Κόκκινος συναγερμός στο Μαξίμου για την τελική επίσκεψη της Τρόικα

Τρίτη σύσκεψη μέσα σε ένα 24ωρο συγκαλεί το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενόψει της νέας επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει η Τρόικα στην Αθήνα, την Τετάρτη 3 Aπριλίου.

Από μόνη της αυτή η ενεργοποίηση του ίδιου του πρωθυπουργού αποδεικνύει περίτρανα πως είμαστε τραγικά πίσω σε σχέση με τα όσα θα έπρεπε να έχουν αποφασιστεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες για να κλείσει αυτός ο κύκλος των επισκέψεων και των ελέγχων προκειμένου να πάρουμε την τελευταία δόση του δανείου ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Οπως ομολογούν και κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες στο iefimerida.gr όχι μόνο τις τελευταίες εβδομάδες -λόγω της Κύπρου- πάγωσαν όλα, όπως είναι φυσικό αλλά και υπάρχουν σοβαρές ενδοκυβερνητικές διαφωνίες που πρέπει να λυθούν με μια συμβιβαστική απόφαση. Κι αυτή πρέπει να ικανοποιεί και την Τρόικα και τα 3 κόμματα της συγκυβέρνησης.

Γι' αυτό το λόγο άλλωστε έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα νέα σύσκεψη των κυρίων Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη υπό τον κ. Σαμαρά.

Τα εκκρεμή ζητήματα είναι γνωστά σε όλους και αφορούν:

  • Στα έσοδα μέσω των εισπράξεων των ΔΟΥ
  • Στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων
  • Στη ρύθμιση των παλαιών οφειλών προς το δημόσιο σε δόσεις
  • Στην είσπραξη του έκτακτου τέλους ακινήτων, του γνωστού σε όλους χαρατσιού
  • Στη διαθεσιμότητα - κινητικότητα στο δημόσιο που η Τρόικα επιμένει ότι πρέπει να οδηγεί και σε απολύσεις

Και στα πέντε αυτά ζητήματα υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ των όσων έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα και έχουν αποτυπωθεί στο Μνημόνιο και τον Προϋπολογισμό. Πηγές μάλιστα από τις Βρυξέλλες εκφράζουν το φόβο ότι στο τέλος του 2013 θα υπάρξει απόκλιση στόχων που θα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και αυτό θα σημάνει -αν παραμείνει έτσι- την ανάγκη λήψης διορθωτικών αποφάσεων, ενδεχομένως και μέτρων.

Οι εμπλοκές υπάρχουν σε δύο επίπεδα:

  • Αφενός με την Τρόικα στο θέμα των δημοσίων υπαλλήλων όπου το σύνολο της κυβέρνησης δεν επιθυμεί απολύσεις τουλάχιστον σε πρώτη και δεύτερη φάση, νεώ η Τρόικα απαιτεί τουλάχιστον 26.000 απολύσεις
  • Αφετέρου με το χαράτσι των ακινήτων και τις ρυθμίσεις των παλαιότερων οφειλών όπου ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θέτουν βέτο στις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικά για το χαράτσι ενδεικτική είναι η δήλωση του κ. Στουρνάρα το μεσημέρι, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον κεντρικό τραπεζίτη Γιώργο Προβόπουλο στο Μαξίμου. «Ολα είναι ακόμη ανοικτά», είπε επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει εμπλοκή καθώς δεν έχει εναλλακτικό αξιόπιστο σύστημα είσπραξης αντίστοιχο με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ