Μια ανάσα από την κορυφή της ΕΚΤ, ο Ντράγκι - iefimerida.gr

Μια ανάσα από την κορυφή της ΕΚΤ, ο Ντράγκι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα βήμα πιο κοντά στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκεται ο ιταλός κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι καθώς ο η ιταλική κυβέρνηση ζήτησε από τον Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι να απομακρυνθεί από τη θέση του στην ΕΚΤ. Σύμφωνα με Το Βήμα η κίνηση αυτή είναι απαραίτητη για να «κλειδώσει» το όνομα του Ντράγκι στην ανώτερη θέση της ΕΚΤ, καθώς η ιδρυτική «συμφωνία κυρίων» μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών προβλέπει ότι σε κάθε χώρα της ευρωζώνης θα αντιστοιχεί μόνο ένας αντιπρόσωπος στη Φρανκφούρτη.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι ζήτησε από τον Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι «να κάνει αυτοβούλως και με υπευθυνότητα ένα βήμα πίσω και να παραιτηθεί» από τη θέση του ως μέλος της ΕΚΤ.

Τον περασμένο Απρίλιο ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι έλαβε στήριξη από τη Γαλλία προκειμένου να αντικαταστήσει τον Ζαν Κλοντ Τρισέ στη λήξη της θητείας του τον προσεχή Οκτώβριο. Όμως η στήριξη από τον Νικολά Σαρκοζί δεν ήταν απροϋπόθετη καθώς ο γάλλος πρόεδρος ζήτησε να τοποθετηθεί γάλλος στη θέση του Σμάγκι στο εξαμελές διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

Από την άλλη πλευρά η θητεία του Σμάγκι λήγει σε δύο χρόνια και όπως επεσήμανε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάντσιο «τα μέλη της ΕΚΤ είναι ανεξάρτητα και δεν δέχονται εντολές από κανέναν άλλο οργανισμό ή πρόσωπο». Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι ο Σμάγκι δεν θα κάνει χρήση του δικαιώματός του να παραμείνει στη θέση του και θα υποβάλλει σύντομα την παραίτησή του προσδοκώντας να «αξιοποιηθεί» καταλλήλως από την ιταλική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ευρωπαϊκή τράπεζα Κεντρική ΕΚΤ Ντράγκι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ