Φόροι σε ημιυπαίθριους και αυθαίρετα για να μειωθεί 15% το χαράτσι στα ακίνητα - iefimerida.gr

Φόροι σε ημιυπαίθριους και αυθαίρετα για να μειωθεί 15% το χαράτσι στα ακίνητα

Φόροι σε ημιυπαίθριους και αυθαίρετα για να μειωθεί 15% το χαράτσι στα ακίνητα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μόνο οι λεπτομέρειες απομένουν -σύμφωνα τουλάχιστον με πηγές του υπουργείου Οικονομικών- για τη συμφωνία με την Τρόικα, όσον αφορά στο νέο τρόπο φορολόγησης των ακινήτων, ωστόσο απειλείται μείζων... κόμπλα, με δεδομένο ότι οι κυβερνητικοί εταίροι επιμένουν ότι οι επίμαχες διατάξεις πρέπει να έρθουν στη Βουλή μαζί με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Συγκεκριμένα, για να «περάσει» ο νέος φόρος ακινήτων για το 2013, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επισημαίνουν ότι στη Βουλή πρέπει να έρθει συνολικό «πακέτο» διατάξεων, που θα συμπεριλαμβάνει την κλίμακα του Ενιαίου Φόρου με ισχύ από 1/1/2014, το αφορολόγητο του Ενιαίου Φόρου, ειδική κλίμακα για τα αγροτεμάχια, με ενδεχόμενη εφαρμογή της από το 2013, εφόσον ολοκληρωθεί εγκαίρως η καταγραφή τους, καθώς και τον χαρακτηρισμό ως «μεταβατικού» του Φόρου που θα ισχύσει το 2013, δηλαδή τη μείωση κατά 15% στους συντελεστές του ΕΕΤΗΔΕ.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Οτι η Τρόικα μπορεί να ζητήσει εδώ και τώρα το σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο, προκειμένου να υπολογίσει τις επιπτώσεις στα έσοδα από το 2014 και μετά, στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του Μνημονίου, υποχρεώνοντας το υπουργείο Οικονομικών να ολοκληρώσει μέσα σε λίγες ημέρες το σχέδιο που «σέρνεται» εδώ και μήνες.

Η τελική διαπραγμάτευση γίνεται επί τη βάσει του σχεδίου που προβλέπει μείωση 15% σε όλους τους συντελεστές του Έκτακτου Ειδικού Τέλους, χωρίς να τίθεται πλαφόν αξίας και επιφάνειας ακινήτου. Ως αντιστάθμισμα του μεγαλύτερου μέρους της απώλειας εσόδων, το σχέδιο προβλέπει την αύξηση του φόρου στα εκτός αντικειμενικού συστήματος ακίνητα, καθώς και την επέκταση του φόρου στα νομιμοποιηθέντα ακίνητα, δηλαδή σε ημιυπαίθριους και αυθαίρετα. Ζητούμενο είναι η πρόβλεψη έστω περιορισμένου αφορολόγητου αν και οι πιθανότητες είναι μάλλον περιορισμένες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ