Αυστηρή προειδοποίηση Αβραμόπουλου σε Νταβούτογλου: Ούτε να περνά από το μυαλό σας η διχοτόμηση - iefimerida.gr

Αυστηρή προειδοποίηση Αβραμόπουλου σε Νταβούτογλου: Ούτε να περνά από το μυαλό σας η διχοτόμηση

Αυστηρή προειδοποίηση Αβραμόπουλου σε Νταβούτογλου: Ούτε να περνά από το μυαλό σ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αμεση ήταν η απάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου στον Τούρκο ομόλογό του, ο οποίος νωρίτερα είχε προτείνει ακόμη και τη διχοτόμηση της Κύπρου αν οι Ελληνοκύπριοι συνεχίσουν, κατά την άποψή του, να μονοπωλούν τα δικαιώματα στο φυσικό αέριο.

Στην επιστολή του ο κ. Αβραμόπουλος υπογραμμίζει ότι τέτοιες σκέψεις δεν πρέπει καν να περνούν από το μυαλό οποιουδήποτε. «Οποιοσδήποτε υπαινιγμός περί διχοτόμησης δεν πρέπει να είναι στο μυαλό κανενός» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του προς τον Τούρκο ομόλογό του ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει στην επιστολή του πως οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να αφεθούν να συμφωνήσουν μόνοι τους για μία επανενωμένη Κύπρο. «Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι δεν χρειάζονται πια προστάτες, μπορούν μόνοι τους να βρουν τις λύσεις που τους αρμόζουν, να συνεχίσουν τον διάλογό τους υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ο οποίος - όπως ξέρετε - διεκόπη από τον τουρκοκύπριο ηγέτη», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ταυτόχρονα απορρίπτει την πρόταση για τη σύγκληση τετραμερούς διάσκεψης, καθώς αυτή αντιστρατεύεται «τη θεμελιώδη αρχή του σεβασμού της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Παράλληλα, σημειώνει πως «ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος έδειξαν ότι τέτοιες διαδικασίες διαπραγμάτευσης δεν έχουν θετικά αποτελέσματα...».

Ως προς το ρόλο της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει ότι πρέπει να είναι «υποστηρικτικός και ενθαρρυντικός» της προσπάθειας που θα καταβάλλεται από τις δύο κοινότητες. «Και ασφαλώς μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά τις εξελίξεις, διακηρύσσοντας την ετοιμότητά μας να τους ενθαρρύνουμε, έτσι ώστε οι διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε μια δίκαιη, βιώσιμη και συμφωνημένη διευθέτηση» τονίζεται.

Αναφερόμενος στην τρέχουσα επικαιρότητα, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι «σήμερα συνεχίζουμε να είμαστε μάρτυρες της διαιώνισης μιας απαράδεκτης κατάστασης για τον λαό της Κύπρου, η οποία είναι αντίθετη με όλες τις αρχές και τις αξίες της ανθρωπότητας». Εκφράζοντας δε τη βεβαιότητά του ότι η Κύπρος θα ξεπεράσει την κρίση, ο κ. Αβραμόπουλος ανέτρεξε στη δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην καταδίκη από τον ΟΗΕ της παράνομης εισβολής και κατοχής για να υπενθυμίσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπόρεσε «να σταθεί στα πόδια της και να εδραιώσει τη διεθνή της θέση».

Επισημαίνοντας τέλος, ότι παρά τις ειλικρινείς του προθέσεις, ο τρόπος προσέγγισης του κ. Νταβούτογλου στο Κυπριακό δεν ανοίγει νέες προοπτικές, ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι αυτές είναι προσεγγίσιμες μόνον μέσω μιας επανενωμένης χώρας, η αξιοποίηση των φυσικών πόρων της οποίας θα γίνεται επ' ωφελεία όλων των πολιτών της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ