Καταιγιστικές οι εξελίξεις στην Κύπρο - Δεν περνάει το κούρεμα - iefimerida.gr

Καταιγιστικές οι εξελίξεις στην Κύπρο - Δεν περνάει το κούρεμα

Καταιγιστικές οι εξελίξεις στην Κύπρο -Τι θα γίνει αν ψηφίσουν «όχι»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χωρίς ουσιαστική απόφαση, αλλά με στόχο τη χαλάρωση του σχεδίου για τη φορολόγηση των καταθέσεων ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup το βράδυ της Κυριακής. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης φέρεται να επιθυμούν ηπιότερη προσαρμογή ιδιαίτερα για εκείνους που έχουν καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, ωστόσο η ανάγκη για συνολική εξοικονόμηση 5,8 δισ. ευρώ αναμένεται να φέρει νέες εντάσεις, καθώς θα πρέπει να ανέβει ο συντελεστής φορολόγησης για τους μεγαλοκαταθέτες σε ποσοστό 15,6%, κάτι που δεν θέλει η κυβέρνηση, αφού θα οδηγήσει στη «φυγή» των μεγαλοκαταθετών.

«Το Eurogroup συνεχίζει να έχει την άποψη ότι οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από τους μεγαλοκαταθέτες και επαναλαμβάνει ότι είναι σημαντικό να εγγυηθούν πλήρως οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ», αναφέρεται στο κείμενο το οποίο καλεί τις κυπριακές αρχές και το κοινοβούλιο να εφαρμόσουν γρήγορα τα συμφωνηθέντα μέτρα.

Μόνο 20 Κύπριοι βουλευτές ψηφίζουν «ναι»

Από την πρώτη στιγμή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην κυπριακή Βουλή ήταν οριακή, καθώς χρειάζονται 29 ψήφοι για να υπερψηφιστεί το επίμαχο νομοσχέδιο και μέχρι και χτες οι βουλευτές που θα ψήφιζαν «ναι» δεν έφταναν αυτό τον αριθμό, αντιθέτως έφταναν τα 20 «ναι», δηλαδή των βουλευτών του ΔΗΣΥ, με τον Κύπριο Πρόεδρο να στείλει τα «χαιρετίσματά» του στη Μέρκελ.

Μάλιστα στην περίπτωση που η κυπριακή Βουλή ψηφίσει «όχι», τότε η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί εκτός ευρώ και αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας.

Αναστασιάδης σε Μέρκελ - Πούτιν: Η Βουλή δεν θα ψηφίσει την πρόταση

Σήμερα αναμένεται ο κ. Αναστασιάδης να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν και νέα συνομιλία με την Ανγκελα Μέρκελ. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, ο οποίος ανέφερε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι η απόφαση του Eurogroup δεν θα περάσει από την Κυπριακή Βουλή.

Ο κ. Αναστασιάδης επιχειρεί να διαμορφώσει ένα ευνοϊκότερο κλίμα, το οποίο να βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις που διατύπωσε στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής.

Νέες διαμαρτυρίες σε Προεδρικό Μέγαρο και Βουλή

Η οργή του κυπριακού λαού αναμένεται να φανεί και σήμερα με εκατοντάδες πολίτες να «πολιορκούν» τόσο τη Βουλή όσο και το Προεδρικό Μέγαρο, εικόνες πρωτοφανείς στην ιστορία της χώρας, αποδοκιμάζοντας κυρίως τον πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, τους βουλευτές και τους πολιτικούς.

Στουρνάρας: Κανένας κίνδυνος για τις καταθέσεις σε ελληνικές και κυπριακές τράπεζες

Λίγο μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι «αποφασίστηκε μεγαλύτερη ευελιξία, η Κύπρος θα αποφασίσει το ύψος του φόρου», ενώ πρόσθεσε ότι όλα τα ξένα και ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα στη χώρα θα λειτουργήσουν κανονικά.

Διαβεβαίωσε, ακόμη, ότι δεν τίθεται απολύτως κανένας κίνδυνος για τις καταθέσεις σε ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, ενώ τόνισε ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να αποκτήσει το ενεργητικό και παθητικό των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ