Το δραματικό εικοσιτετράωρο του Νίκου Αναστασιάδη – Από την παραίτηση στη συμφωνία - iefimerida.gr

Το δραματικό εικοσιτετράωρο του Νίκου Αναστασιάδη – Από την παραίτηση στη συμφωνία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε έναν μαραθώνιο διασκέψεων επιδόθηκε από το πρωί της κυπριακής δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βρέθηκε στις Βρυξέλλες για τις δραματικές διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο κύπριος πρόεδρος είχε το μεσημέρι πολύωρο γεύμα εργασίας με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον Επίτροπο Ολι Ρεν. Προηγήθηκε συνάντηση με τους κ. Μπαρόζο και Βαν Ρομπάι.

Μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων ο Κύπριος πρόεδρος έστειλε μήνυμα προς του Κυπρίους τονίζοντας «Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις. Καταβάλλουμε έντονες προσπάθειες για την Κύπρο».

Ενα βήμα πριν από την παραίτηση

Οι διαφωνίες της Κριστίν Λαγκάρντ στον τρόπο με τον οποίο θα ξεπερνούσαν το σκόπελο τω εννέα δισ. που άφηνε «παρακαταθήκη» η εκκαθάριση της Λαϊκής Τράπεζας έφθασε τις διαπραγματεύσεις στα άκρα και λίγο πριν από ένα νέο ναυάγιο.

Σε εκείνο το σημείο ο κ. Αναστασιάδης φέρεται να απείλησε ακόμη και με παραίτηση την Κριστίν Λαγκάρντ σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ασφυκτική πίεση και οι μεγάλες απαιτήσεις του Ταμείου.

Πληροφορίες από την Κυπριακή πλευρά ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της Κύπρου αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στην επικεφαλής του ΔΝΤ εάν στοχεύει να τον εξωθήσει σε παραίτηση.

«Με αυτά που κάνετε με εξωθείτε σε παραίτηση. Θα φύγω και θα το μετανιώσετε» φέρεται να ήταν τα λόγια του Νίκου Αναστασιάδη.

Νέο γεύμα εργασίας με Μπαρόζο και Ρομπάι

Μετά από μία ακόμη ανεπιτυχή συνομιλία με την Τρόικα η οποία προέβαλε απαιτήσεις για κούρεμα 50-60% των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου τις οποίες η κυπριακή πλευρά απέρριψε, ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε εκ νέου με τους Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν βαν Ρομπάι για να διατυπώσει τις αντιπροτάσεις της κυβέρνησής του.

Στο τέλος αυτής της συνάντησης και λίγο πριν συνεδριάσει το Eurogroup για να επικυρώσει την απόφαση ο Νίκος Αναστασιάδης προανήγγειλε τη συμφωνία πάλι μέσω twitter αναφέροντας ότι «Κορυφώνονται οι προσπάθειες».

Καθ ' όλη τη διάρκεια των δραματικών νυχτερινών συνεδριάσεων ο πρόεδρο της Κύπρου βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με το Προεδρικό Μέγαρο όπου είχε συγκεντρωθεί ολόκληρη η πολιτική ηγεσία της χώρας για να ενημερώνεται για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Επειτα από την ολοκλήρωση του Eurogroup και την επικύρωση της συμφωνίας, ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ότι «η συμφωνία είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και της ΕΕ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ