Πόσο κόστισε στο Youtube η αναπαραγωγή του Gangnam Style - iefimerida.gr

Πόσο κόστισε στο Youtube η αναπαραγωγή του Gangnam Style

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όλοι το έχουμε δει. Είτε στα κρυφά, είτε απενοχοποιημένα δείχνοντάς το στα παιδιά μας που για έναν ανεξήγητο λόγο τρελαίνονται με το τραγούδι του PSY. Το Gangnam Style είναι το βίντεο με τις περισσότερες αναπαραγωγές στην ιστορία του Youtube. Πόσο κόστισε το streaming του συγκεκριμένου βίντεο κλιπ;

Την ακριβή απάντηση δεν την γνωρίζει ούτε η ίδια η Google δεδομένου ότι οι τύποι των servers ανά τον κόσμο διαφέρουν, άρα και το κόστος χρήσης τους δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια. Το σίγουρο είναι πως το Youtube είχε σημαντικό κέρδος από τη μανία για τον Κορεάτη ράπερ.

Αναλυτικά, προκειμένου να δει κάποιος το βίντεο κλιπ πρέπει να κωδικοποιηθούν και να αποθηκευτούν τουλάχιστον 80 διαφορετικοί τύποι αρχείων. Υπάρχουν, επίσης, έξι διαφορετικές αναλύσεις (low, medium, SD, q HD, HD, full HD) για τριών ειδών συσκευές (υπολογιστής, tablet και κινητό τηλέφωνο). Το κόστος αποθήκευσης και κωδικοποίησης ανά γιγαμπάιτ είναι μόλις 0,025 δολάρια. Το κόστος συμπίεσης των 2,8 GB για μια μέσης ανάλυσης αναπαρωγή του video clip, λοιπόν, υπολογίζεται μόλις στα 2,2 δολάρια.

Σαφώς πιο ακριβό είναι το κόστος του live streaming. Ειδικά από τη στιγμή που βάσει ερευνών το 63% των χρηστών παρακολουθεί τα βίντεο σε υψηλή ανάλυση. Το συνολικό κόστος του live streaming ανέρχεται στις 280.000 δολάρια. Σε αυτό το ποσό πρέπει να προστεθεί το κόστος των server που υποστηρίζουν την αναπαραγωγή των βίντεο και ανέρχεται περίπου στις 22.000 δολάρια. Συνολικά, λοιπόν, το Gangnam Style – μαζί με τις συμπληρωματικές μικροχρεώσεις - κόστισε στο Youtube περίπου 296.000 δολάρια.

Ακόμα κι έτσι, όμως, η ιστοσελίδα αναπαραγωγής βίντεο βγήκε κερδισμένη από το περιέργως αρεστό τραγούδι του PSY. Τα έσοδα από τις διαφημίσεις ανήλθαν στις 348.285 δολάρια. Από αυτά, τα 243.800 δολάρια πήγαν στην τσέπη του «καλλιτέχνη» και τα 104.485 δολάρια κατέληξαν στον παχυλό λογαριασμό του Youtube. Καθόλου άσχημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ