Οι «επιτροπές σοφών» δίνουν ελπίδες για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία - iefimerida.gr

Οι «επιτροπές σοφών» δίνουν ελπίδες για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία

ΕΔΩΣΕ ΔΙΕΞΟΔΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΑΠΟΛΙΤΑΝΟ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με θετικό τρόπο αντιμετώπισαν τα ιταλικά κόμματα τις δηλώσεις του Ιταλού προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και την απόφαση να συσταθούν δυο «επιτροπές σοφών» που θα κληθούν να προχωρήσουν σε διαμόρφωση προγραμματικών προτάσεων.

Στα μέλη των επιτροπών αυτών συμπεριλαμβάνονται ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο, ο συνταγματολόγος Βαλέριο Ονίντα, τρία κομματικά στελέχη από τον κεντροδεξιό, τον κεντρώο και τον κεντροαριστερό χώρο, ο πρόεδρος της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ιταλίας (ISTAT) Eνρίκο Τζοβανίνι, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Ιταλίας Σαλβατόρε Ρόσι και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης Μόντι, Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι.

«Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) είναι έτοιμο να στηρίξει την πορεία που υπέδειξε ο πρόεδρος Ναπολιτάνο. Ο άξονάς μας παραμένει μια κυβέρνηση αλλαγών και παράλληλα μια συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο κεντροαριστερός ηγέτης Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.

Από την κεντρώα Επιλογή Πολιτών του Μάριο Μόντι, ο Αντρέα Ολιβέρο σημείωσε ότι «συμφωνεί απόλυτα με τις επιλογές του Ναπολιτάνο, διότι ήταν ακριβώς αυτό που ευχόταν να μπορέσει να γίνει».

Ο γραμματέας του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL), Αντζελίνο Αλφάνο, επέμεινε, από την πλευρά του, ότι οι εναλλακτικές λύσεις συνεχίζουν να είναι δύο: «ή κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής ή εκλογές». Παράλληλα όμως πρόσθεσε: «ως μια ακόμη πράξη καλής θέλησης και ευθύνης προς την χώρα, εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την προγραμματική επαλήθευση που επιθυμεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ευχόμαστε να φέρει καρπούς».

Θετική υπήρξε και η αντίδραση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) στην γερουσία, Βίτο Κρίμι, ο οποίος, μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook ανέφερε ότι χρειάζονται μόνιμες επιτροπές σοφών. «Ο πρόεδρος τελικώς μας έδωσε δίκιο, αφού τόνισε ότι η κυβέρνηση – έστω και αν ασχολείται μόνο με τις τρέχουσες υποθέσεις – συνεχίζει να εργάζεται με την συνεργασία του κοινοβουλίου», σημείωσε ακόμα ο Κρίμι. Το M5S έκανε εξάλλου γνωστό ότι θα επιλέξει τον υποψήφιό του για την προεδρία της Δημοκρατίας μέσω ψηφοφορίας των μελών του, στο διαδίκτυο.

Μένει να φανεί ποια βήματα προόδου είναι διατεθειμένες να κάνουν τις επόμενες ημέρες οι διάφορες πολιτικές δυνάμεις για την συγκρότηση νέας κυβέρνησης, πριν από ή και μετά την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας, που αναμένεται να γίνει τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ