Ιταλία: Οι «δέκα σοφοί» πιάνουν δουλειά για να δώσουν λύση στο γρίφο της ακυβερνησίας - iefimerida.gr

Ιταλία: Οι «δέκα σοφοί» πιάνουν δουλειά για να δώσουν λύση στο γρίφο της ακυβερνησίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από αύριο οι «δέκα σοφοί», τα δύο σώματα προσωπικοτήτων «εγνωσμένου κύρους» που συστάθηκαν με εντολή του Ιταλού προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο θα επεξεργαστούν προτάσεις για τη συνεργασία των ιταλικών κομμάτων και το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Ναπολιτάνο δήλωσε ότι «δεν κρύβει από τους Ιταλούς τη δυσκολία της κατάστασης» αλλά επανέλαβε την πεποίθησή του πως οι πολιτικοί αρχηγοί θα δείξουν «υπευθυνότητα» καθώς«πρέπει για άλλη μία φορά την όλες οι πλευρές να αντιληφθούν την σοβαρότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα» .

Η πρώτη ομάδα των σοφών έχει επιφορτιστεί με την εξέταση των προτάσεων για τα θεσμικά ζητήματα -κυρίως την προώθηση της διαφάνειας, η οποία βρισκόταν ψηλά στις προγραμματικές θέσεις του PD και του M5S του Μπέπε Γκρίλο.

Για αυτήν την ομάδα επιλέχθηκε ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας, Βαλέριο Ονίντα, οι γερουσιαστές Μάριο Μάουρο και Γκαετάνο Κουαλιαριέλο και ο καθηγητής Λουτσιάνο Βιολάντε, που έχει διατελέσει δύο φορές πρόεδρος της Βουλής).

Ακόμη δυσκολότερο θα είναι όμως το έργο της δεύτερης ομάδας, η οποία πρέπει να καταρτίσει βήματα για την οικονομία που θα μπορέσουν να τύχουν, με κάποια φόρμουλα, της στήριξης από τα (διαμετρικά αντίθετων θέσεων) PD, του μπερλουσκονικού PdL ή του M5S.

Αυτή αποτελείται από τον πρόεδρο της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας Ενρίκο Τζιοβανίνι, τον πρόεδρο της επιτροπής Ανταγωνισμού Τζιοβάνι Πιτρουτσέλα, το μέλος του συμβουλίου της ιταλικής Κεντρικής Τράπεζας Σαλβατόρε Ρόσι, τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Έντσο Μιλανέζι και τους Τζιανκάρλο Τζιορτζέτι και τον Φιλίπο Μπούμπικο, επικεφαλής των επιτροπών Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας αντίστοιχα.

Για το έργο των «σοφών» δεν έχει τεθεί προθεσμία, αλλά ο Μπερλουσκόνι ζήτησε να ολοκληρώσουν το έργο τους μέσα σε δέκα ημέρες. Μάλιστα ο γραμματέας του κόμματος επανέλαβε πως το κόμμα θέλει είτε σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού και όχι τεχνοκρατών ή άμεση επιστροφή στις κάλπες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ