Financial Times: Ποια είναι η εναλλακτική για να κάνει η Κύπρος υγιείς τράπεζες από τα ζόμπι που έχει σήμερα - iefimerida.gr

Financial Times: Ποια είναι η εναλλακτική για να κάνει η Κύπρος υγιείς τράπεζες από τα ζόμπι που έχει σήμερα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με δικαιολογημένη οργή αντέδρασαν οι Κύπριοι και με σοκ ο υπόλοιπος κόσμος στην κίνηση του κυπριακού κράτους να αναγκάσει τους μικρούς καταθέτες να διασώσουν τις τράπεζες, αναφέρει άρθρο των «FT».

Ακόμα και αν οι πολιτικοί στη Λευκωσία αποφασίσουν να αφήσουν τη χρεοκοπία να προχωρήσει, οι αρνητικές συνέπειες θα είναι λιγότερες από την περίπτωση ενός νόμου ο οποίος θα αφήνει χωρίς αναμόρφωση το σημερινό τραπεζικό σύστημα.

Οι Κύπριοι ηγέτες λησμόνησαν να δώσουν στον εαυτό τους νομοθετικά εργαλεία για να διαχειριστούν μεθοδικά μια αναδιάρθρωση χρεοκοπημένων τραπεζών. Η Κύπρος όμως υπερηφανεύεται ότι το τραπεζικό της σύστημα είναι προσδεδεμένο στον βρετανικό νόμο. Από το 2009, η Λευκωσία είχε διαθέσιμο έτοιμο πλαίσιο, το οποίο προέκυπτε από τη βρετανική Banking Act.

Η προσαρμογή του στην κυπριακή πραγματικότητα και η συμπερίληψη μιας ρήτρας «προτίμησης εξασφαλισμένων καταθετών» θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να κόψει τους τραπεζικούς ισολογισμούς κατά το δημόσιο συμφέρον.

Αν αυτός ο δρόμος ακολουθηθεί, η Λευκωσία θα μπορέσει να παράξει καλές τράπεζες από τα σημερινά ζόμπι που περιφέρονται στο νησί. Οι τράπεζες αυτές θα έχουν ισολογισμούς αποτελούμενους από εξασφαλισμένες καταθέσεις και αρκετά αντίστοιχα στοιχεία ενεργητικού.

Οι μικροί καταθέτες θα δουν τις οικονομίες τους προστατευμένες από τις τραπεζικές ζημιές. Αν παρόλα αυτά πυροδοτηθεί τραπεζικός πανικός, οι τράπεζες αυτές θα έχουν αρκετά υγιή στοιχεία ενεργητικού ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε ρευστότητα από την ΕΚΤ. Τίποτα δεν καταστέλλει καλύτερα έναν τραπεζικό πανικό εν τη γενέσει του, από το να πληρωθούν οι πελάτες με ό,τι ζητήσουν.

Κάτι τέτοιο θα αφήσει τους δευτερεύοντες πιστωτές- τους ανασφάλιστους καταθέτες και μη εξασφαλισμένους ομολογιούχους με τα θραύσματα. Όχι, αυτό δεν είναι ένα καλό σενάριο, αλλά η απόφαση αυτή τουλάχιστον επιτρέπει ένα νέο τραπεζικό σύστημα- σταθερότερο αν είναι μικρότερο- να αναδυθεί από τις στάχτες του παλαιού. Η ζημιά θα είναι ένας μεταστατικός offshore τραπεζικός κλάδος.

Είναι ωστόσο μυστήριο το γιατί η Ευρωζώνη θα δάνειζε κεφάλαια για να εξασφαλίσει ένα μοντέλο που και η ίδια η Κύπρος δεν μπορεί πια να αντέξει. Το κέρδος θα ήταν ένα άλμα προς την τραπεζική ένωση και το τέλος της κατάστασης «πολύ συστημικό/η για να αφεθεί να χρεοκοπήσει».

Πηγή Euro2day

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ