Bertelsmann και Pearson δημιουργούν το νέο παγκόσμιο εκδοτικό γίγαντα - iefimerida.gr

Bertelsmann και Pearson δημιουργούν το νέο παγκόσμιο εκδοτικό γίγαντα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Penguin Random House θα είναι ο νέος παγκόσμιος γίγαντας στο χώρο των εκδόσεων έπειτα από το «ναι» που είπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη συγχώνευση του βρετανικού ομίλου Pearson με τον γερμανικό Bertelsmann.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η ένωση αυτή δεν θα δημιουργήσει προβλήματα ανταγωνισμού, ιδίως επειδή ο όμιλος που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει αρκετούς ισχυρούς ανταγωνιστές».

Μετά την ανακοίνωση στο τέλος Οκτωβρίου της δημιουργίας αυτού του νέου εκδοτικού κολοσσού, οι αναλυτές ανησυχούσαν για πιθανά προβλήματα ανταγωνισμού, λόγω του μεγέθους αυτής της κοινοπραξίας, η οποία θα κυριαρχείται από την Bertelsmann με ποσοστό 53%, ενώ η Pearson θα κατέχει το υπόλοιπο 47%.

Στόχος του νέου γίγαντα είναι να λειτουργεί στις εκδόσεις με ακόμη πιο αποτελεσματικό τρόπο μέσω των κλασσικών μορφών κι διαύλων διανομής αλλά και των αναδυόμενων.

Πρόκειται κυρίως για την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού από «παίκτες» όπως ο αμερικανικός όμιλος πωλήσεων στο διαδίκτυο Amazon, και την περίφημη πλατφόρμα του Kindle για την ανάγνωση βιβλίων σε ψηφιακή μορφή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι έχει αξιολογήσει τον αντίκτυπο της συγχώνευσης αυτής στις αγορές απόκτησης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα βιβλία στα αγγλικά, καθώς και στις αγορές για την πώληση των βιβλίων στην αγγλική γλώσσα στους διανομείς.

Κατέληξε μάλιστα στο συμπέρασμα ότι στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, η νέα οντότητα θα «αντιμετωπίσει ανταγωνισμό από πολλούς μεγάλους εκδοτικούς οίκους, αλλά και πολλούς εκδότες μικρού και μεσαίου μεγέθους».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ