Μετά την ψηφοφορία στην Κύπρο η απόφαση για την απορρόφηση των κυπριακών τραπεζών - iefimerida.gr

Μετά την ψηφοφορία στην Κύπρο η απόφαση για την απορρόφηση των κυπριακών τραπεζών

Μετά την απόφαση της κυπριακής Βουλής η απόφαση για την απορρόφηση των τραπεζών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σιγή ιχθύος τηρείται γύρω από τη διαδικασία -η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη- εξεύρεσης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, στο οποίο θα μεταφερθούν τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, καθώς αναμένεται πρώτα η απόφαση της κυπριακής Βουλής.

Μετά τις αποφάσεις που έλαβε το Σάββατο το Συμβούλιου Συστημικής Ευστάθειας, την Κυριακή συνεδρίασε και η Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με σκοπό να εξετασθούν οι προσφορές που έχουν κατατεθεί.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανάλογα με τις εξελίξεις την Κύπρο, στόχος είναι να έχουν μεταβιβαστεί οι δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών σε υφιστάμενο χρηματοπιστωτικό όμιλο έως το πρωί της Τρίτης. Με αυτό το δεδομένο, οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται το απόγευμα της Δευτέρας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει ο υπουργός Οικονομικών σε επανειλημμένες δηλώσεις του από το Σάββατο το πρωί, οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι απολύτως διασφαλισμένες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στις τρεις κυπριακές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Σήμερα δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα τρεις κυπριακές τράπεζες, η Τράπεζα Κύπρου, η Cyprus Popular Bank (πρώην Marfin Popular Bank) και η Ελληνική Τράπεζα με δίκτυο, που ξεπερνά τα 330 υποκαταστήματα και τους περίπου 5.000 εργαζόμενους. Διαθέτουν συνολικό ενεργητικό στην Ελλάδα ύψους 25 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ και τα δάνεια σε 20 δισ. ευρώ.

Οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα στη διάρκεια της τελευταίας 15ετίας ανέπτυξαν έντονη δραστηριότητα μεταξύ άλλων στον τομέα της λιανικής τραπεζικής στη χώρα, κερδίζοντας σημαντικά μερίδια αγοράς και αναπτύσσοντας παράλληλα υπολογίσιμο δίκτυο καταστημάτων.

Εξάλλου, στα 2,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι ανέρχονται οι συνολικές επιστροφές καταθέσεων από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα προς το ελληνικό, στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζών.

Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, από τις εκροές καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα προς το κυπριακό, που είχαν παρατηρηθεί πριν τις διπλές ελληνικές εκλογές, παραμένουν έως σήμερα περίπου 1,5 με 2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των καταθέσεων που «έφυγαν» από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα προς το κυπριακό συμπεριλαμβάνονται και ποσά καταθέσεων μικροκαταθετών που κυμαίνονται από 5.000 μέχρι 15.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ