Η Κύπρος σε αδιέξοδο: «ΝΙΕΤ» από τους Ρώσους, «ΝΟ» από την Ευρώπη - iefimerida.gr

Η Κύπρος σε αδιέξοδο: «ΝΙΕΤ» από τους Ρώσους, «ΝΟ» από την Ευρώπη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από μια κλωστή κρέμεται η κυπριακή οικονομία ενώ οι δανειστές ζητούν συνεχώς περισσότερους όρους από την πολιτική ηγεσία της Κύπρου. Σε μια δραματική τηλεδιάσκεψη χθες το βράδυ ζήτησαν νέα συνολική πρόταση από την κυπριακή κυβέρνηση και απαίτησαν να μη θιγούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

Η Κύπρος σε μια δραματική κίνηση χθες το βράδυ ανακοίνωσε ότι θα αναδιαρθρώσει το τραπεζικό της σύστημα επιβάλλοντας μεγάλες απώλειες στους μεγαλοκαταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας, με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και αναγκάστηκε να προσχωρήσει στη γραμμή Σόιμπλε -αν και η Γερμανία ζητάει αναδιάρθρωση όλων των τραπεζών ώστε να κουρευτούν και οι υπόλοιπες καταθέσεις στις 3 τράπεζες της Κύπρου (δες συνέντευξη Σόιμπλε).

Η Λευκωσία κατέθεσε νομοσχέδια που προβλέπουν:

  • τον περιορισμό στις κινήσεις κεφαλαίων από τις κυπριακές τράπεζες όταν αυτές ανοίξουν προκειμένου να αποφευχθεί φυγή κεφαλαίων
  • τη δημιουργία ειδικού ταμείου αλληλεγγύης με στόχο να καλυφθούν τα 5,8 δισ. ευρώ που ζητά η Τρόικα ως συμμετοχή της Κύπρου στο πρόγραμμα διάσωσης

Κύπριοι: Οι δανειστές στέλνουν εκβιαστικό τελεσίγραφο

Τριπλό μήνυμα, υπό τύπον εκβιαστικού τελεσιγράφου στέλνουν οι διεθνείς δανειστές προς την κυπριακή κυβέρνηση, προειδοποιώντας ότι «χωρίς κούρεμα καταθέσεων δεν μπορεί να συνομολογηθεί Μνημόνιο», ότι οι Ρώσοι καταθέτες θα πρέπει επίσης να υποστούν «κούρεμα» και ότι σε περίπτωση αδυναμίας υποβολής ενός «αξιόπιστου» εναλλακτικού σεναρίου από τη Λευκωσία για την εξεύρεση 5,8 δισ. ευρώ, τότε το κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα θα καταρρεύσει στις 26 Μαρτίου, γράφει ο κυπριακός Τύπος.

Το τριπλό μήνυμα, το οποίο στάλθηκε τόσο από την Ε.Ε., όσο και από την ΕΚΤ, αλλά και από το ΔΝΤ προς την κυπριακή κυβέρνηση, αντανακλάται και στις τοποθετήσεις του Προέδρου της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής.

Οι δηλώσεις του Ολλανδού αξιωματούχου απεκάλυψαν ουσιαστικά και τους «όρους του παιγνιδιού», που επιχειρούν να επιβάλουν στην Κύπρο οι διεθνείς δανειστές, αναφορικά με τα εναλλακτικά σενάρια που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από το Eurogroup και ακολούθησαν τη γραπτή ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι θα παράσχει ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες μέχρι τις 25 Μαρτίου και ότι η συνέχιση της παροχής ρευστότητας, πέραν της ημερομηνίας αυτής, προϋποθέτει τη συμφωνία σε μνημονιακό πρόγραμμα.

Το κούρεμα καταθέσεων είναι αναπόφευκτο

Για να υπάρξει ένα βιώσιμο πρόγραμμα για την Κύπρο «πρέπει να υπάρξει ένα στοιχείο κατανομής βαρών από την κυπριακή πλευρά», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθιστώντας σαφές ότι το κούρεμα καταθέσεων είναι αναπόφευκτο. «Δεν πιστεύω ότι το πακέτο (σ.σ. κουρέματος καταθέσεων) έχει αποσυρθεί και έχει αποτύχει εντελώς. Διότι», πρόσθεσε, «δεν βλέπω πολλές εναλλακτικές επιλογές», επιχειρώντας ουσιαστικά να αδειάσει τα εναλλακτικά σενάρια που επεξεργάζεται η κυπριακή κυβέρνηση.

«Οι μεγαλοκαταθέτες πρέπει να συμμετάσχουν με πολύ ισχυρότερο τρόπο από τους μικροκαταθέτες», στο «κούρεμα», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ και κάλεσε την κυπριακή πολιτειακή ηγεσία να «κινηθεί σε αυτή τη γραμμή», επαναλαμβάνοντας σε αρκετές περιπτώσεις τη θέση ότι το Eurogroup ήταν και είναι της άποψης για διασφάλιση των καταθέσεων κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ. Ο κ. Ντάισελμπλουμ, είπε ότι η απόφαση για κούρεμα όλων ανεξαιρέτως των καταθετών ήταν κοινή απόφαση και αντανακλά τις θέσεις κάποιων χωρών αλλά και της ίδιας της Κύπρου, καρφώνοντας και πάλι την κυπριακή κυβέρνηση. Στη συνέχεια πάντως, δήλωσε ότι «αναλαμβάνω πλήρη ευθύνη», ως πρόεδρος του Eurogroup, καθώς όπως είπε, δεν μπορούσε να σταματήσει μια τέτοια απόφαση.

Στο στόχαστρο των Ευρωπαίων οι ρωσικές καταθέσεις

«Ζητούμε ένα δίκαιο διαμοιρασμό» της κατανομής βαρών επί του κουρέματος «για τους καταθέτες που δεν είναι κάτοικοι Κύπρου», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τοποθέτηση διά της οποίας καθίσταται σαφές ότι στο στόχαστρο των διεθνών δανειστών είναι οι ρωσικές καταθέσεις. Κύκλοι στην έδρα της Ε.Ε εκτιμούν ότι πρωταρχικός στόχος του Βερολίνου και της «χορωδίας» που παπαγαλίζει τις γερμανικές θέσεις, είναι η διάλυση της Κύπρου ως χρηματοπιστωτικού κέντρου, μέσω του κουρέματος των ρωσικών καταθέσεων. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν πάντως ότι ο στόχος αυτός έχει ήδη επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό, με την απόφαση του Eurogroup για κούρεμα καταθέσεων.

Νέα ολομέλεια της Βουλής σήμερα το πρωί

Για σήμερα Παρασκευή, στις 10.00 το πρωί αποφάσισε η ολομέλεια της Βουλής τη συνέχιση της συνεδρίας προκειμένου να δοθεί χρόνος εξέτασης των εννιά κυβερνητικών νομοθετημάτων που κατατέθηκαν χθες βράδυ με τη διαδικασία του επείγοντος.

Οπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης από τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και των κομμάτων της Βουλής, λόγω του όγκου των σελίδων που θα πρέπει να μελετήσουν οι βουλευτές και επειδή δεν προβλέπεται να υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις λόγω της μικρής καθυστέρησης στην εξέταση και ψήφιση των συγκεκριμένων νομοθετημάτων, ελήφθη η απόφαση από την προηγηθείσα σύσκεψη αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων όπως γίνει δεκτό το αίτημα της κυβέρνησης για την ανάγκη επείγουσας εξέτασης των νομοθετημάτων.

Ως εκ τούτου παραπέμπονται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η οποία μέχρι τις 10.00 σήμερα το πρωί θα πρέπει να τα εξετάσει και να τα επαναπροωθήσει στην ολομέλεια για την τελική συζήτηση και ψηφοφορία.

Η ολομέλεια του νομοθετικού σώματος ψήφισε ομόφωνα τρία από τα τέσσερα νομοσχέδια τα οποία περιλάμβανε η σημερινή ημερήσια διάταξη.

Τα νομοσχέδια αυτά είναι ο περί Προϋπολογισμού της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, ο περί Προϋπολογισμού του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης και ο περί Προϋπολογισμού Ταμείου του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρίες.

Ψηφίστηκε επίσης ο νόμος για τον Προϋπολογισμό του ΧΑΚ με 52 ψήφους υπέρ και μία (Οικολόγων Περιβαλλοντιστών) εναντίον.

Το NIET της Ρωσίας

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είχε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, προκειμένου να τον ενημερώσει για το αποτέλεσμα των επαφών του στη Μόσχα. Σύμφωνα με έγκυρη κυβερνητική πηγή, οι Ρώσοι ξεκαθάρισαν στον υπουργό Οικονομικών ότι δεν συζητούν τίποτε άλλο πέραν της επιμήκυνσης του ρωσικού δανείου ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το ΝΟ της Ευρώπης

Σε δήλωση του Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρεται ότι το Eurogroup είναι έτοιμο να συζητήσει με τις κυπριακές αρχές ένα νέο σχέδιο απόφασης, το οποίο αναμένει ότι οι κυπριακές αρχές θα παρουσιάσουν όσο πιο γρήγορα είναι δυνατό.

Το Eurogroup, αναφέρει, θα είναι στη συνέχεια, στη βάση της ανάλυσης της Τρόικας που πρέπει να ληφθεί, έτοιμο να συνεχίσει διαπραγματεύσεις σε ένα πρόγραμμα προσαρμογής, σεβόμενο τις παραμέτρους που καθορίστηκαν προηγουμένως από το Eurogroup.

Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να αρχίσουν να νομοθετούν τα στοιχεία μιας τέτοιας συμφωνίας.

Η Ευρωζώνη απαιτεί εγγύηση καταθέσεων 100.000 ευρώ

Το Eurogroup επιβεβαιώνει τη σημασία της πλήρους εγγύησης των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ στην ΕΕ.

Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, προσθέτει, συνεχίζουν να είναι έτοιμα να βοηθήσουν τον κυπριακό λαό στις μεταρρυθμιστικές του προσπάθειες και είναι έτοιμα να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της ευρωζώνης ως συνόλου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσόρισε τις διαβεβαιώσεις των κυπριακών αρχών ότι θα παρουσιάσουν λεπτομερή εναλλακτική πρόταση στην Τρόικα για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών.

«Διαπιστώνουμε βελτιωμένο πνεύμα συνεργασίας από την πλευρά των κυπριακών αρχών», αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν και συνεχίζει: «Ειδικότερα, καλωσορίζουμε τις διαβεβαιώσεις των κυπριακών αρχών ότι θα παρουσιάσουν λεπτομερώς στην τρόικα την εναλλακτική τους πρόταση για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών από την πλευρά της Κύπρου πέρα από την οικονομική βοήθεια που συμφωνήθηκε».

«Οι εμπειρογνώμονές μας θα αξιολογήσουν αυτήν την πρόταση προσεκτικά ήδη από αύριο το πρωί», αναφέρει, προσθέτοντας: «Είμαστε εκ πρώτης όψεως ικανοποιημένοι για εκκαθάριση τράπεζας και τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων, όροι που προχωρούν σύμφωνα με τη νομοθετική διαδικασία».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο «ο Ολι Ρεν κάλεσε για την άμεση υιοθέτηση αυτών των μέτρων που είναι απολύτως αναγκαία σ' αυτή τη συγκυρία».

«Θα πρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα και να εργαστούμε εντατικά με την κυπριακή κυβέρνηση και τους εταίρους μας στην Τρόικα, ώστε να σχεδιάσουμε μια βιώσιμη εναλλακτική λύση, η οποία μπορεί να γίνει αποδεκτή από όλα τα κράτη μέλη», καταλήγει η δήλωση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ