Επαινοι Σρέντερ σε Μέρκελ: «Ηγείται με αυτοσυγκράτηση στην Ευρώπη» - iefimerida.gr

Επαινοι Σρέντερ σε Μέρκελ: «Ηγείται με αυτοσυγκράτηση στην Ευρώπη»

Επαινοι Σρέντερ σε Μέρκελ: «Ηγείται με αυτοσυγκράτηση στην Ευρώπη»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προβαίνοντας σε μια χειρονομία μάλλον σπάνια, ειδικά σε εκλογικές χρονιές, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ αναφέρθηκε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια στην διάδοχο και πολιτική του αντίπαλο Ανγκελα Μέρκελ.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Der Spiegel, ο Σρέντερ εξήρε την Μέρκελ για τον τρόπο που επέλεξε να ηγηθεί στην Ευρώπη (με αυτοσυγκράτηση, όπως τόνισε) καθ' όλη την διάρκεια της κρίσης χρέους στην ΕΕ και ως σήμερα, αν κι εξέφερε επίσης την άποψη ότι οι αρχικοί της δισταγμοί μερικά χρόνια νωρίτερα έκαναν τις τρέχουσες προσπάθειες διάσωσης του ενιαίου νομίσματος πιο ακριβές από όσο θα έπρεπε να είναι.

Ο Σρέντερ, πρώην ηγέτης των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), που κυβέρνησε από το 1998 ως το 2005, σημείωσε ακόμα ότι ορισμένα στελέχη του συντηρητικού κόμματος της Μέρκελ, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), προκάλεσαν αχρείαστους φόβους στην ΕΕ για την ηγεσία της Γερμανίας, όπως ο Φόλκερ Κάουντερ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής της ομάδας, που είχε δηλώσει την περασμένη χρονιά ότι «η Ευρώπη μιλάει γερμανικά».

Ο Σρέντερ, ο οποίος έχει εκδηλώσει δημόσια την υποστήριξή του στον υποψήφιο του SPD έναντι της Μέρκελ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, δήλωσε παρ' όλ' αυτά ότι η καγκελάριος κάνει αξιοπρεπώς τη δουλειά της.

«Η κυρία Μέρκελ μάλλον καθυστερημένα πήρε τις απαραίτητες αποφάσεις στις προσπάθειες διάσωσης και για την επίδειξη αλληλεγγύης στο εσωτερικό της ΕΕ. Αυτή η καθυστέρηση βεβαίως έκανε τις προσπάθειες να σωθεί το ευρώ πιο ακριβές. Αλλά δεν απέρριψε τον ηγετικό ρόλο της Γερμανίας· αντί γι' αυτό, ηγείται με αυτοσυγκράτηση. Και, κατά την άποψή μου, αυτό είναι καλό».

«Οπως... ζευγαρώνουν οι σκαντζόχοιροι»

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ορισμένες φορές επικρίνεται διότι δεν ηγείται όσο πρέπει. Aλλες φορές όμως επικρίνεται διότι ασκεί την επιρροή της σε υπέρμετρο βαθμό – πιο πρόσφατα, στην οικονομική κρίση της Κύπρου.

«Ως καγκελάριος, χρειάστηκε να μάθω ότι η Γερμανία μπορεί να ηγηθεί της Ευρώπης μόνο με τον τρόπο που ζευγαρώνουν οι σκαντζόχοιροι», είπε ο Σρέντερ. Ερωτηθείς πώς ζευγαρώνουν οι σκαντζόχοιροι, ο πρώην καγκελάριος απάντησε: «Πολύ προσεκτικά».

Πρόσθεσε πως «οι άλλες χώρες περιμένουν από την Γερμανία να ηγείται, αλλά να μην επιδεικνύει την ανωτερότητά της. Σχόλια όπως 'η Ευρώπη μιλάει γερμανικά' δεν βοηθούν καθόλου».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ