Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητάει να λύσει ο ΟΗΕ εδώ και τώρα το θέμα των Σκοπίων - iefimerida.gr

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητάει να λύσει ο ΟΗΕ εδώ και τώρα το θέμα των Σκοπίων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητάει εδώ και τώρα από τον ΟΗΕ να λύσει το θέμα του ον
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αμεση επίλυση στο πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ απαιτεί από τον ΟΗΕ με ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτηρίζοντάς το εμπόδιο για την πορεία ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν το γεγονός ότι η διαμάχη για το όνομα εξακολουθεί να εμποδίζει την ενταξιακή πορεία της χώρας στην ΕΕ και ζήτησαν να υπάρξει οριστική επίλυση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητάει επίσης και άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

Με το ψήφισμά τους επί της έκθεσης προόδου της χώρας για το 2012, οι ευρωβουλευτές της επιτροπής κάλεσαν τον Επίτροπο, αρμόδιο για τη διεύρυνση της ΕΕ, να αξιολογήσει το κόστος της μη διεύρυνσης, συμπεριλαμβανομένων των βασικών κινδύνων για τη χώρα εάν συνεχιστεί το σημερινό status quo. Η ΠΓΔΜ έλαβε το καθεστώς υποψήφιας χώρας το Δεκέμβριο του 2005.

Οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και να προωθήσει τις ευνοϊκές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες.

Χαιρέτισαν τον εποικοδομητικό ρόλο της ΠΓΔΜ στις σχέσεις της με άλλες υποψήφιες προς ένταξη χώρες, και έκαναν ξεχωριστή αναφορά στην πρόσφατη πρώτη συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των κυβερνήσεων των Σκοπίων και της Σόφιας.

Το ψήφισμα του εισηγητή Richard Howitt (Σοσιαλιστές, Ηνωμένο Βασίλειο) υιοθετήθηκε από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ με 39 ψήφους υπέρ και 13 κατά. Η ψηφοφορία στην ολομέλεια θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα στη Σύνοδο του Μαΐου στο Στρασβούργο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ