Στουρνάρας: «Δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα» - iefimerida.gr

Στουρνάρας: «Δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα»

Στουρνάρας: «Δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη διαβεβαίωση πως «δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα (μειώσεις μισθών, μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις φόρων) τη διετία 2013- 2014» έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση με τους επικεφαλής της Τρόικα.

Εξάλλου, αναφερόμενος στη συγκεκριμένη συνάντηση, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, επισήμανε ότι «πήγαν καλά οι συναντήσεις, υπήρξε σημαντική πρόοδος και νομίζω ότι θα κλείσουμε τις επόμενες ημέρες». Αλλωστε, η ελληνική πλευρά επιζητεί να εκταμιευθεί πρώτα η δόση των 2,8 δισ. ευρώ (που είναι «υπόλοιπο» από τον περασμένο Δεκέμβριο) και μετά η δόση των 6 δισ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο, αλλά φαίνεται ότι η Τρόικα εμμένει στην αρχική θέση της για «λύση πακέτο» και εκταμίευση συνολικά των 8,8 δισ. ευρώ. Ετσι, στο άτυπο Eurogroup στις 12 Απριλίου στην Ιρλανδία, δεν αναμένεται να υπάρξουν αποφάσεις για την Ελλάδα, αν και, σύμφωνα με το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συζητηθεί το ελληνικό θέμα».

Όπως αναφέρουν τα στελέχη του υπουργείου, στο ζήτημα του δημόσιου τομέα, ο κανόνας 1:1 θα ισχύσει για όλες ανεξαιρέτως τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις (για κάθε μια απόλυση επίορκου, ανεπαρκούς, κ.λπ., θα υπάρχει μια πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ). Αντίθετα, για τις φυσιολογικές αποχωρήσεις θα ισχύσει ο κανόνας 1:10.

Σύγκλιση για φόρο ακινήτων, ληξιπρόθεσμες

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς τις εφορίες και τα ταμεία, φαίνεται ότι υπάρχει «μεγάλη σύγκλιση» για τον αριθμό των δόσεων και πλέον το «κενό» που χωρίζει κυβέρνηση και τρόικα είναι μικρό.

Προσέγγιση φαίνεται ότι υπάρχει και στο ζήτημα του «νέου φόρου» που θα αντικαταστήσει εφέτος το ειδικό τέλος στα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ). Η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της τρόικας για τους τρεις τρόπους κάλυψης του κενού των 200 εκατ. ευρώ, το οποίο δημιουργείται από τη μείωση κατά 10%- 15% στους συντελεστές. Ενώ, η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη και για το εάν θα υπάρξει αφορολόγητο όριο.

«Θα ζητήσουμε μείωση χρέους»

Το υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξεί ότι η ύφεση εφέτος θα είναι 4,5% (με βάση την αρχική πρόβλεψη), καθώς οι επιπτώσεις από την κρίση στην Κύπρο θα αντισταθμιστούν από τις καλύτερες προβλέψεις για την τουριστική κίνηση στην Ελλάδα. Πάντως, το οικονομικό επιτελείο χαρακτηρίζει ως «πρωταρχικό στόχο» τη δημιουργία εφέτος πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, «θα ζητήσουμε, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, μείωση χρέους».

Ασφαλείς οι τράπεζες

Ο υπουργός Οικονομικών, έπειτα και από τις τελευταίες εξελίξεις με το «πάγωμα» του ντηλ για συγχώνευση Εθνικής - Eurobank ξεκαθάρισε ότι «οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς».

Εν τω μεταξύ έπειτα από το φρένο στη συμφωνία για την Εθνική και την Eurobank, οι δύο τράπεζες περνούν υπό τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο τις «κρατικοποιεί». Και, ως βασικός μέτοχος των δύο τραπεζών, θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε μεταγενέστερο χρόνο η συγχώνευση, ή εάν οι δύο τράπεζες θα πωληθούν.

Μετά την ανακοίνωση της Τραπέζης της Ελλάδος (η οποία είχε τη σύμφωνη γνώμη της Τρόικα), οι διοικήσεις των δύο τραπεζών απέστειλαν, όπως ανέφεραν κυβερνητικοί παράγοντες, επιστολές στην Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν είναι πιθανόν να μπορέσουν να «σηκώσουν» το βάρος του 10% που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση κάθε μιας. Ως εκ τούτου, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αρχίζει τις διαδικασίες για να τις αναλάβει και να τις ανακεφαλαιοποιήσει.

Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, οι έως τώρα διαδικασίες για τη συγχώνευση αναστέλλονται και την τελική απόφαση για τη συγχώνευση ή μη θα λάβει το ΤΧΣ, ως βασικός μέτοχος. Ερωτηθείς ο ίδιος παράγοντας, εάν το ΤΧΣ μπορεί να αποφασίσει την πώληση των δύο τραπεζών ξεχωριστά, ανέφερε ότι το ΤΧΣ μπορεί να πάρει όποια απόφαση θέλει, με βάση τα κριτήρια που θα θέσει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ