Independent: Οι Κύπριοι έβγαλαν μόνοι τους τα μάτια τους - iefimerida.gr

Independent: Οι Κύπριοι έβγαλαν μόνοι τους τα μάτια τους

Cyprus
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με ειρωνική διάθεση και ύφος προβοκατόρικο η βρετανική εφημερίδα Independent κουνάει το δάχτυλο στους Κύπριους τονίζοντας ότι παραπονούνται και διαμαρτύρονται για τον τρόπο με τον οποίο τους φέρονται οι Γερμανοί χωρίς να αναγνωρίζουν τις ευθύνες της δικής τους κυβέρνησης.

Ο συντάκτης του άρθρου, πολιτικός αναλυτής Ντόμινικ Λόσον, με επικριτικό στυλ παραφράζει την πρόταση του προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κύπρου ο οποίος μίλησε για χρηματοπιστωτική γενοκτονία και υποστηρίζει ότι η περίπτωση της Κύπρου είναι «χρηματοπιστωτική αυτοκτονία».

Γράφει χαρακτηριστικά «Δεν ήταν η Γερμανία - ή οποιοσδήποτε άλλος- που είπε στις κυπριακές τράπεζες να προσφέρουν πολύ υψηλότερα επιτόκια και στην κυπριακή κυβέρνηση να επιβάλει χαμηλότερη φορολογία στα έσοδα από οποιονδήποτε άλλον, ώστε να προσελκύσει ζεστό χρήμα. Δεν ήταν η Γερμανία που δασκάλεψε αυτές τις τράπεζες πώς να επενδύσουν αυτά τα χρήματα, ούτε και πρότεινε να υποστούν το κούρεμα των καταθέσεών τους ακόμη και οι μικρότεροι καταθέτες».

Κατά τον Λόσον είναι ταπεινωτικό για τον λαό της Κύπρου να βιώνει αυτές τις καταστάσεις, ωστόσο τονίζει ότι έχουν και οι ίδιοι ευθύνες και ιδιαίτερα η προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας.

Ο συντάκτης του άρθρου του Independent εμφανίζεται λάβρος κατά του Δημήτρη Χριστόφια για τον οποίο αναφέρει ότι ήταν γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος της χώρας και είχε περάσει αρκετά χρόνια στην ΕΣΣΔ, ενώ αναφέρει ότι «υπό τη δική του ηγεσία η Κύπρος επέτρεψε στον εαυτό της να μετατραπεί σε κέντρο μεταβιβάσεων για ρωσικούς εξοπλισμούς όπλων προς το καθεστώς Ασαντ (παραβιάζοντας το ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων)».

Υποστηρίζει, παράλληλα, ότι η Ανγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει με ψυχρότητα το κυπριακό πολιτικό κατεστημένο, καθώς έχει έλλειψη εμπιστοσύνης στον ρωσικό τρόπο πολιτικής επιχειρηματικότητας και δεν πρόκειται να συγκινηθεί από τις διαμαρτυρίες του Κρεμλίνου για τις «καμένες», πλέον, ρωσικές καταθέσεις.

Στο άρθρο τονίζεται επίσης ότι η κυβέρνηση Πούτιν θα μπορούσε να αποζημιώσει τους πολίτες για το κούρεμα καταθέσεων όπως ακριβώς έκανε η βρετανική κυβέρνηση στην περίπτωση των ισλανδικών τραπεζών που κατέρρευσαν.

Ο Λόσον, βέβαια, δεν παραβλέπει να τονίσει ότι η Ισλανδία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, όπως η Κύπρος, ωστόσο, επισημαίνει ότι το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει η κυπριακή κυβέρνηση το κοινό νόμισμα παραμένει ανοικτό, χαρακτηρίζοντας τρέλα εξαρχής την είσοδο της χώρας σε αυτό.

«Δεν είναι να προκαλεί έκπληξη που η αλληλεγγύη της Μέρκελ εκτείνεται πρωτίστως στον δικό της λαό, σε μια χρονιά γενικών εκλογών. Και δεν χρειάζεται να είσαι συμπολίτης της για να αναρωτηθείς γιατί ακόμη και οι χαμηλόμισθοι Γερμανοί θα πρέπει μέσω αυξημένης φορολογίας να δώσουν άφεση αμαρτιών σε Ρώσους και άλλους διεθνείς καταθέτες ύποπτων κυπριακών τραπεζών. Εξάλλου το κόστος της διάσωσης των κυπριακών τραπεζών δεν πέφτει μόνο στους Γερμανούς, αλλά σε όλα τα μέλη της ευρωζώνης και αν κάποιο θεωρεί ότι η Γερμανία φέρθηκε υπερβολικά σκληρά, δεν έχει βγει να το πει», καταλήγει το κείμενο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ