Eυρωπαίοι συνταξιούχοι πήγαν στην Κύπρο και τώρα τραβούν τα μαλλιά τους με το κούρεμα καταθέσεων

Τις τελευταίες μέρες ακούμε για επιχειρήσεις που θα κλείσουν στην Κύπρο γιατί διαγράφηκαν οι καταθέσεις τους ή γιατί δεν μπορούν να εκτελωνίσουν ή να παραγγείλουν νέα προϊόντα, για ταμεία προνοίας που κινδυνεύουν να χάσουν τα κεφάλαιά τους. Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα για τους ευρωπαίους που πήγαν να ζήσουν στην Κύπρο μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Η εφημερίδα Πολίτης Κύπρου αναφέρει το παράδειγμα για ένα ζευγάρι από το Βέλγιο που αποφάσισε μετά τη συνταξιοδότησή του να ζήσει σε μια πιο χαλαρή χώρα με καλύτερο κλίμα και αισθάνεται να τους πνίγει το δίκιο. Η τελευταία κατάθεσή τους, που προοριζόταν να καλύψει τις τελευταίες δόσεις ανέγερσης κατοικίας στη Λάρνακα, πάγωσε εδώ και 15 μέρες και ένα μέρος της κινδυνεύει να χαθεί - να μετατραπεί σε μετοχές αγνώστου αξίας. Και μαζί να κινδυνέψει και το ακίνητο. «Είναι μια κλίκα από κλέφτες» είναι η φράση που επαναλαμβάνει συνεχώς το ζευγάρι.

Ο σύζυγος, ως πρώην τραπεζίτης επέκρινε έντονα και τον τρόπο χειρισμού του θέματος. «Εμείς στο Βέλγιο υποτιμήσαμε το φράγκο και όλα έγιναν σε μια μέρα. Εδώ έχει δύο εβδομάδες και ακόμη κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς γίνεται. Κανένας δεν εξηγεί επαρκώς στον κόσμο. Πλήρης ερασιτεχνισμός... πλήρης ερασιτεχνισμός» επανέλαβε. Και έδειξε αποφασισμένος να οργανώσει μιαν ομάδα και μαζί να προσφύγουν ακόμη και στη δικαιοσύνη.

Η σύζυγος, καθηγήτρια μουσικής, ανέφερε πως «πάντα η ίδια ως καθηγήτρια είχα μιαν αρχή, να είμαι υπόδειγμα για τους μαθητές μου. Αυτό θα ανέμενα και από έναν Πρόεδρο, έναν υπουργό Οικονομικών, έναν διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας», και τους προκάλεσε «ας μας δείξουν αυτοί τι κόστος θα έχουν».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ