Ποιοι κρατούμενοι θα βάζουν βραχιολάκι στο πόδι για να πάρουν άδεια - iefimerida.gr

Ποιοι κρατούμενοι θα βάζουν βραχιολάκι στο πόδι για να πάρουν άδεια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με προβληματισμό αντιμετώπισαν σήμερα πολλοί βουλευτές της Επιτροπής της Βουλής το προσχέδιο νόμου το οποίο θα εισηγηθεί την ηλεκτρονική επιτήρηση των υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων με άδεια μέσω βραχιολιού, το οποίο θα τοποθετείται στο πόδι και θα μπορεί να τους εντοπίζει ανά πάσα στιγμή, ενώ οι κρατούμενοι που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη νέα αυτή διάταξη θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.

Ποιες κατηγορίες περιλαμβάνονται στο προσχέδιο νόμου:

  • Κρατούμενοι, που έχουν καταδικαστεί με στερητικές της ελευθερίας ποινές, θα μπορούν να κάνουν χρήση των νέων διατάξεων και να αποφυλακίζονται, υπό τον όρο του κατ΄ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, εφόσον έχουν εκτίσει μέρος της ποινής.
  • Για το καθεστώς της προσωρινής κράτησης, ο ανακριτής θα μπορεί να αποφασίζει την ηλεκτρονική επιτήρηση προκειμένου η προσωρινή κράτηση να είναι το έσχατο δικονομικό μέσο.
  •  Η ηλεκτρονική επιτήρηση είναι δυνατό να έχει εφαρμογή και για τη χορήγηση αδειών σε κρατούμενους.

Το βραχιόλι ηλεκτρονικής παρακολούθησης, θα αφορά και την προσωρινή κράτηση έτσι ώστε ο ανακριτής να έχει τη δυνατότητα, αντί της προσωρινής κράτησης, να επιβάλει την ηλεκτρονική επιτήρηση στον κατηγορούμενο και να τον αφήσει εκτός φυλακής, ενώ τονίζεται ότι απαιτείται η συναίνεση του κατάδικου ή του υπόδικου, ο οποίος θα επιβαρύνεται με το κόστος της τοποθέτησης του βραχιολιού και μόνο σε περίπτωση που κριθεί με ειδική αιτιολογία ότι δεν έχει οικονομική δυνατότητα για να το καταβάλει θα το καλύπτει το κράτος.

Το ηλεκτρονικό βραχιόλι θα μπορεί πολύ δύσκολα να παραβιαστεί και, αν συμβεί η παραβίαση, θα χτυπήσει συναγερμός. «Το πιθανότερο είναι πως το μέσο ηλεκτρονικής επιτήρησης θα είναι χαλκάς στο πόδι, που δεν φαίνεται κιόλας» είπε το μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής Ευαγγελία Μήτρου, επισημαίνοντας ότι το μέσο ηλεκτρονικής επιτήρησης δεν θα πρέπει να προσβάλλει την προσωπικότητα και να είναι εμφανές ότι φέρει επάνω του ο επιτηρούμενος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ