Πρόσωπα και ταινίες Ελλήνων δημιουργών έτοιμα να κατακτήσουν τον παγκόσμιο κινηματογράφο - iefimerida.gr

Πρόσωπα και ταινίες Ελλήνων δημιουργών έτοιμα να κατακτήσουν τον παγκόσμιο κινηματογράφο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο ελληνικός κινηματογράφος αντιστέκεται στην κρίση και στην αδιαφορία της πολιτείας για τον πολιτισμό και δημιουργεί - μερικές φορές καλπάζοντας μάλιστα! Η απονομή των βραβείων από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου 2013 επιβεβαίωσε αυτή την πραγματικότητα (αλλά και ανάγκη) αναδεικνύοντας τον Εκτορα Λυγίζο σε σαρωτικό νικητή και δείχνοντας πως ο νέος ελληνικός κινηματογράφος μπορεί να τα καταφέρει - και πως ο δρόμος που άνοιξε ο Γιώργος Λάνθιμος και η Αθηνά Τσαγκάρη θα έχει άξιους συνεχιστές.

Πρόσωπα και ταινίες Ελλήνων δημιουργών έτοιμα να κατακτήσουν τον παγκόσμιο κινηματογράφο | iefimerida.gr 0

Ενα χρόνο σχεδόν μετά την απώλεια του Θόδωρου Αγγελόπουλου που έδωσε υπόσταση και ταυτότητα στον ελληνικό κινηματογράφο, και με τις επιτυχίες κυρίως του Γιώργου Λάνθιμου στα μεγάλα διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού, ο ελληνικός πολιτισισμός και δη η σκηνή του κινηματογράφου έχει ανάγκη να δείξει πως μπορεί να τα καταφέρει. Πως έχει μέλλον. Μέσα σε αυτό το κλίμα και με δεδομένες τις άκρως ενδιαφέρουσες συμμετοχές έγινε χθες η απονομή των βραβείων στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, φέρνοντας δυναμικά στο προσκήνιο το όνομα που όλοι θα παρακολουθούμε στενά εφεξής. Ο λόγος για τον Εκτορα Λυγίζο ο οποίος πήρε βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη για το «Αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού», ενώ η ταινία του βραβεύτηκε ως η καλύτερη Μεγάλου Μήκους Ταινία Μυθοπλασίας, και ο πρωταγωνιστής Γιάννης Παπαδόπουλος πήρε βραβείο Α' Ανδρικού ρόλου. Η ταινία έχει ήδη διακριθεί στο εξωτερικό, στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι και το Φεστιβάλ του Τορόντο.

Το βραβείο Α' γυναικείου ρόλου πήρε Αμαλία Μουτούση για την ερμηνεία της στην ταινία «Χαρά», του Ηλία Γιαννακάκη, τονίζοντας πως «η αναγνώριση από τους ανθρώπους του χώρου, είναι πιο σημαντική απ' ό,τι του κοινού».

Η πρόεδρος της Ακαδημίας Κατερίνα Ευαγγελάκου από την μεριά της είπε: «Τα βραβεία δεν σημαίνουν μόνο διάκριση και επιβράβευση αλλά και καθήκον, σε μια χώρα όπου ο πολιτισμός στιγματίζεται από περιφρόνηση και ο πολιτικός κυνισμός είναι μέσα στο κάδρο». Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις απώλειες που έχει ο ελληνικός κινηματογράφος από τη μη απόδοση του «1,5%» των τηλεοπτικών καναλιών και την επιστροφή του φόρου από τα εισιτήρια στις αίθουσες. Βέβαια η πρόεδρος αναφέρθηκε και στις διεθνείς διακρίσεις των ελληνικών ταινιών και αναφέρθηκε στα εκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργανώνει η Ακαδημία με τίτλο «Film Factory», αφιλοκερδώς από βραβευμένους κινηματογραφιστές σε σπουδαστές, αλλά και το«Riding the Greek Wave», μέσω του οποίου οι Ελληνες κινηματογραφιστές έρχονται σ' επαφή με παράγοντες της διεθνούς αγοράς - διευθυντές ξένων Φεστιβάλ, ειδικούς στην παραγωγή και προώθηση ταινιών. Διοργανώνονται «για όσους δεν έχουμε την πολυτέλεια να πηγαίνουμε σε ξένα Φεστιβάλ και μέχρι να μεταναστεύσουμε από τη χώρα» είπε, με πικρό χιούμορ, η Κατερίνα Ευαγγελάκου.

Πρόσωπα και ταινίες Ελλήνων δημιουργών έτοιμα να κατακτήσουν τον παγκόσμιο κινηματογράφο | iefimerida.gr 1

Αναλυτικά τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2013 έχουν ως εξής:

Μεγάλου μήκους Ταινία Μυθοπλασίας (απονέμεται στους παραγωγούς): Γιώργο Καρναβά, Εκτορα Λυγίζο, Αργύρη Παπαδημητρόπουλο και Ελίνα Ψύκου

-Μεγάλου Μήκους Ταινία Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ): «Ημερολόγια Αμνησίας» της Στέλλας Θεοδωράκη, όπως και το βραβείο «Λουκία Ρικάκη».

-Μικρού Μήκους: «Χαμομήλι» του Νεριτάν Ζιντζιρία

-Σκηνοθεσίας: Θάνος Αναστόπουλος για την ταινία «Η Κόρη».

- Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη: Εκτορας Λυγίζος για την ταινία «Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού»

- Σεναρίου: Θάνος Αναστόπουλος για την ταινία «Η Κόρη»

-Α΄ Γυναικείου ρόλου: Αμαλία Μουτούση στην ταινία «Χαρά»

- Α΄Ανδρικού ρόλου: Γιάννης Παπαδόπουλος στην ταινία «Το Αγόρι τρώει το Φαγητό του Πουλιού»

-Β΄ Γυναικείου ρόλου: Κόρα Καρβούνη στην ταινία «J.A.C.E.» (Just Another Confused Elephant)

- Β΄Ανδρικού ρόλου: Ιερώνυμος Καλετσάνος στην ταινία «J.A.C.E.»

- Φωτογραφίας: Ηλίας Αδάμης για την ταινία «Η Κόρη»

-Μοντάζ: Ισοψήφισαν οι Στέλλα Φιλιπποπούλου για την ταινία «Αν...» και Τάκης Γιαννόπουλος, Λάμπης Χαραλαμπίδης και Πάνος Δαουλτζής για την ταινία «J .Α.C.E.»

-Πρωτότυπης Μουσικής: Σταύρος Γασπαράτος για την ταινία «Αίμα»

-Σκηνογραφίας: Ηλίας Λεδάκης για την ταινία «J.A.C.E.»

- Ενδυματολογίας: Δέσποινα Χειμώνα για την ταινία «J.A.C.E.»

- Ηχου: Μαρίνος Αθανασόπουλος, Κώστας Βαρυμποπιώτης, Αρης Λουζιώτης και Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος για την ταινία «Αν...»

- Μακιγιάζ: Γιάννης Παμούκης για την ταινία J.A.C.E.

- Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας: Βασίλης Ανδριόπουλος, Γιάννης Βαμβακάς, Γιώργος Αλαχούζος, Ρούλης Αλαχούζος και Δημήτρης Γκερπινής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ