Όλα τα ονόματα του ανασχηματισμού - iefimerida.gr

Όλα τα ονόματα του ανασχηματισμού

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε άτακτη υποχώρηση και επιστροφή στο... πρωινό σενάριο αναγκάστηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αργά χθες το βράδυ, μετά το ναυάγιο της προσπάθειάς του να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Πλήρως αποδυναμωμένος μετά τη δημόσια παραδοχή της αποτυχίας του, αλλά και της δυνατότητας επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου που επί μήνες διέψευδε, προανήγγειλε μόνος του τον σημερινό ανασχηματισμό, που σύμφωνα με πληροφορίες της iefimerida θα οδηγήσει σε ένα σαφώς μικρότερο κυβερνητικό σχήμα, με τη συμμετοχή 30-35 στελεχών, μεταξύ των οποίων κάποιων (δύο ή τριών) τεχνοκρατών.

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί της κυβέρνησης -που τελούν υπό παραίτηση- είναι "στα κεραμίδια", δηλώνοντας πλήρως αιφνιδιασμένοι από τις χθεσινές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού και αναζητώντας την ενημέρωση στους δημοσιογράφους. Ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται σε συνεχή επαφή με στενούς του συνεργάτες, βάζοντας τις τελευταίες πινελιές σε ένα σχήμα που έχει από μέρες στο μυαλό του. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός σκέφτεται να σπάσει το σημερινό υπουργείο σε δύο, απομακρύνοντας τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου που αποτελεί πλέον κόκκινο πανί για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Τον κ.Παπακωνσταντίνου άλλωστε, "άδειασε" μεγαλοπρεπώς χθες ο πρωθυπουργός, στέλνοντάς τον να ενημερώσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο ΚΤΕ Οικονομικών την ώρα που ο ίδιος διαπραγματευόταν νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον Αντώνη Σαμαρά. Αποτέλεσμα ήταν να τον αφήσει έκθετο να μιλά περί "δημοσιογραφικών κουτσομπολιών". Από την πλευρά του, πάντως, ο κ.Φλωρίδης φέρεται να θέτει τους δικούς του όρους για να κάνει αποδεκτή μία τέτοια πρόταση -εφόσον του γίνει- μεταξύ των οποίων είναι το ολιγομελές και συμπαγές ως προς τον στόχο σχήμα. Δεύτερο πρόσωπο-κλειδί του ανασχηματισμού είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος, που ακούγεται εντόνως τις τελευταίες ώρες για τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, χωρίς αυτό να αποκλείει την ανάληψη συγκεκριμένου οικονομικού πόστου από τον ίδιο. Διατηρεί, άλλωστε, πολύ καλές σχέσεις με τον πρωθυπουργό, του οποίου είναι σύμβουλος επί θεμάτων μακροοικονομίας, αλλά και με το σύνολο σχεδόν των Ευρωπαίων και διεθνών εταίρων μας.

Μεταξύ των εξωκοινοβουλευτικών προσώπων που συζητιούνται είναι οι κ.κ. Γ. Στουρνάρας, Β. Ράπανος, Τ. Γιαννίτσης, Γκ. Χαρδούβελης, Θ. Πανταλάκης, Ν. Καραμούζης, Σπ. Θεοδωρόπουλος και Π. Τζωρτζάκης. Ως αντίβαρο στην αξιοποίηση τεχνοκρατών, ο κ. Παπανδρέου φέρεται να σκέφτεται την αναβάθμιση είτε του υπουργού Υποδομών Δημήτρη Ρέππα, είτε του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, με συντονιστικό ρόλο στην κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, θεωρείται βέβαιη η βολιδοσκόπηση για συμμετοχή των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ Πέτρου Ευθυμίου και Χρήστου Πρωτόπαπα, καθώς και του βουλευτή Επικρατείας Ηλία Μόσιαλου. Δύσκολα όμως θα γίνει πρόταση στον Αλέκο Παπαδόπουλο, μετά τις χθεσινές του δηλώσεις περί κινήσεων που έφτασαν στο όριο της γελοιότητας και εκλογών που θα αποτελούσαν πια τη μόνη λύση.

Σε κάθε περίπτωση, η ορκομωσία της νέας κυβέρνησης προγραμματίζεται για αύριο Παρασκευή. Αμέσως μετά, ο Γιώργος Παπανδρέου θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, όπου και θα συζητηθεί η σχετική πρόταση επί τριήμερο, για να καταλήξει σε ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ