Μείωση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων κατά 15% αλλά με πλαφόν - iefimerida.gr

Μείωση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων κατά 15% αλλά με πλαφόν

Μείωση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων κατά 15% αλλά με πλαφόν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με σφραγισμένα χείλη αποχώρησαν από το υπουργείο Οικονομικών, μετά την ενημέρωσή τους από τον Γιάννη Στουρνάρα, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ Φίλιππος Σαχινίδης και Δημήτρης Χατζησωκράτης, δηλώνοντας μόνο ότι τέθηκαν επί τάπητος όλες οι εκκρεμότητες με την Τρόικα, εν όψει της σύσκεψης των τριών αρχηγών το απόγευμα της Τετάρτης.

Αυτό που «καίει», πάντως, την κυβερνητική συνοχή δεν είναι το Δημόσιο αλλά ο τρόπος φορολόγησης των ακινήτων, με δεδομένη τη θέση της Τρόικα ότι εάν αντικατασταθεί από φέτος το ΕΕΤΗΔΕ, θα πρέπει να εξασφαλιστεί επιπλέον 1 δισ. ευρώ από άλλες πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, το υπουργείο Οικονομικών προσήλθε με ένα σενάριο για τη φορολόγηση των ακινήτων για το 2013, το οποίο κινείται στη βάση της διατήρησης του ΕΕΤΗΔΕ για έναν ακόμα χρόνο, σενάριο το οποίο απορρίπτει εκ προοιμίου η ΔΗΜΑΡ. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, για να καμφθούν οι αντιστάσεις της ΔΗΜΑΡ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, εξετάζεται η δυνατότητα μείωσης του ΕΕΤΗΔΕ κατά περίπου 15%, αλλά με πλαφόν αξίας και επιφάνειας ακινήτου. Όσο, δε, για τα ισοδύναμα που θα απαιτηθούν, προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων, το βασικό σενάριο προβλέπει την επιβάρυνση κάποιων κατηγοριών ιδιοκτητών που επιβαρύνονται με ΦΑΠ.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι ακόμα κι αν το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών περάσει από τους αρχηγούς, δεν είναι βέβαιο ότι θα περάσει από την Τρόικα, η οποία εμφανίζει αλλεργικά συμπτώματα στα αιτήματα μείωσης φόρων, ειδικά από τη στιγμή που στο δίμηνο καταγράφεται υστέρηση των φορολογικών εσόδων κατά 278 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ