Τι συζητήθηκε στη δραματική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο υπουργείο Οικονομικών - iefimerida.gr

Τι συζητήθηκε στη δραματική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο υπουργείο Οικονομικών

Τι συζητήθηκε στη δραματική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο υπουργείο Οικονομικώ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Πέμπτης ύστερα από 4,5 ώρες συζήτησης επί των οικονομικών θεμάτων που «καίνε» την κυβέρνηση αποχώρησε από τη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Στη σύσκεψη που ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά το μεσημέρι της Πέμπτης στους δημοσιογράφους ότι θα προεδρεύσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συμμετείχαν εκτός από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, δηλαδή τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Στο τραπέζι της συζήτησης, σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, έπεσαν τρία θέματα:

  • Η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού
  • Η πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες
  • Η προετοιμασία ενόψει της άφιξης της Τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παρέμεινε στο υπουργείο Οικονομικών και μετά την αποχώρηση του κ. Σαμαρά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ανάλογη σύσκεψη ενδέχεται να πραγματοποιηθεί και την Παρασκευή.

Οσον αφορά τις εξελίξεις στην Κύπρο και το κατά πόσο αυτές μπορούν να επηρεάσουν την Ελλάδα, η ίδια πηγή ανέφερε πως είναι πολύ νωρίς για να γίνει μια τέτοια εκτίμηση.

«Είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην Κύπρο. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει μια γενικότερη αρνητική ψυχολογία, αλλά για όλη την Ευρώπη» ανέφερε και πρόσθεσε «πάντως, για τις τράπεζες στην Κύπρο, οι οποίες επαναλειτούργησαν σήμερα, πρόσθεσε ότι υπήρξε απόλυτη ηρεμία. Όλα πήγαν μια χαρά».

Σχετικά με την επικείμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ο ίδιος παράγοντας επισήμανε ότι «πρέπει να τα έχουμε λήξει πριν τις 12 Απριλίου (συνεδρίαση του Eurogroup στην Ιρλανδία). Όλα θα τα πετύχουμε».

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η τρόικα αναμένεται εκ νέου στην Αθήνα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και εκτός από τις «γνωστές εκκρεμότητες», όπως είναι ο καθορισμός του τρόπου είσπραξης του φόρου ακινήτων το 2013 και το θέμα της κινητικότητας –εφεδρείας - απολύσεων στο Δημόσιο, η κυβέρνηση αγωνιά για την πορεία των εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών. Οι έως στιγμής «προβολές» τοποθετούν τη «μαύρη τρύπα» στην εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013 σε ποσό που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, ενώ για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου, απαιτούνται γενικότερα τα εξής:

  • Θα πρέπει να υποβληθεί   ένα αξιόπιστο σχέδιο κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, με πρόβλεψη για «υποχρεωτικές αποχωρήσεις» συγκεκριμένου αριθμού υπαλλήλων. Παράλληλα, η τρόικα αναμένει τη θέσπιση κριτηρίων αξιολόγησης, με βάση τα οποία θα αποφασιστεί ποιοι υπάλληλοι θα τοποθετηθούν σε διαθεσιμότητα και ποιοι τελικά θα αποχωρήσουν.
  • Ανοιχτό παραμένει το θέμα της κατάργησης ή μη του ΕΕΤΗΔΕ που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και η αντικατάστασή του με τον νέο φόρο ακινήτων.
  • Χρηματοδότηση ασφαλιστικών ταμείων. Καθορισμός του κατώτατου μισθού.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, δεν έχουν εγκαταλειφθεί βασικές διεκδικήσεις, όπως το αίτημα για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ