Καταιγιστικές εξελίξεις στην Κύπρο εν μέσω αφόρητων πιέσεων από ΕΚΤ - iefimerida.gr

Καταιγιστικές εξελίξεις στην Κύπρο εν μέσω αφόρητων πιέσεων από ΕΚΤ

Καταιγιστικές εξελίξεις στην Κύπρο εν μέσω αφόρητων πιέσεων από ΕΚΤ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δραματικές ώρες περνά η Κύπρος, με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές, μετά την απόφαση του Eurogroup για σχέδιο διάσωσης της χώρας, που περιελάμβανε «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων.

Κύριο χαρακτηριστικό είναι πως οι Ευρωπαίοι πιέζουν την Κυπριακή Δημοκρατία να υιοθετήσει άμεσα την απόφαση του Eurogroup, απειλώντας με νέα μέτρα στην αντίθετη περίπτωση. Μάλιστα, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ζήτησε από τον Κύπριο πρόεδρο να παρθεί θετική απόφαση την Κυριακή και όχι τη Δευτέρα που θα είναι ανοιχτές οι αγορές, καθώς εξέφρασε την ανησυχία μήπως προκληθεί ντόμινο αρνητικών εξελίξεων σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Ωστόσο ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης απέρριψε αυτό το αίτημα του ΕΚΤ.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να ανοίξουν κανονικά οι τράπεζες την Τρίτη κι όχι να παραμείνουν κλειστές ως και την Τετάρτη, όπως θα ήθελε η κυπριακή κυβέρνηση.

Αναφορικά με τις πληροφορίες για τραπεζική αργία την Τρίτη και την Τετάρτη, λόγω φόβου εκροής χρημάτων από τους καταθέτες, δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση. Για να γίνει αυτό, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, πρέπει να εκδοθεί διάταγμα από το υπουργείο Οικονομικών και να ενημερωθεί η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου φέρεται να έχει μεταφέρει άνω των 5 δισ. ευρώ από την Ευρώπη σε μια επιχείρηση αστραπή για να στηρίξει τη ρευστότητα της αγοράς, όπως αναφέρει η εφημερίδα « Καθημερινή» της Κύπρου. Περισσότερα ποσά αναμένεται να μεταφερθούν με την ενδεχόμενη ψήφιση των μέτρων, που προβλέπει η απόφαση του Eurogroup.

Υπενθυμίζεται πως σε περίπτωση μεγάλης εκροής καταθέσεων, τα μέτρα που έχουν προταθεί για το κούρεμα δεν θα αρκούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο του ΔΝΤ που φτάνει στην Κύπρο και θα παραμείνει για τουλάχιστον 8 ημέρες, είναι έτοιμο να προτείνει και μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Διάγγελμα Αναστασιάδη με ανταλλάγματα

Ο πρόεδρος κ. Αναστασιάδης, κατά το διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό, υπεραμύνθηκε της επιλογής του να συναινέσει στην απόφαση του Eurogroup που περιλαμβάνει «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων και τόνισε πως αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος για το γεγονός πως επέλεξε τη λιγότερο οδυνηρή λύση για τη χώρα.

Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης μίλησε για ανταλλάγματα προς τους καταθέτες, όπως είναι η παραχώρηση τραπεζικών μετοχών και η χορήγηση ομολόγων συνδεδεμένων με τα μελλοντικά έσοδα από το φυσικό αέριο.

«Βόμβα» ΔΗΚΟ που θέτει όρους για να ψηφίσει...

Τους δικούς του όρους έθεσε, το βράδυ της Κυριακής, το συμπολιτευόμενο ΔΗΚΟ για να στηρίξει την κυβέρνηση και να ψηφίσει τα μέτρα που αποφάσιε το Eurogroup. Το ΔΗΚΟ αξιώνει γραπτή διαβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι, εάν φύγουν κεφάλαια από την Κύπρο, τότε αυτή θα στηρίξει το τραπεζικό σύστημα. Επίσης ζητά γραπτή εγγύηση ότι δεν θα επανέλθει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Eurogroup και η Τρόικα με νέα μέτρα. Τέλος, ζητά ακόμα να υπάρξει ένα σχέδιο, το οποίο θα προβλέπει ότι, αν σε κάποιο χρονικό διάστημα υπάρξουν άλλες οικονομικές δυνατότητες για την Κύπρο, τότε να υπάρξει απεμπλοκή από την απόφαση του Eurogroup.

...Αλλιώς η κυβέρνηση αναζητά μία ψήφο

Ακόμα κι εάν το ΔΗΚΟ ταχθεί με την κυβέρνηση, τα δύο κόμματα (ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ) χρειάζονται ακόμα μία ψήφο για να έχουν πλειοψηφία στη Βουλή, επειδή ΑΚΕΛ- ΕΔΕΚ έχουν ταχθεί κατά του νομοσχεδίου, ενώ αρνητικοί φαίνονται και οι Οικολόγοι. Ενδεχομένως, η μία ψήφος να εξασφαλιστεί από τον πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη, με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει διαροή από τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ. Ο άλλος βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ, Νίκος Κουτσού, θεωρείται βέβαιο ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε ότι στο τραπέζι τέθηκαν συγκεκριμένες εισηγήσεις, ώστε η Κύπρος να απεγκλωβιστεί από την πολύ ζημιογόνα προσέγγιση του στεγνού «κουρέματος», το οποίο δεν έχει σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως σημείωσε. Αυτή η προσπάθεια (είπε επί λέξει ο κύριος Συλλούρης) «θα φέρει αποτελέσματα, ώστε η πίεση που θα υποστούν οι άνθρωποι, στο τέλος να μην είναι ζημιά».

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι εξετάζονται κάποια μέτρα, τα οποία θα διευκολύνουν την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης μετά το «κούρεμα» των καταθέσεων. Επιβεβαίωσε ότι μια από τις εισηγήσεις είναι η διασύνδεση του τέλους αλληλεγγύης με την προοπτική του φυσικού αερίου. Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι με ή χωρίς «κούρεμα», θα υπάρξει τεράστια εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες. Με βάση αυτή την πραγματικότητα, είπε ο κ. Περδίκης, «έπρεπε να έχουμε την τόλμη να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις, που να οδηγούν σε πραγματική οικοδόμηση σε πολιτικό επίπεδο της εμπιστοσύνης του κοινού και των επενδυτών».

Οριστικά τη Δευτέρα θα αποφασίσει η Βουλή

Το πρωί της Δευτέρας (στις 08.30) θα συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο, ενώ η έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής αναβλήθηκε και θα πραγματοποιηθεί τελικά τη Δευτέρα, στις 16:00, μετά από παράκληση του Νίκου Αναστασιάδη, προς τον πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

Θα προηγηθεί σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων που θα αρχίσει στις 15:15. Αξίζει να σημειωθεί πως ματαιώθηκε η απογευματινή σύσκεψη στη Βουλή υπό την προεδρία του προέδρου της και των αρχηγών των κομμάτων. Στη σύσκεψη θα γινόταν ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου έκρινε ότι τα κόμματα έχουν τύχει επαρκούς ενημέρωσης από τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Πάγωσαν οι τραπεζικές κινήσεις

Μία άλλη αρνητική εξέλιξη ήρθε στο φως της δημοσιότητας και αφορά την επιστολή που έστειλε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου προς τις τράπεζες, στην οποία αναφέρεται ότι παγώνουν -προσωρινά- οι εντολές πληρωμών και οι μεταφορές κεφαλαίων.

Στην επιστολή που φέρει ένδειξη «Εμπιστευτικόν» τονίζεται ότι η Τράπεζα απαγορεύει προσωρινά και μέχρι νεωτέρας την εισαγωγή είτε από ιδρύματα υποκείμενα στην εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας ή κατ΄ άλλο τρόπο εντολών πληρωμής ή μεταφοράς κεφαλαίων σε οποιοδήποτε σύστημα πληρωμών εκκαθάρισης ή και διακανονισμού συναλλαγών που λειτουργεί εντός ή εκτός της Δημοκρατίας συμπεριλαμβανομένων εντολών εντός του ιδίου πιστωτικού ιδρύματος.

Σε ετοιμότητα η κυπριακή αστυνομία

Υπό τον φόβο επεισοδίων τελεί η κυπριακή αστυνομία, η οποία βρίσκεται σε ετοιμότητα από το Σάββατο, για να διατηρήσει την τάξη σε περίπτωση έντονων αντιδράσεων των πολιτών για την απόφαση του Eurogroup και την ενδεχόμενη ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης ανέφερε ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια τόσο έξω από το προεδρικό όσο και έξω από τη Βουλή: σε αυτό το πλαίσιο λειτουργεί το Κέντρο Αντιμετώπισης Κρίσεων στο Αρχηγείο για καλύτερο συντονισμό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ