Συνέλαβαν δήμαρχο και άλλους 37 για συμμετοχή στη σικελική Μαφία

Μεγάλης έκτασης επιχείρηση των ιταλικών αρχών οδήγησε στη σύλληψη τριάντα επτά ανθρώπων, ανάμεσά τους και ένας δήμαρχος πόλης της Σικελίας με την κατηγορία για συμμετοχή στο οργανωμένο έγκλημα.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι ενέχονται σε δραστηριότητες συμμοριών και εκβιασμούς, ενώ στόχος της επιχείρησης είναι να εξαρθρωθεί δίκτυο που ελέγχει διάφορες εταιρείες γύρω από την πρωτεύουσα της Σικελίας.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο δήμαρχος του Μοντελέπρε, μιας πόλης 6.000 κατοίκων όπου είχε δράσει την δεκαετία του 1940 ο Σαλβατόρε Τζουλιάνο, ένας λήσταρχος οι δραστηριότητες του οποίου παρέπεμπαν στον «Ρομπέν των Δασών», καθώς κι ένας κτηνοτρόφος ο οποίος σύμφωνα με τις αρχές είναι επικεφαλής του κυκλώματος.

Ο εισαγγελέας, Φραντσέσκο Μεσίνεο, που χειρίζεται την αντιμετώπιση της Μαφίας, ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι η έρευνα αποκάλυψε μια καλά οργανωμένη προσπάθεια επηρεασμού της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφέροντας: «Εδώ έχουμε δύο δημοτικές αρχές οι οποίες ήταν σε μεγάλο βαθμό μολυσμένες από τη Μαφία».

Ο πόλεμος των ιταλικών αρχών κατά της Μαφίας και κυρίως των τριών μεγάλων εγκληματικών συνδικάτων, της Κόζα Νόστρα στη Σικελία, της Ντραγκέτα και Καμόρα στη Νάπολη, συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες, ενώ η δραστηριότητα της Μαφίας υπολογίζεται πως φθάνει έως και στο 10% του ΑΕΠ της χώρας.

Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Εγκλημα υπολογίζει πως ο ετήσιος τζίρος των τριών μεγαλύτερων οργανώσεων του εγκλήματος στην Ιταλία ανέρχεται σε τουλάχιστον 116 δισ. ευρώ.

Είναι το δεύτερο μεγάλο πλήγμα των ιταλικών αρχών στη Μαφία μέσα σε μία εβδομάδα έπειτα από τη σύλληψη του «βασιλιά της πράσινης ενέργειας», Βίτο Νικάστι, πριν από μερικές ημέρες.

Με τη σύλληψη του Νικάστι οι αρχές πέτυχαν και τη μεγαλύτερη κατάσχεση πόρων της Μαφίας στην ιστορία, διάφορες εταιρείες «πράσινης» ενέργειας κ.ά., συνολικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ