«Υπάρχει περιθώριο δικαιότερων λύσεων για τους πολίτες» - iefimerida.gr

«Υπάρχει περιθώριο δικαιότερων λύσεων για τους πολίτες»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Εχω πλήρη συνείδηση της ευθύνης που αναλαμβάνω και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα. Σέβομαι απολύτως τους πολίτες που αγωνιούν και διαμαρτύρονται. Υπάρχει πάντοτε περιθώριο για άμεσες, απλές και πρακτικές λύσεις σε ζητήματα που ταλαιπωρούν τον πολίτη και μπορούν να λυθούν μέσα από την κοινή λογική» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυρικής.

Ο νέος τσάρος στις πρώτες δηλώσεις του ο κ. Ευ.Βενιζέλος κατά την παραλαβή του υπουργείου Οικονομικών από τον κ. Γ.Παπακωνσταντίνου έκανε φανερή την πρόθεσή του να καταστήσει το υπουργείο-σύμβολο του μνημονίου και των επαχθών μέτρων σε ένα στρατηγείο για την ανάταξη της οικονομίας με φιλικό πρόσωπο για τους πολίτες. «Εχω στο μυαλό μου προσωπικά τον κάθε άνεργο, τον κάθε συνταξιούχο, τους πολίτες που μειώθηκε το εισόδημά τους» είπε και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους «Αγανακτισμένους» που συγκεντρώνονται στις πλατείες.

Οι προτεραιότητες που θέτει ο ίδιος είναι: εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους, μέτρα με κοινωνική δικαιοσύνη και πρόσκληση για συστράτευση στα κόμματα της αντιπολίτευσης επί συγκεκριμένων θεμάτων, όπως π.χ. η ριζική αλλαγή και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

Ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι σε αυτή τη φάση δεν μπορούν να γίνουν άλλες αλλαγές στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα πέραν αυτών που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους. Ωστόσο δήλωσε ότι θα δεχτεί κάθε πρόταση για βελτίωση των μέτρων στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης των πολιτών.

Ωστόσο υποστήριξε πως «άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να καταστήσει εμφανέστερη τη δίκαιη κατανομή των βαρών και την ηθική ισορροπία των μέτρων. Η σχέση μας με τους θεσμικούς μας εταίρους βασίζεται στην αξιοπιστία μας και είναι μια ανοικτή διαδικασία διαπραγμάτευσης προς αμοιβαίο όφελος. Το κομβικό σημείο είναι βεβαίως η βιωσιμότητα και η διαχειρισιμότητα του δημόσιου χρέους και γύρω από το θέμα αυτό υπάρχει ευρύτατη σύμπτωση απόψεων και άρα μια καλή βάση συνεννόησης με τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή ταυτότητα και προοπτική της χώρας».

Στο ζήμτημα των αποκρατικοποιήσεων ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ακόμη πως προτίθεται να κρατήσει ο ίδιος την ευθύνη για τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ σε ό,τι αφορα το αίτημα των βουλευτές του ΠαΣοΚ να συζητηθεί η κάθε αποκρατικοποίηση χωριστά και όχι όλες μαζί φαίνεται πως συμφωνεί μαζί τους. «Μία-μία θα έρθουν. Τώρα, αν θα είναι επί μέρους κεφάλαια ενός νομοθετήματος, αυτό είναι τεχνικό ζήτημα».

Με την έκτακτη συνεδρίαση Εurogroup-Εco/Fin σήμερα στο Λουξεμβούργο να δυναστεύει την ατζέντα του, ο νέος υπουργός δεν είχε περιθώριο παρά μόνο για εντατική ενημέρωση. Τα στελέχη του υπουργείου που ανέλαβαν αυτό το καθήκον έλεγαν αργότερα ότι η συνεργασία ήταν πολύ εύκολη καθώς ο κ. Βενιζέλος είχε καλή γνώση των βασικών θεμάτων του υπουργείου, αλλά δεν γνώριζε τις λεπτομέρειες που αφορούν μόνο τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών.

Τους προηγούμενους μήνες ο κ. Βενιζέλος είχε συμμετάσχει σε μυστικές συσκέψεις με τον Πρωθυπουργό και τον κ. Παπακωνσταντίνου για την οικονομία, ενώ ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών του έστελνε ενημερωτικά σημειώματα για όλες τις εξελίξειςτακτική που ακολουθούσε και με άλλους κορυφαίους υπουργούς.

Ο κ.Βενιζέλος απαντά και στις επικρίσεις για την επιλογή του Παντελή Οικονόμο, ο οποίος όμως είχε συνταχθεί στο αντιμνημονιακό στρατόπεδο, και υποστηρίζει πως ο κ.Οικονόμου είναι ένας βουλευτής με γνώση της Οικονομίας και με αρμοδιότητα την είσπραξη των εσόδων. Στην ερώτηση γιατί ο νέος υπουργός Οικονομικών δεν πήρε μαζί του κάποιον συνεργάτη της εμπιστοσύνης του. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως βρίσκεται μακριά από αυτή τη λογική. «Δεν θα υποδείξω εγώ στον Πρωθυπουργό τι θα κάνει και ποιους θα επιλέξει» παρατηρεί. Αυτό συζητήθηκε και στο Μέγαρο Μαξίμου. «Ο Βαγγέλης δεν ζήτησε τίποτε, δεν έκανε τέτοια συζήτηση με τον πρόεδρο» λένε. Έτσι, η θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών ξεκινά με μια μικρή ομάδα, η οποία ενδεχομένως να διευρυνθεί αν προκύψει ανάγκη.

Τέλος ο νέος «τσάρος» δηλώνει πως θα ήταν κατώτερος των περιστάσεων αν προέτασσε οποιαδήποτε προσωπική επιδίωξη ή επιφύλαξη. «Μπορεί να βγω πάρα πολύ χαμένος προσωπικά. Αλλά αν έχω συμβάλει σε κάτι υπέρ του τόπου,θα έχω δικαιωθεί ιστορικά», απαντώντας ουσιαστικά σε όσους έκαναν λόγο για λάθος επιλογή, η οποία τον εγκλωβίζει στον κύκλο της κυβερνητικής φθοράς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ