O OHE βάζει κανόνες στο εμπόριο όπλων - iefimerida.gr

O OHE βάζει κανόνες στο εμπόριο όπλων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών πέτυχε ένα στόχο πολλών ετών, εγκρίνοντας την πρώτη στην ιστορία του ΟΗΕ συνθήκη για το πολλών εκατομμυρίων εμπόριο όπλων. Είναι ένα σημαντικό βήμα στην αποτροπή διάδοσης παράνομων όπλων.

Η συνθήκη υιοθετήθηκε με 154 θετικές ψήφους έναντι 3 αρνητικών και 23 αποχών. Καθώς τα νούμερα εμφανίστηκαν στον πίνακα, πολλοί από τους συμμετέχοντες ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς. Η συνθήκη αποτελεί ένα μεγάλο βήμα κατά της διάδοσης όπλων σε τρομοκράτες και μέλη του οργανωμένου εγκλήματος. Παρ' όλα αυτά η συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ εφόσον επικυρωθεί από 50 χώρες και παίζει μεγάλο ρόλο ποιες θα είναι αυτές οι χώρες.

Αρχικά χώρες όπως το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Συρία εμπόδισαν την ψήφιση, καθώς θεώρησαν πως έθιγε τα συμφέροντά τους ενώ η Ρωσία και η Κίνα απείχαν από την ψηφοφορία. Επίσης πολλές χώρες όπως οι Ηνωμένες ψήφισαν υπέρ της συνθήκης, αν και ελέγχουν ένα πολύ μεγάλο μέρος του εμπορίου όπλων.

Ο Αυστραλός αντιπρόσωπος Peter Woolcott τόνισε πως η συνθήκη θα σώσει ζωές οι οποίες κινδυνεύουν από το αλόγιστο και παράνομο εμπόριο όπλων. Στον αντίποδα οι τρεις χώρες που δεν ψήφισαν υπέρ της συνθήκης ισχυρίζονται πως υπάρχουν πολλά κενά στην εφαρμογή της, ευνοεί χώρες όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες εξάγουν όπλα και δεν είναι υπέρ μικρών εισαγωγέων που τα χρειάζονται για την προστασία τους. Επίσης δεν περιλαμβάνει απαγόρευση όσον αφορά την διάθεση όπλων σε ένοπλες ομάδες.

Ακόμη η συνθήκη δεν ελέγχει τον τρόπο χρήσης των όπλων μέσα σε μια χώρα, αλλά υποχρεώνει τις χώρες που την έχουν επικυρώσει να θέσουν κανόνες στην μεταφορά συμβατικών όπλων και να ελέγξουν τους εμπόρους. Συγκεκριμένα απαγορεύει σε χώρες να πωλούν οπλισμό, παραβιάζοντας εμπάργκο όπλων προς άλλες. Επίσης απαγορεύει την πώληση όπλων σε περίπτωση που αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή σε πράξεις τρομοκρατίας. Είναι στην ευχέρεια του πωλητή να κρίνει το παραπάνω, πράγμα το οποίο αποτελεί ένα ακόμα κενό στη συνθήκη. Περιλαμβάνει διατάξεις για εξοπλισμό από μαχητικά αεροσκάφη μέχρι ελαφρύ οπλισμό.

Αξιοσημείωτο είναι πως είναι η πρώτη συνθήκη τέτοιου είδους που ψηφίζει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και είναι ένα πρώτο βήμα προς ένα κόσμο με λιγότερα όπλα στα λάθος χέρια. Οι υποστηρικτές της θα συνεχίσουν την εκστρατεία έτσι ώστε να υπογραφεί και επικυρωθεί από όσον το δυνατόν περισσότερες χώρες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ