BBC: Μεγαλύτερο από 40% το κούρεμα στις καταθέσεις – Η Γερμανία κέρδισε, η Κύπρος έχασε - iefimerida.gr

BBC: Μεγαλύτερο από 40% το κούρεμα στις καταθέσεις – Η Γερμανία κέρδισε, η Κύπρος έχασε

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Κύπρος σώθηκε αλλά με ποιο τίμημα, αναρωτιέται ο Gavin Hewitt του ΒΒC υπογραμμίζοντας ότι χάθηκε οριστικά η μάχη για να διατηρήσει η Κύπρος το επιχειρηματικό μοντέλο της offshore οικονομίας. Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι αυτό είναι κάτι που διακαώς επιθυμούσε η Γερμανία.

Το άρθρο επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας θα οδηγήσει σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και επισημαίνει ότι κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 θα είναι ίσως 40% ή και μεγαλύτερο. Δριμύτατες θα είναι οι απώλειες και για τους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου όπου, όπως επισημαίνεται, βρίσκονται τα περισσότερα ρωσικά κεφάλαια. Επικαλείται μάλιστα τη δήλωση του Ολι Ρεν ότι «το άμεσο μέλλον θα είναι πολύ δύσκολο για τη χώρα και το λαό».

Η Κύπρος έχει μπροστά της μέρες αβεβαιότητας, συνεχίζει ο Gavin Hewitt (υπεύθυνος του BBC για την ειδησεογραφία της Ευρώπης). Θα υπάρξουν κάποιοι μεγάλοι και ίσως και αθώοι χαμένοι από αυτή την υπόθεση. Τι θα γίνει για παράδειγμα με κάποιον ξένο που δημιούργησε λογαριασμό με περισσότερα από 100.000 ευρώ προκειμένου να προβεί σε μια αγορά; «Το πακέτο διάσωσης στο βραχυπρόθεσμο μέλλον θα χτυπήσει βαριά την κυπριακή οικονομία... Η συμφωνία άφησε τη φήμη της Ευρωζώνης πληγωμένη», συνεχίζει το άρθρο. «Στην Κύπρο μπορείς να βρεις εύκολα ανθρώπους που δεν έχουν πρόβλημα να βγουν από το ευρώ. Ομως για την Ευρωπαϊκή Ενωση ο κίνδυνος να φύγει μια χώρα από την Ευρωζώνη απομακρύνθηκε. Για τις Βρυξέλλες αυτό είναι ένα βραβείο ικανοποιητικό».

Εξάλλου ο Gavin Hewitt έγραψε στο twitter: «Κύπρος: Η Γερμανία κέρδισε. Η Κύπρος έχασε. Η Γερμανία ήθελε τον κυπριακό τραπεζικό τομέα μειωμένο. Τα κατάφερε. Ο οικονομικός τομέας της Κύπρου εξασθένισε».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ