Leon: Blue eyed pop - iefimerida.gr

Leon: Blue eyed pop

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Leon είναι αυτός ο νεαρός τραγουδοποιός που έχει γράψει τους όμορφους στίχους «throw the colors of your rainbow on this black and white» και στο βίντεο που υπάρχει στο YouTube περιφέρεται μαζί το γκρουπ του στο Πεδίο του Άρεως, σαν τον Ryan Gosling και τους Dead Man’s Bones. Θα μπορούσε να είναι τόσο μεγάλος σταρ. Ο δίσκος του «Futrue» που κυκλοφόρησε πέρσι και ήταν γεμάτος νοσταλγικές μελωδίες και ρεφρέν που μπορούσες να σιγοψιθυρίσεις, έτυχε μιας πολύ θερμής υποδοχής και ακούστηκε πολύ. Από την ώρα που σχημάτισε τη μουσική κολεκτίβα από άλλους νεαρούς πολυοργανίστες το 2009, ο Leon έχει κάνει ένα σωρό ζωντανές εμφανίσεις και έχει καταφέρει να γίνει από τις πιο συμπαθείς παρουσίες στην ελληνική σκηνή. Από κοντά είναι ακόμα πιο συμπαθής. Ο Freddie είχε σκοπό να τον φωτογραφήσει πάνω στο κόκκινο αεροπλάνο ενός εγκαταλειμμένου λουναπάρκ, αλλά ο σεκιουριτάς ήταν ανένδοτος, δεν μας επέτρεψε την είσοδο. Έτσι, φωτογραφήθηκε πάνω στα βραχάκια. Την ώρα της φωτογράφησης, στο λιμανάκι πίσω απ’ τη μαρίνα της Γλυφάδας, ένα «παράνομο» ζευγαράκι φιλιόταν ασταμάτητα μέσα στο αυτοκίνητο, ανενόχλητο από την παρουσία μας, πιο πέρα ψαράδες ψάρευαν ανάμεσα στα σκάφη, ακριβώς κάτω από την πινακίδα που έλεγε «απαγορεύεται το ψάρεμα»…

Φωτο: Freddie F.

Leon: Blue eyed pop | iefimerida.gr 0

Ποιες είναι οι διακοπές των ονείρων σου;
Ένα road trip στην Νότια Αμερική, από την πλευρά του Ειρηνικού ωκεανού, με κατάληξη στη Γή του Πυρός.

Ποια θα ήταν τα 5 πράγματα που θα έσωσες από το σπίτι σου αν καιγόταν;
Το πρώτο είναι το σώμα μου που κουβαλάει το μυαλό μου. Μετά, το κουτί με τα τετράδια μου που έχουν τους στίχους και τις σημειώσεις μου, τους σκληρούς δίσκους με τις ηχογραφήσεις μου και κάποιες φωτογραφίες κοντινών ανθρώπων που είναι αναντικατάστατες.

Ποιο ήταν το τελευταίο sms που έστειλες;
Καλημέρα Χάρη, έχω ετοιμάσει τη συνέντευξη για το iefimerida και στην στέλνω. Πες στην δημοσιογράφο πως την έχω συμπαθήσει πολύ.



Το άλμπουμ σου είναι φτιαγμένο για να το ακούει κανείς όταν...;
Όταν ταξιδεύει και πετυχαίνει το ηλιοβασίλεμα, όταν κάνει έρωτα, όταν κυκλοφορεί μέσα στην πόλη και θέλει να γίνει αόρατος, το επόμενο πρωί μετά από ένα πάρτι με τα φώτα να αναβοσβήνουν ακόμα στο μυαλό, ξεφυλλίζοντας ένα οικογενειακό άλμπουμ με φωτογραφίες, ένα βράδυ του καλοκαιριού με θέα τη θάλασσα και τα καΐκια στη Μεσόγειο.

Πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική και γιατί;
Ξεκίνησα από μικρός, με είχαν γράψει οι γονείς μου να κάνω μαθήματα μετά το σχολείο. Βαριόμουνα πολύ τότε. Στην ουσία άρχισα να ασχολούμαι και να γράφω δικά μου κομμάτια στο γυμνάσιο, όπου τις ώρες του μαθήματος έγραφα στίχους και φανταζόμουνα μελωδίες. Για μένα η μουσική είναι ένα εργαλείο για να δημιουργώ ιστορίες με ήχο.

Ποιο ήταν το τελευταίο πράγμα που σε έκανε να γελάσεις;
Η συνέντευξη του Άκη Τσοχατζόπουλου. Βέβαια το γέλιο γρήγορα μετατράπηκε σε οργή καθώς έβλεπα έναν άνθρωπο να υποτιμάει την νοημοσύνη μας με προκλητικό τρόπο.


Έχει κινδυνέψει ποτέ η ζωή σου;
Ναι, αρκετές φορές όταν ήμουνα μικρότερος και έτρεχα με αυτοκίνητα και μηχανές. Η τελευταία τέτοιου είδους εμπειρία που είχα ήταν ένα βράδυ που περπατούσα και φορούσα κουκούλα και κρατούσα μια τσάντα. Για κάποιο λόγο, ένας ειδικός φρουρός νόμιζε πως πήγαινα να βάλω βόμβα και έστρεψε το πολυβόλο πάνω μου, όπλισε και φώναζε ψηλά τα χέρια σε πανικό. Ένιωσα έντονα την αδρεναλίνη.


Τι ακούς αυτή τη στιγμή;
Τη τελευταία εβδομάδα ακούω Lykke li, Jeff Buckley ξανά μετά απο καιρό, Fugazi το «Argument», Ε.L.Ο. και Bon Iver.

Ποια είναι η κοπέλα που καπνίζει στο εξώφυλλο του άλμουμ σου;
Είναι μια κοπέλα στην Πολωνία την οποία δεν γνωρίζω. Η φωτογράφος είναι Πολωνέζα, οπότε μάλλον είναι κάποιο μοντέλο από εκεί που χρησιμοποίησε για τη φωτογράφιση.

Όταν γκουγκλάρω Leon μου βγάζει Kings of Leon, Seat Leon, την ταινία του Besson, λιοντάρια... δεν είναι πρόβλημα αυτό; Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις σ αυτούς τους... ανταγωνιστές σου;
Τα λιοντάρια τα λατρεύω. Στους Kings of Leon θα έλεγα ότι μου αρέσουν τα τραγούδια τους, με τον Besson θα ήθελα να κάνω μια προσωπική κουβέντα για τη Natalie Portman και όσο για το Seat, τι να πω, το πιθανότερο είναι να μην υπάρχει σε λίγα χρόνια.

Επειδή διάβασα ότι έχεις κάνει πολλά ταξίδια, πού θα συμβούλευες κάποιον να μεταναστεύσει τώρα που όλοι θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα;
Υπάρχουν απίστευτα μέρη στον κόσμο αλλά και η Ελλάδα είναι ένα απο αυτά. Μακάρι να μέναμε εδώ και να αλλάζαμε μέσα και έξω.

Αν δεν είχες αυτές τις ερωτήσεις να σου τρώνε τον χρόνο τι θα έκανες;
Δεν ξέρω, όπως βλέπετε είμαι 100% αφοσιωμένος να σας απαντήσω.

Στους αγανακτισμένους, στο Σύνταγμα πήγες; Πως το βλέπεις όλο αυτό;
Είχα ανάμεικτα συναισθήματα πριν πάω. Τελικά πήγα και θεωρώ πως είναι πολύ καλό αυτό που συμβαίνει. Έστω και συμβολικά, είναι σημαντικό να υπενθυμίζει ο κόσμος στην εξουσία ότι είναι παρών. Επίσης, μου άρεσε τον πρώτο καιρό ο πολιτισμός που επικράτησε στις συνελεύσεις. Δυστυχώς, την τελευταία φορά που πήγα είδα τα πρώτα σημάδια διχασμού, έλλειψη ανεκτικότητας στις διαφορετικές απόψεις, μικροί χαρισματικοί
εξουσιαστές που ανατέλλουν σιγά σιγά μέσα από τις διαδικασίες, χωρίς και οι ίδιοι να το γνωρίζουν, στόμφος και περιαυτολογία. Για μένα, από μια επανάσταση, μικρή ή μεγάλη δεν μπορεί να λείπει η ενδοσκόπηση και η ατομική ευθύνη παράλληλα με τον εξωτερικό και το συλλογικό αγώνα, γιατί τότε θα οδηγηθούμε ξανά στο αιώνιο και πανανθρώπινο σύνδρομο του Πολυτεχνείου που μια ωραία μέρα οι εξουσιαζόμενοι γίνονται εξουσιαστές.




Το όνομα "Τιμολέων" δυσκόλεψε καθόλου τα παιδικά σου χρόνια;

Τίμο ή Λέων με φώναζαν αλλά όποτε ήθελαν να με κοροϊδέψουν με φώναζαν Τιμολέων.

Στα live τι σου αρέσει πιο πολύ και τι σε εκνευρίζει περισσότερο;
Πρώτα απ’ όλα μου αρέσει ο κόσμος, μια ωραία ατμόσφαιρα μπορεί να σε απογειώσει. Δεν μπορώ να πω πως υπάρχει κάτι που να με εκνευρίζει.

Ετοιμάζεις κάτι καινούριο αυτή την εποχή;
Ετοιμάζω καινούργιο υλικό το οποίο σταδιακά θα γίνει ο επόμενος δίσκος μου.

Το ukelele είναι trendy; Σε έχουν ρωτήσει τόσες φορές για αυτό που αν η συνέντευξη ήταν από κοντά θα ήθελες να μου το φέρεις στο κεφάλι;
Δεν ξέρω, δεν με ενδιαφέρει και ούτε θα σας χτύπαγα, δεν φταίτε εσείς που έγινε η ταινία Blue Valentine.

Τι πράγμα είναι σίγουρο για το μέλλον;
Το μόνο σίγουρο προς το παρόν είναι ότι θα πεθάνουμε. Αν η επιστήμη το λύσει και αυτό απλώς θα γίνουμε τόσοι πολλοί που δεν μπορώ να φανταστώ τι θα γίνει.


Με τις Delight, τις σχεδιάστριες έχεις κάποια σχέση;
Διατηρώ ερωτική σχέση και με τις δύο παράλληλα. Πλάκα κάνω, απλώς μου αρέσουν τα ρούχα τους. Θεωρώ ότι έχουν ωραία, ανεξάρτητη αισθητική, μουσικότητα στα ρούχα και μια άποψη κοσμοπολίτικη και ρομαντική μακριά από το ελληνικό κιτς.

Υπάρχει κάτι που έχεις κάνει και νιώθεις περήφανος γι' αυτό;
Φυσικά, νιώθω περήφανος για τα περισσότερα πράγματα και κατά αυτόν το τρόπο μου αρέσει να ζω τη ζωή μου.

Με τι ασχολείσαι εκτός από τη μουσική;
Μου αρέσει πολύ ο κινηματογράφος, όλες οι τέχνες, ο αθλητισμός, μου αρέσει να ταξιδεύω και να είμαι για ώρες μέσα στη θάλασσα.

O Leon εμφανίζεται live τη Πέμπτη 16 Ιουνίου στην Τεχνόπολη μαζί με τον Κωστή Μαραβέγια

To άλμπουμ Futrue κυκλοφορεί από την Archangel

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ