ΠΑΣΟΚ: Μετά την Τρόικα, ανασχηματισμός - iefimerida.gr

ΠΑΣΟΚ: Μετά την Τρόικα, ανασχηματισμός

ΠΑΣΟΚ: Μετά την Τρόικα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θέμα ανασχηματισμού της κυβέρνησης θέτει ευθέως το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της Τρόικα στην Ελλάδα, θα πρέπει να γίνει «αξιολόγηση και αξιοποίηση προσώπων».

Οπως τονίζει το Κίνημα, ο ανασχηματισμός είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, συμπληρώνοντας με νόημα πως «ευθύνη και αρμοδιότητα των τριών κομμάτων και των αρχηγών τους είναι η ύπαρξη και το πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης».

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ θέτει μια σειρά σημαντικών θεμάτων προς συζήτηση στην προσεχή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών και για πρώτη φορά οι προτάσεις του συνοδεύονται και από όρους και προϋποθέσεις.

Οπως τονίζουν κύκλοι της Ιπποκράτους, κάθε μέρα που περνά είναι κρίσιμη και δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις. Γι' αυτό και θεωρούν αναγκαία και επείγουσα την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας σύγκλισης των τριών κομμάτων.

Επαναφέρουν επίσης τα θέματα που θα συζητηθούν με την Τρόικα για τα οποία πρέπει να συμφωνήσουν οι τρεις εταίροι, μεταξύ των οποίων η μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση και το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ.

Η αρνητική εμπειρία της Κύπρου

Στην Ιπποκράτους εκτιμούν ότι η κρίση στην Κύπρο είναι πιθανό να επιβαρύνει τους ήδη αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τονίζουν την ύπαρξη της «ρήτρας βαθύτερης ύφεσης» και τονίζουν ότι «είναι η κατάλληλη στιγμή να ζητήσει η Ελλάδα αυτά που πρέπει» στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Θεωρούν επίσης ότι «η εξαιρετικά αρνητική εμπειρία της Κύπρου θα λειτουργήσει υπέρ της κατανόησης των ελληνικών θέσεων από τους θεσμικούς εταίρους μας».

Σύμφωνα με τους κύκλους του ΠΑΣΟΚ, όλα τα άλλα θέματα εντάσσονται σε ένα ενιαίο προγραμματικό πλαίσιο με ορίζοντα τετραετίας. Και για πρώτη φορά από τον σχηματισμό της κυβέρνησης θέτει θέμα δίκαιης μοιρασιάς κόστους και οφέλους μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Δεν θα σηκώσει τα βάρη που δεν του αναλογούν

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι, πλέον, το ΠΑΣΟΚ δεν είναι διατεθειμένο «να σηκώσει πάλι βάρη που δεν του αναλογούν, για να προστατευθούν άλλοι εταίροι από το βάρος παλαιότερων ή τωρινών επιλογών τους», δίνοντας έτσι μια νέα διάσταση στη συνεργασία των τριών κομμάτων.

Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ως θετικό γεγονός ότι «η κυβέρνηση άρχισε να προσεγγίζει θετικά την ολοκληρωμένη πρότασή του, όπως φάνηκε στη συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ συναρμοδίων υπουργών και αντιπροσωπείας του Κινήματος».

Βολές κατά υπουργών

Η Ιπποκράτους, πάντως, προειδοποιεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στις προτάσεις νόμων που έχει καταθέσει για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και κατηγορεί υπουργούς, τους οποίους δεν κατονομάζει, ότι στις επαφές τους με την Τρόικα, αγνοούν τις προτάσεις του.

Επίσης καταγγέλλει ότι υπουργοί (που επίσης δεν κατονομάζονται) εμφανίζουν δικές τους διαφωνίες προς τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ ως πίεση από την Τρόικα, όπως σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή και τονίζει ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ