Μικροσκοπικά ρομπότ μιμούνται τη συμπεριφορά αποικίας μυρμηγκιών [βίντεο] - iefimerida.gr

Μικροσκοπικά ρομπότ μιμούνται τη συμπεριφορά αποικίας μυρμηγκιών [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί εκ πρώτης όψεως να μη μοιάζουν καθόλου με πραγματικά μυρμήγκια, ωστόσο τα μικροσκοπικά ρομπότ σε σχήμα κύβων ζάχαρης που κατασκεύασαν Αμερικάνοι και Γάλλοι ερευνητές μιμούνται στην εντέλεια τη συμπεριφορά των εντόμων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σιμόν Γκαρνιέ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Νιου Τζέρσι, τοποθέτησαν δύο κεραίες στην κορυφή κάθε ρομποτικού μυρμηγκιού, οι οποίες χρησιμοποιούνται και ως αισθητήρες φωτός. Όταν περισσότερο φως έπεφτε στην αριστερή κεραία, τότε το ρομπότ έστριβε προς τα αριστερά και όταν πιο πολύ φως έπεφτε στη δεξιά κεραία, έστριβε δεξιά, ενώ ένας προβολέας συνδεδεμένος με κάμερα κατέγραφε τις κινήσεις τους και έστελνε σε τακτικά χρονικά διαστήματα φως κατά μήκος της διαδρομής.

Τα ρομποτικά μυρμήγκια (robot ants) είναι προγραμματισμένα να συμπεριφέρονται όπως μια κοινωνία πραγματικών μυρμηγκιών. Προχωρούν προς τα εμπρός αποφεύγοντας τυχόν εμπόδια και συνεργάζονται ώστε να βρουν τον ταχύτερο δρόμο μέσα από ένα λαβύρινθο, επιδεικνύοντας αξιοσημείωτα σημάδια συλλογικής νοημοσύνης, ανταλλάσσοντας πληροφορίες για το πώς πρέπει να κινηθούν.

Όπως τα μυρμήγκια επικοινωνούν μεταδίδοντας χημικά σήματα από φερομόνες, αντίστοιχα τα ρομπότ συνεργάζονται μέσω σημάτων φωτός που ανταλλάσσουν από τις κεραίες τους και συνεννοούνται επιλέγοντας για την καλύτερη διαδρομή.

Όπως εξηγεί ο Γκαρνιέ: «Κάθε ξεχωριστό ρομπότ είναι αρκετά χαζό. Έχει πολύ περιορισμένη μνήμη και μικρή επεξεργαστική ισχύ. Μόνο του, το κάθε ρομπότ απλώς θα τριγυρνούσε άσκοπα και θα χανόταν. Όμως όλα μαζί μπορούν να επικοινωνήσουν και να συνεργαστούν. Είναι ο ίδιος ακριβώς μηχανισμός με τα μυρμήγκια»

Παράλληλα οι μηχανικοί έχουν αναπτύξει ειδικούς αλγόριθμους με βάση τη συλλογική συμπεριφορά των μυρμηγκιών, προκειμένου να αριστοποιήσουν την κατασκευή των τηλεπικοινωνιακών, μεταφορικών και άλλων δικτύων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ