Οι έντονες ανησυχίες του γαλλικού Τύπου για τις εξελίξεις στην Κύπρο - iefimerida.gr

Οι έντονες ανησυχίες του γαλλικού Τύπου για τις εξελίξεις στην Κύπρο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με ιδιαίτερη ανησυχία υποδέχτηκε ο γαλλικός Τύπος τις εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων στην Κύπρο – μία ανησυχία η οποία αποτυπώνεται στα πρωτοσέλιδα και τις φωτογραφίες με τις ουρές των Κυπρίων στα μηχανήματα ανάληψης – αλλά και την απόφαση της Ευρώπης και του ΔΝΤ για τη φορολόγηση των καταθέσεων, διερωτώμενος αν θα πρέπει να ανησυχούν οι Ευρωπαίοι καταθέτες για την ενδεχόμενη εφαρμογή αυτού του μέτρου και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας.

«Η φορολογία πνίγει την αποταμίευση» ήταν ο τίτλος της χθεσινής Libération: η κρίση αυτή «θα επιτρέψει την εξυγίανση της χρηματιστηριακής φούσκας στη νήσο, καθώς η ευρωζώνη απαιτεί τη μείωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα από το 8πλάσιο του ΑΕΠ που είναι σήμερα στο 3,5 ευθυγραμμιζόμενος με τον μέσον όρο στην ΕΕ... Η σκούπα αυτή στις τράπεζες είναι ένα πλήγμα στο "άντρο του βρώμικου χρήματος". Παρά τις διαψεύσεις της Λευκωσίας, οι υποψίες παραμένουν για την Κύπρο, σχετικά με την προέλευση των ρωσικών καταθέσεων ( 25 δισ ευρώ). Αυτός είναι και ο βασικός λόγος της άρνησης του Βερολίνου να βοηθήσει τη Λευκωσία».

Η οικονομική Les Echos, με τη σειρά της, έκανε χθες λόγο για «Σοκ και θυμό των Κυπρίων που υποχρεούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους για τη σωτηρία της νήσου», προσθέτοντας ως υπότιτλο «Ένα ωστικό ευρωπαϊκό κύμα»: «Το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου προκαλεί πανικό στους καταθέτες... Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων βοήθειας που επιβάλλεται μια τέτοια φορολογία στις καταθέσεις. Είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της Κύπρου, η οποία είναι ένα παράκτιο χρηματοοικονομικό κέντρο με υπερβολικά μεγάλο τραπεζικό τομέα σε σχέση με τις παραγωγικές δυνατότητές της. Η απόφαση προκαλεί το θυμό των Κυπρίων και γεννάει φόβους για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών τραπεζικών καταθέσεων. Ορισμένοι οικονομολόγοι "φωνάζουν" για την ανευθυνότητα της Ευρώπης... Με τη φορολόγηση των καταθέσεων οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών, στοχεύουν στους Ρώσους καταθέτες» υπογράμμιζε η εφημερίδα σε άρθρο που τιτλοφορούσε: «Τιμωρείται η αδιαφάνεια των δεσμών με τη Ρωσία», ενώ σήμερα κάνει αναφορά στην πρόταση της Κύπρου να μη φορολογηθούν οι καταθέσεις κάτω των 20.000 ευρώ.

Όσον αφορά τη χθεσινή Le Figaro, αυτή εξηγούσε ότι «η έκτακτη και άνευ προηγουμένου φορολογία» δίνει τη δυνατότητα στην Ευρώπη και το ΔΝΤ να μειώσουν τη βοήθεια στα 10 δισ. από 17 δισ. που εκτιμούσε ότι έχει ανάγκη η Κύπρος. Επιπλέον, αναφέρεται ότι «Οι Ρώσοι έχουν το 40% των 68 δισ. ευρώ των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες », ενώ σε σημερινό άρθρο της κάνει εκτενή αναφορά στην επίσκεψη του Κύπριου Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή στη Μόσχα.

Όσον αφορά τις La Tribune και Le Monde, αυτές αναφέρουν αντιστοίχως: «Κύπρος: Μα ποιος είχε την ιδέα να φορολογήσει τις τραπεζικές καταθέσεις;» και «Φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο - Έπεσε επιτέλους ένα ταμπού».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ