Δραματική επίσκεψη Σαμαρά στο υπουργείο Οικονομικών εν όψει Τρόικα - iefimerida.gr

Δραματική επίσκεψη Σαμαρά στο υπουργείο Οικονομικών εν όψει Τρόικα

Δραματική επίσκεψη Σαμαρά στο υπουργείο Οικονομικών ενόψει Τρόικα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι δημοσιογράφοι ειδοποιήθηκαν ξαφνικά σήμερα το μεσημέρι ότι ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί, εκτός της ημερήσιας ατζέντας του, το υπουργείο Οικονομικών για να προεδρεύσει σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Φυσιολογικά θα ήταν παρόντες ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης. Οταν όμως άρχισε η σύσκεψη λίγο μετά τις 6.30 το απόγευμα, εμφανίστηκε και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Τα θέματα που καίνε αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση εν όψει της νέας επίσκεψης της Τρόικα, την Τετάρτη 3 Απριλίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και να εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ είναι τέσσερα:

  • Η είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων για το 2013. Αν θα εισπραχθεί μέσω της ΔΕΗ όπως ζητάει η Τρόικα ή όχι όπως ζητούν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ.
  • Οι μεγάλες αποκλίσεις στα έσοδα, το πρώτο τρίμηνο του 2013, σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού.
  • Η διαφαινόμενη τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία που απαιτεί μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη και εγκεκριμένη από την Τρόικα χρηματοδότηση.
  • Οι απολύσεις στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως ζητά η Τρόικα, αλλά αποκλείουν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ.

Τα τρία πρώτα από τα τέσσερα αυτά καυτά ζητήματα αποτελούν το θέμα της σημερινής συνάντησης καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι οποιαδήποτε απόκλιση από τους συμφωνημένους στόχους δεν αποκλείεται να οδηγήσει την Τρόικα να ζητήσει νέα μέτρα τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αμφίβολο ότι θα δεχθούν να ψηφίσουν πολλοί από τους κυβερνητικούς βουλευτές.

Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με τις αναταράξεις στην ελληνική οικονομία λόγω της κυπριακής κρίσης καθιστούν τον πρωθυπουργό εξαιρετικά προβληματισμένο και ανήσυχο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ