Επιδεινώνεται η κατάσταση στην Κύπρο - Πάνω από 15% το κούρεμα στις καταθέσεις - iefimerida.gr

Επιδεινώνεται η κατάσταση στην Κύπρο - Πάνω από 15% το κούρεμα στις καταθέσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες φαίνεται να υπάρχει πλειοψηφική συναίνεση στην κυπριακή Βουλή για την ψήφιση των νομοσχεδίων εξυγίανσης της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος. Αν συμφωνεί η Τρόικα θα υπάρξει νομοσχέδιο για εφάπαξ κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000, το οποίο θα ανέρχεται στο 15% σύμφωνα με πληροφορίες από την Καθημερινή Κύπρου.

Νεοφύτου: Ράδιο αρβύλα τα περί κουρέματος

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου διαψεύδει ότι ο ΔΗΣΥ θα καταθέσει πρόταση νόμου για γενικό κούρεμα, ενώ άλλος βουλευτής του ΔΗΣΥ κάνει λόγο για κατάθεση νομοσχεδίου.

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε λόγο για «ράδιο αρβύλα», όταν κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει φήμη που μεταδίδουν ΜΜΕ για επαναφορά του γενικού κουρέματος των καταθέσεων με πρόταση νόμου που θα καταθέσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του.

«Εχουμε να ασχοληθούμε με άκρως σοβαρότερα ζητήματα από αυτά που μεταδίδονται από το ράδιο αρβύλα», είπε.
Στο μεταξύ, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών διέκοψε τη συζήτηση των εννέα νομοθετημάτων και θα επαναρχίσει σε λίγο.

Εξετάζεται το σχέδιο Β

Την ίδια ώρα στην τελική ευθεία βρίσκονται οι συζητήσεις με την Τρόικα για ολοκλήρωση του πακέτου διάσωσης που προνοεί :
- Τη διάσωση της Λαϊκής Τράπεζας
- Κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, το οποίο δεν έχει συμφωνηθεί

Το δραματικό tweet του Προέδρου


Η Βουλή θα κληθεί σε λίγο να πάρει μεγάλες & δύσκολες αποφάσεις, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

«Θα υπάρχουν οδυνηρές πτυχές, όμως η χώρα πρέπει να σωθεί», τόνισε ο Πρόεδρος

Νεοφύτου: Να βρούμε μια συμφωνημένη βάση


Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ σε δήλωση του από τη Βουλή, τόνισε ότι έγιναν και γίνονται πολλές δηλώσεις και πρόσθεσε: Εμείς σιωπήσαμε διότι προσπαθούσαμε να βρούμε λύση. Κάθε λεπτό ήταν και είναι πολύτιμο για να μπορέσουμε στις επόμενες ώρες να βρούμε μια συμφωνημένη βάση για να μπορούμε απόψε, μέσα από την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική συνεννόηση, να ψηφίσουμε τα νομοσχέδια για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις, το πλαίσιο και οι στόχοι που τέθηκαν στο τελευταίο Eurogroup».

Εξάλλου πληροφορίες από τη Βουλή αναφέρονται σε προσπάθειες που γίνονται στο παρασκήνιο, οι οποίες στοχεύουν και σε προτάσεις νόμου από ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, και οι οποίες θα περιλαμβάνουν και κούρεμα.

Ενταση στην Επιτροπή Οικονομικών


Με εντάσεις, ιδίως μετά το σχόλιο του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας πως όσοι βουλευτές κατέχουν καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ, θα πρέπει να το δηλώσουν, συνεχίζεται ακόμα η συζήτηση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, εκπρόσωποι της Λαϊκής Τράπεζας θέτουν στο τραπέζι αίτημα για διαμοιρασμό των επιπτώσεων μεταξυ της τράπεζάς τους, και της Κύπρου, και απαιτούν ουσιαστικά η διαδικασία αναδιάρθρωσης να συμπεριλάβει και την Τράπεζα Κύπρου, και να οδηγηθούν και οι δύο τράπεζες σε οργανωμένο διαχωρισμό ενεργητικών και κλείσιμο των προβληματικών τους εργασιών.

Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται, ο διαχωρισμός ενεργητικών που θα προκύψει στην Λαϊκή, δεν συνεπάγεται και απώλεια θέσεων εργασίας, ενώ με την κίνηση αυτή θα εξασφαλιστούν εξοικονομήσεις της τάξης των 3.6 δισ. ευρώ. Αυτή η εξοικονόμηση προκύπτει από το γεγονός ότι στην Λαϊκή Τράπεζα θα παραμείνουν μόνο οι εργασίες που είναι υγιείς με αποτέλεσμα οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης της «Υγιούς Λαϊκής» να είναι κατά πολύ μικρότερες.

Σημειώνεται ότι αν οι βουλευτές δεν εγκρίνουν την πρόταση, τότε η Λαϊκή δεν μπορεί πλέον να ανοίξει τις πόρτες της για εργασίες.

Ποιοι βουλευτές έχουν καταθέσεις

Σύμφωνα με πληροφόρηση, οι βουλευτές αποφεύγουν να τοποθετηθούν, ενώ αρνήθηκαν να δηλώσουν ποιοί έχουν προσωπικά συμφέροντα στην εν λόγω τράπεζα, μέ προσωπικές καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.

Σε περίπτωση έγκρισης του νομοσχεδίου, τότε οι καταθέτες με ποσά κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ θα έχουν εγγυημένες καταθέσεις, αλλά οι υψηλότερες καταθέσεις θα υποστούν κούρεμα, ενδεχομένως μέχρι και 40%.

Παπαδόπουλος: «Δεν θα μας υποβάλετε πώς θα λειτουργήσουμε»


Η αναφορά του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νίκου Παπαδόπουλου που υπέδειξε στον Διοικητή ότι «δεν θα μας υποβάλετε πώς θα λειτουργήσουμε», διατυπώνοντας τη θέση ότι μπορούμε να φύγουμε από το ευρώ.

Κατά τη συνεδρία τέθηκε το ερώτημα εάν είναι δυνατό να επιστρέψουμε στο γενικό κούρεμα καταθέσεων με κούρεμα και καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φοίβος Αθανασίου ανέφερε ότι το κούρεμα όλων των καταθέσεων δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων με το Eurogroup και τυχόν επαναφορά του θα γίνει μόνο από την κυπριακή Κυβέρνηση.

Το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει το διαχωρισμό των εργασιών της Λαϊκής Τράπεζας και τη μεταφορά των ανασφάλιστων καταθέσεων (πέραν των 100.000 ευρώ) και των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην τράπεζα γέφυρα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή με αυτό τον τρόπο η Λαϊκή Τράπεζα αποξενώνεται από τις ζημιές που υπέστη στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ