Στο τραπέζι απολύσεις και τράπεζες στη συνάντηση Σαμαρά - Τρόικα - iefimerida.gr

Στο τραπέζι απολύσεις και τράπεζες στη συνάντηση Σαμαρά - Τρόικα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για να άρει το αδιέξοδο που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις, κρατώντας λεπτές ισορροπίες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντάται από τις 11 το πρωί με τους επικεφαλής της τρόικα.

Ο πρωθυπουργός αναζητεί τη «χρυσή τομή» μεταξύ των αξιώσεων των δανειστών αλλά και των προτάσεων που έχουν συμφωνηθεί εντός των τειχών, από τους κυβερνητικούς εταίρους και τα αρμόδια υπουργεία.

Τα δύο σημαντικότερα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα, είναι οι απολύσεις στο Δημόσιο και η επικείμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, με τις δύο πλευρές έχουν επιδοθεί σε έναν «αγώνα δρόμου» για την εξεύρεση της «μέσης οδού». Αντίθετα, η κυβέρνηση εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξη ότι η Τρόικα μπορεί να πεισθεί από την πρόταση για τον νέο φόρο στα ακίνητα (που θα αντικαταστήσει εφέτος το ειδικό τέλος), γεγονός που θα απομακρύνει την πιθανότητα λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2013.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως η Τρόικα επανήλθε με πιο σκληρές προτάσεις για απολύσεις, ενώ η ελληνική πλευρά προσπαθεί για κάποιον συμβιβασμό, καθώς υπάρχουν και πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα. Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν σε ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει τις απολύσεις 25.000 ατόμων έως το τέλος του 2014, τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και το πλάνο της διαθεσιμότητας.

Η Τρόικα ζητεί την άμεση απομάκρυνση περίπου 1.000 επίορκων δημόσιων υπαλλήλων και την αντικατάστασή τους από άλλους, ισάριθμους, που θα εισέλθουν μέσω ΑΣΕΠ και ανεξαρτήτως του κανόνα 5/1 (δηλαδή πέντε αποχωρήσεις για μία πρόσληψη). Ωστόσο, δεν δέχεται ότι είναι σημαντική η αντικατάσταση των περίπου 1.000 επίορκων υπαλλήλων με άλλους, χαρακτηρίζοντάς το ως συμβολική κίνηση από πλευράς κυβέρνησης και ως «ένα μικρό κομμάτι της συζήτησης». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, απέρριψε την πρόταση, με το επιχείρημα πως θα πρέπει να αποφασίσουν τα πειθαρχικά συμβούλια, τα οποία καθυστερούν σημαντικά να συνεδριάσουν για τα σχετικά θέματα.

Κυβέρνηση και Τρόικα φαίνεται πως έχουν διαφορετικό σχεδιασμό και ως την εκταμίευση των επόμενων δόσεων (2,8 δισ. ευρώ ως «υπόλοιπο» του περασμένου Δεκεμβρίου, που έπρεπε να έχει εκταμιευθεί τον Μάρτιο και 6 δισ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο του 2013). Η ελληνική πλευρά επιζητεί να επιλύσει άμεσα το θέμα με τους δημοσίους υπαλλήλους, προκειμένου να εκταμιευθούν τα 2,8 δισ. ευρώ εντός του Απριλίου (ίσως και με τηλεδιάσκεψη) και τα 6 δισ. ευρώ τον Μάιο. Αντίθετα, οι δανειστές θεωρούν ότι όλα τα ζητήματα αποτελούν «πακέτο» (οπότε η οποιαδήποτε εμπλοκή σε ένα θα δημιουργήσει συνολικό κώλυμα) και να εγκριθεί η εκταμίευση και των 8,8 δισ. ευρώ μαζί (πιθανόν στο Eurogroup στις 13 Μαΐου).

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν έως τις 20 Μαΐου (οπότε λήγει ομόλογο του Δημοσίου) και εκ του λόγου αυτού δεν δημιουργείται ιδιαίτερη ανησυχία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ