Επιφυλακτικές οι αγορές με τις εξελίξεις στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Επιφυλακτικές οι αγορές με τις εξελίξεις στην Ελλάδα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Λίαν επιφυλακτικές παραμένουν οι αγορές απέναντι στις εξελίξεις στην Ελλάδα, θεωρώντας, προφανώς, ότι η νέα Κυβέρνηση θα δοκιμαστεί στη πράξη όσον αφορά στα βασικά ζητούμενα, δηλαδή κατ' αρχήν στη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου και στη συνέχεια στη προώθηση όλων των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Συν τοις άλλοις, η πολυφωνία στην Ευρώπη και η διαφορετική προσέγγιση, όσον αφορά στο πώς θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες στο νέο «πακέτο» βοήθειας προς την Ελλάδα, διόλου κατευναστικά λειτουργούν στις αντιδράσεις των spreads.

Η «ψαλίδα» των επιτοκίων στα 10ετή ομόλογα είχε ανοίξει νωρίτερα το πρωί έως τις 1.571 μονάδες για να «κλείσει» στη πορεία της ημέρας, όχι όμως κάτω από τις 1.510 μονάδες. Εκρηκτική χαρακτηρίζεται σε κάθε περίπτωση η κατάσταση στα ασφάλιστρα κινδύνου, αφού χθες έσπασαν το φράγμα των 2.000 μονάδων και σήμερα ξεπέρασαν ακόμα και τις 2.300 μονάδες βάσης, θεωρώντας ότι η βιωσιμότητα των δημοσιονομικών στην Ελλάδα κρέμεται από μια πολύ λεπτή κλωστή, δεδομένων των πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στην Ευρώπη.

Η πρώτη αντίδραση εγχώριων αναλυτών στα τεκταινόμενα τα τελευταία 24ωρα, είναι επίσης επιφυλακτική και τονίζουν ότι παραμένει το κρίσιμο στοίχημα για τη Κυβέρνηση συνολικά και ειδικά για τον νέο υπουργό Οικονομικών, το πώς θα περάσει στη κοινή γνώμη το «βαρύ» Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο, το οποίο δεν πρόκειται φυσικά να αλλάξει, τουλάχιστον στις βασικές του παραδοχές ήτοι μεταξύ άλλων στα πρόσθετα μέτρα που απαιτούνται για φέτος και φτάνουν στα 6,4 δις ευρώ. Από την άλλη μεριά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν ότι η «καρατόμηση» της Τ. Μπιρμπίλη και της Λ. Κατσέλη, αφαιρεί σημαντικό βάρος από τη Κυβέρνηση στις κρίσιμες διαβουλεύσεις που πρόκειται να γίνουν με τη Τρόικα, αναφορικά με το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων και την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας. Όλως. τυχαίως, μάλιστα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου που διαδέχεται την Τ. Μπιρμπίλη, καλείται να βάλει «σκούπα» και να τελειώσει θέματα τα οποία αποτελούσαν σημείο τριβής με τη πρώην υπουργό και κατ' επέκταση με τη Τρόικα ήτοι τη πώληση της ΔΕΗ ή περιουσιακών της στοιχείων (λιγνίτες) καθώς και τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ελλάδα αγορές Μεσοπρόθεσμο σχέδιο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ