Η Κύπρος κυριαρχεί στην αυριανή συνάντηση Πούτιν - Μπαρόζο στη Μόσχα - iefimerida.gr

Η Κύπρος κυριαρχεί στην αυριανή συνάντηση Πούτιν - Μπαρόζο στη Μόσχα

Η Κύπρος κυριαρχεί στην αυριανή συνάντηση Πούτιν - Μπαρόζο στη Μόσχα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παρά το γεγονός ότι το θέμα της Κύπρου δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Ρωσίας που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στη Μόσχα, είναι αυτονόητο ότι θα αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα, όπως παραδέχθηκε στις δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί.

Οπως δήλωσε σήμερα, μετά τη συνεδρίαση του κολεγίου των Επιτρόπων, «το θέμα της Κύπρου δεν βρίσκεται επισήμως στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου, ωστόσο, σε περίπτωση που η ρωσική πλευρά εγείρει το ζήτημα, θα εξεταστεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρωθυπουργό Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.»

Ο κ. Μπαγί εξήγησε ότι ο επίτροπος Οικονομικών Ολι Ρεν θα παραμείνει στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συντονίσει τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και συμπλήρωσε ότι «όταν υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις από την πλευρά της Κύπρου, αυτές θα εξεταστούν από το Eurogroup».

Ερωτηθείς αν ενδεχόμενη παροχή δανείου από την πλευρά της Ρωσίας θα μπορούσε να είναι συμβατή με τη διασφάλιση του στόχου για τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους, ο Ολιβιέ Μπαγί αρνήθηκε να σχολιάσει «τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν». «Δε σχολιάζω τις διάφορες λύσεις που διερευνώνται αυτή τη στιγμή για να βοηθηθεί η Κύπρος. Υπάρχουν διάφορες ιδέες υπό εξέταση, δεν είναι ο ρόλος μας να τις σχολιάσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Καταλήγοντας, ο Ολιβιέ Μπαγί τόνισε ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να βρεθεί μια συνολική λύση, στην οποία θα συμφωνεί το Eurogroup. «Ολοι πρέπει να εργαστούν εποικοδομητικά», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είχε ανακοινώσει ότι η Ε.Ε. Ζητά από την Κύπρο ένα εναλλακτικό σενάριο, το οποίο θα σέβεται το κριτήριο της βιωσιμότητας του χρέους και τις χρηματοδοτικές παραμέτρους της απόφασης του Eurogroup της 16ης Μαρτίου.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι: «Οι κυπριακές αρχές πρέπει να παρουσιάσουν ένα εναλλακτικό σενάριο, το οποίο θα σέβεται το κριτήριο της βιωσιμότητας του χρέους και τις συναφείς χρηματοδοτικές παραμέτρους».

Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι έκανε ότι ήταν δυνατό για να βοηθήσει την Κύπρο και να βρεθεί λύση. Ωστόσο, σημειώνει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και καμία απόφαση δε μπορεί να ληφθεί χωρίς τη συνεργασία τους, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης και συνεχίζει τις επαφές της με την Κύπρο, με τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, με τα ευρωπαϊκά όργανα και με το ΔΝΤ.

Όσον αφορά την επιβολή εφάπαξ εισφοράς σε καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι στο Eurogroup και πριν την ψηφοφορία στην Κυπριακή Βουλή, είχε καταστήσει σαφές ότι μια εναλλακτική λύση η οποία θα σέβεται τις χρηματοδοτικές παραμέτρους μπορεί να γίνει αποδεκτή. Μια λύση, η οποία κατά προτίμηση δεν θα επέβαλε φορολόγηση σε καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. «Ωστόσο, οι κυπριακές αρχές δεν δέχτηκαν αυτό το εναλλακτικό σενάριο», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Επιπλέον, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι τον Ιούλιο του 2012 οι κυπριακές αρχές υπέβαλαν επίσημα αίτημα για τη σύναψη δανειακής σύμβασης, η οποία «δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ