και τονίζει ότι η παρουσίαση της Χρυσής Αυγής αποσκοπεί στη νομιμοποίηση των θλιβερών απόψεών της και προσθέτει ότι δεν μπορεί να γίνεται μονόλογος με ανθρώπους που έχουν φιλοναζιστικές ιδέες .

Η ανακοίνωση:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποδοκιμάζει έντονα το πνεύμα, το περιεχόμενο και το ύφος της εκπομπής του Γιώργου Τράγκα στον Τ/Σ «ΣΚΑΪ» την Κυριακή, 7 Απριλίου 2013. Στην εκπομπή είχαν κληθεί τέσσερις βουλευτές της «Χρυσής Αυγής», οι οποίοι για ώρες είχαν την ευκαιρία να προβάλουν τις επικίνδυνες απόψεις τους και, μάλιστα, χωρίς αντίλογο.

Υπενθυμίζουμε ότι η προβολή θέσεων ρατσιστικού, φιλοναζιστικού και αντιδημοκρατικού περιεχομένου δεν είναι δημοσιογραφία. Δεν μπορεί να γίνεται μονόλογος με ανθρώπους, οι οποίοι είναι αρνητές του Ολοκαυτώματος και εμφορούνται από φιλοναζιστικές απόψεις. Δεν αποτελεί «ενημέρωση του λαού» η παράθεση παρόμοιων απόψεων. Άλλωστε, σε πολλές χώρες η ύπαρξη τέτοιου είδους κομμάτων είναι εκτός νόμου.

Αντίθετα, η παρουσίαση της «Χρυσής Αυγής» με το πέπλο της «δημοσιογραφίας χωρίς προκαταλήψεις» δεν αποσκοπεί παρά στη νομιμοποίηση των θλιβερών απόψεων της και στην παρουσίαση της συγκεκριμένης οργάνωσης ως ενός ακόμη «δημοκρατικού κόμματος». Η παρουσία της «Χρυσής Αυγής» στο Κοινοβούλιο πρέπει να προκαλέσει την αφύπνιση κάθε δημοκράτη και αντιφασίστα.

Η ΕΣΗΕΑ καταδικάζει κάθε προσπάθεια νομιμοποίησης νεοναζιστικών αντιλήψεων και προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση όλου του δημοσιογραφικού κόσμου, ώστε να αντιμετωπιστεί το επικίνδυνο φαινόμενο του νεοναζισμού».

ΠΟΕΣΥ: Η εκπομπή με τους τέσσερις φιλοναζιστές αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Σκληρή ανακοίνωσε εξέδωσε και η ΠΟΕΣΥ η οποία συγχαίρει τους εργαζόμενους της «Καθημερινής» και αναφέρει ότι «Δεν μας αφορούν ούτε οι λόγοι, ούτε τα κίνητρα που ο εν λόγω «συνάδελφος» αποφάσισε να δώσει βήμα και μάλιστα χωρίς αντίλογο σε τέσσερις φιλοναζιστές, νοσταλγούς του Χίτλερ, για να εκθέσουν τις επικίνδυνες για τη δημοκρατία απόψεις τους. Επιθυμούμε να ξεκαθαρίσουμε ότι από ανάλογες πρακτικές μας χωρίζει άβυσσος στον τρόπο που δημοσιογραφικά σκεφτόμαστε και λειτουργούμε.

Η συγκεκριμένη εκπομπή προβολής της Χρυσής Αυγής, με τον ιδιαίτερα απροκάλυπτο χαρακτήρα της, αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς ανάλογα φαινόμενα έχουν εμφανιστεί σε πολλά ΜΜΕ»

Μεταξύ άλλων ανακοίνωση αναφέρει

«Δεν μας αφορούν ούτε οι λόγοι, ούτε τα κίνητρα που ο εν λόγω «συνάδελφος» αποφάσισε να δώσει βήμα και μάλιστα χωρίς αντίλογο σε τέσσερις φιλοναζιστές, νοσταλγούς του Χίτλερ, για να εκθέσουν τις επικίνδυνες για τη δημοκρατία απόψεις τους. Επιθυμούμε να ξεκαθαρίσουμε ότι από ανάλογες πρακτικές μας χωρίζει άβυσσος στον τρόπο που δημοσιογραφικά σκεφτόμαστε και λειτουργούμε.

Η συγκεκριμένη εκπομπή προβολής της Χρυσής Αυγής, με τον ιδιαίτερα απροκάλυπτο χαρακτήρα της, αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς ανάλογα φαινόμενα έχουν εμφανιστεί σε πολλά ΜΜΕ.

Η Ομοσπονδία συνιστά σε νεόκοπους εκδότες, πρώην μέλη Ενώσεων Συντακτών, να αναλογίζονται ότι η παραβίαση των κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, που περιλαμβάνονται στον Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης, δεσμεύει ηθικά και ουσιαστικά όποιον δημοσιογραφεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Οι συντάκτες του ΣΚΑΪ όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπός του, Κωνσταντίνος Δαυλός, «έχουν αποδείξει ότι πρεσβεύουν μία δημοσιογραφία δεοντολογικά ισορροπημένη, χωρίς κορώνες οποιασδήποτε μορφής, με ισότιμη αντιμετώπιση των πολιτών, χωρίς διακρίσεις εθνικής καταγωγής, φύλου, φυλής, θρησκείας, πολιτικών φρονημάτων, οικονομικής κατάστασης και κοινωνικής θέσης, κάτι που απαιτεί άλλωστε το άρθρο 2 του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ. Και όλα αυτά δυστυχώς τα ξέχασε η εκπομπή του Γιώργου Τράγκα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ