Υφεση – σοκ 13% στην Κύπρο, αλλά και συνωστισμός επενδυτών - iefimerida.gr

Υφεση – σοκ 13% στην Κύπρο, αλλά και συνωστισμός επενδυτών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε η κυπριακή οικονομία και το τραπεζικό σύστημα της χώρας δημιουργεί συνθήκες βίαιης συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας στο νησί με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης να κάνει λόγο για ύφεση έως και 13%, ενώ την ίδια ώρα επενδυτικά funds δειχνουν ζωηρό ενδιαφέρον για να δραστηριοποιηθούν στο νησί.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης Αναστασιάδη, Χρήστος Στυλιανίδης, έκανε λόγο για δραματική άνοδο της ύφεσης σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το αναμενόμενο.
«Το 2013 η ύφεση ενδέχεται να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις του 8,7%, πιθανόν να φτάσει και το 13%», φέρεται να δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ο κ. Στυλιανίδης, ενώ από την Κομισιόν εκτιμούσαν ότι το ποσοστό θα έφθανε μέχρι το 3,5%.

Κύπρος η χώρα των ευκαιριών;

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή της Κύπρου», ξένοι επενδυτές έρχονται στην Κύπρο, ενώ κάνει λόγο για περίπου 88 «Επενδυτικά κεφάλαια» που εξσφάλισαν άδεια από την Κεντρική Τράπεζα η οποία, βάσει νομοθεσίας είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στις αδειοδοτήσεις εφόσον πληρούνται τα κριτήρια.

Τα Επενδυτικά Κεφάλαια αναμένεται να τεθούν λίαν συντόμως υπό την εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υπό ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών για την Κύπρο έχει αυξηθεί κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα, και σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, αυτό συμβαίνει «διότι εμείς μπορεί να θεωρούμε ότι η Κύπρος είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση που όντως είναι, αλλά υπάρχουν Funds/επενδυτές, οι οποίοι υπό τέτοιες συνθήκες "βλέπουν ευκαιρίες"».

Τέτοιες ευκαιρίες θα είναι οι δημοπρασίες ακινήτων, που θα υπάρξουν στο άμεσο μέλλον, οι μετοχοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, οι πωλήσεις ενδεχομένως άλλων κρατικών υπηρεσιών και εταιρειών, καθώς και επενδυτικές ευκαιρίες που πολύ πιθανό να προκύψουν στον ιδιωτικό τομέα.

Πιέζουν ασφυκτικά οι Ρώσοι για τις τράπεζες

Την ίδια στιγμή οι Ρώσοι επιχειρηματίες στην Κύπρο ασκούν πιέσεις μέσω της ρωσικής κρατικής τράπεζας VTB για την άρση των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται στο νησί.

Σύμφωνα με το Stockwatch αυτό ήταν το βασικό αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση του νέου υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, με τον εκ των επικεφαλής της VTB, Μιχαήλ Κούζλοβλεφ, αλλά και του Σώτου Ζακχαίου που εκπροσώπησε τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ξένων Τραπεζών στην Κύπρο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ρώσος τραπεζίτης ζήτησε πληροφορίες για το πότε και πώς θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου επισημαίνοντας στον κ. Γεωργιάδη ότι προκαλούνται σοβαρά προβλήματα στους καταθέτες και ενδέχεται εάν συνεχιστούν να υπάρξουν επιπτώσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου τόνισε ότι οι δύο χώρες συνεχίζουν να διατηρούν άριστες σχέσεις, ζητώντας, παράλληλα, να δοθεί χρόνος στην κυπριακή οικονομία να ανακάμψει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ