Οι 3D εκτυπωτές στην ιατρική: Δημιούργησαν συνθετικό ιστό που μιμείται τον βιολογικό - iefimerida.gr

Οι 3D εκτυπωτές στην ιατρική: Δημιούργησαν συνθετικό ιστό που μιμείται τον βιολογικό

Οι 3D εκτυπωτές στην ιατρική: Δημιούργησαν συνθετικό ιστό που μιμείται τον βιολο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην ιατρική βρίσκουν εφαρμογή οι 3D εκτυπωτές και συγκεκριμένα στον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής, αφού οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να εκτυπώνουν ένα τεχνητό υλικό έτσι ώστε να μοιάζει με ζωντανό.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Χημείας Χάγκαν Μπέιλι, κατάφεραν μέσω τρισδιάστατου εκτυπωτή να τυπώσουν τα υλικά ενός συνθετικού ιστού, ο οποίος διαθέτει αρκετές από τις ιδιότητες του αντίστοιχου κανονικού βιολογικού ιστού, επίτευγμα το οποίο μπορεί μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί ευρέως στον τομέα των βιο-ιατρικών εφαρμογών στο μέλλον, ιδίως στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής.

Το νέο είδος υλικού που δημιούργησαν οι επιστήμονες είναι ουσιαστικά κάτι σαν τζελ, το οποίο αποτελείται από έως 35.000 συνδεδεμένα μεταξύ τους σταγονίδια νερού, καλυμμένα από ένα λεπτό φιλμ λιπιδίων.

Τα σταγονίδια του υλικού περιβάλλονται από σταγονίδια ελαίου, δημιουργώντας έτσι μικροσκοπικά σφαιρίδια που γύρω τους διαθέτουν ένα φιλμ λιπιδίων, το οποίο μιμείται τη μεμβράνη των ζωντανών κυττάρων σχηματίζοντας έτσι ένα εύκαμπτο και εύπλαστο υλικό με ιστούς παρόμοιους με αυτών των νεύρων και των μυών, που μπορούν να επιτελούν ορισμένες από τις λειτουργίες των φυσιολογικών κυττάρων του ανθρωπίνου σώματος.

Το υλικό αυτό διαθέτει πόρους που μπορούν να μιμηθούν τα νεύρα και μπορούν να διαβιβάσουν ηλεκτρικά σήματα από το ένα άκρο του «δικτύου» στο άλλο, αφού όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, το ηλεκτρικό ρεύμα ήταν δυνατό να διασχίσει το πορώδες συνθετικό υλικό, όπως συμβαίνει και σε ένα φυσιολογικό νεύρο.

Επειδή όμως οι συμβατικοί τρισδιάστατοι εκτυπωτές δεν είναι σε θέση να «τυπώσουν» το εν λόγω συνθετικό υλικό, οι Βρετανοί ερευνητές κατασκεύασαν στο εργαστήριό τους από το μηδέν έναν ειδικό εκτυπωτή 3D, ο οποίος θα κατασκευάζει το εν λόγω υλικό. Προς το παρόν βέβαια, η τεχνική είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο και θέλει αρκετή βελτίωση προτού αξιοποιηθεί στο πεδίο της ιατρικής και της βιοτεχνολογίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ