Eγκλωβισμένες στην Κύπρο χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις - iefimerida.gr

Eγκλωβισμένες στην Κύπρο χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προβλήματα ρευστότητας εμφανίζουν εκατοντάδες επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, των οποίων οι καταθέσεις τους έχουν εγκλωβιστεί στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα η αβεβαιότητα για το εάν θα βρεθεί λύση συνεχίζει να ταλανίζει όσους βρέθηκαν στη δίνη αυτής της κρίσης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων της αγοράς και των εμπορικών επιμελητηρίων των δύο χωρών, οι καταθέσεις των ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεων στην Κύπρο υπολογίζεται ότι κυμαίνονται μεταξύ 1-3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το capital.

Το μεγαλύτερο μέρος τους όμως αποτελείται από λογαριασμούς τρεχούμενους που εξυπηρετούσαν το ταμείο των επιχειρήσεων και όχι μεσοπρόθεσμες τοποθετήσεις των ρευστών διαθεσίμων τους εν γένει.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της MIG η ελληνική εισηγμένη διαθέτει καταθέσεις της τάξης των 5 εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες της Κύπρου, «έκθεση πολύ μικρότερη πάντως από ό,τι προ διετίας όταν άρχισε η αντιπαράθεση με το κυπριακό δημόσιο».

Αναφορικά με την Coca Cola 3Ε που έχει εξαγοράσει την εταιρεία Λανίτης και διανέμει έτσι τα προϊόντα της, πηγές κοντά στον όμιλο επισημαίνουν ότι η έκθεση είναι περιορισμένη και η Κύπρος αποτελεί μια από τις πέντε μικρότερες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται. Άλλες πληροφορίες πάντως πιθανολογούν μεγαλύτερη έκθεση του ομίλου και θυμίζουν την κυπριακή καταγωγή των εκ των βασικών της μετόχων.

Μεγαλύτερο ύψος καταθέσεων εκτιμάται ότι έχει εγκλωβισμένες ο ΟΠΑΠ που διαθέτει εκεί θυγατρική. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τις παραπάνω εταιρείες παρουσία στην Κύπρο έχουν ακόμη ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων (που ελέγχει μερίδιο άνω του 32% στην αγορά καυσίμων), ο όμιλος Φουρλή με τρία καταστήματα Intersport και ένα κατάστημα ΙΚΕΑ, η Μαρινόπουλος (Carrefour), η Jumbo με τρία καταστήματα, τα Public του ομίλου Γερμανός, η Autohellas, η Αλουμύλ, ο όμιλος Βιοχάλκο, η ΕΛΓΕΚΑ και άλλες.

Πολύ περισσότερες είναι όμως οι μικρότερες επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που λειτουργούν εκεί. Την τελευταία τριετία μόνο, περισσότερες από 1.500 επιχειρήσεις σύστησαν εταιρείες στην Κύπρο, κυρίως για τη δημιουργία θυγατρικών και ενίοτε για τη μεταφορά της έδρας τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ