Κρίσιμες διαβουλεύσεις για το οριστικό ύψος του «κουρέματος» στην Κύπρο - iefimerida.gr

Κρίσιμες διαβουλεύσεις για το οριστικό ύψος του «κουρέματος» στην Κύπρο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Άγνωστος Χ» παραμένει, στην Κύπρο, το ύψος του «κουρέματος» στις καταθέσεις πέραν των 100.000 ευρώ, έξι μέρες μέρες μετά τη συμφωνία Λευκωσίας - τρόικας για παροχή στήριξης στην κυπριακή οικονομία. Οι εντατικές διαβουλεύσεις στην Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου, δεν έχουν ακόμη οδηγηθεί σε αποτέλεσμα.

Εκτός από το «κούρεμα» κατά 37,5%, το οποίο έχει ήδη «κλείσει», το κενό, που υπάρχει, αφορά την τύχη του υπόλοιπου 22,5% των καταθέσεων, το οποίο έχει δεσμευτεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου.

Πηγές από την Κεντρική Τράπεζα ανέφεραν ότι θα απαιτηθεί πέραν του 50% αυτού του ποσοστού των καταθέσεων, ώστε να κλείσει το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών. Ως αποτέλεσμα, το συνολικό ποσοστό «κουρέματος» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, αναμένεται να ξεπεράσει το 50%.

Το τελικό ποσοστό του «κουρέματος» θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες: α) τον συμψηφισμό των δανείων με τις καταθέσεις και β) τις εξαιρέσεις, που έχουν αποφασιστεί.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου της Κεντρικής Τράπεζας, Γιάγκος Δημητρίου, μιλώντας στο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ, είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί, εάν είναι δυνατόν, έως τη Δευτέρα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι οι εξαιρέσεις που έχουν αποφασιστεί, επηρεάζουν το ύψος του «κουρέματος» των καταθέσεων, που θα επιβληθεί.

Όσο ανεβαίνουν οι εξαιρέσεις κεφαλαίων, είπε ο κ. Δημητρίου, τόσο ανεβαίνει και το ποσοστό του «κουρέματος».

.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ