Για ακραίο εκβιασμό των Ευρωπαίων κάνουν λόγο τα κυπριακά κόμματα [βίντεο] - iefimerida.gr

Για ακραίο εκβιασμό των Ευρωπαίων κάνουν λόγο τα κυπριακά κόμματα [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε βαρύ κλίμα ολοκληρώθηκε, αργά το βράδυ του Σαββάτου, η συνάντηση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με εκπροσώπους των κομμάτων, τους οποίους ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του Eurogroup.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στερείται μιας ψήφου στη Βουλή για να περάσει το νομοσχέδιο για «κούρεμα» των καταθέσεων. Τα κόμματα ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ διαθέτουν 28 ψήφους, ενώ απαιτούνται 29 ψήφοι. Από την άλλη, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και κάποιες διαρροές. Τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και οι Οικολόγοι θα ταχθούν, όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις των ηγετών τους, εναντίον.

Αναλυτικότερα, μετά τη συνάντηση του Σαββάτου, οι εκπρόσωποι των κομμάτων προέβησαν σε δηλώσεις, στις οποίες εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τις εξελίξεις και κυρίως για το «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες αλλά και για τη στάση που κράτησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Αναλυτικότερα, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε μεταξύ άλλων: «Θέσαμε πολλές ερωτήσεις χωρίς να λάβουμε απαντήσεις. Δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο απ' αυτά που είπα το πρωί του Σαββάτου. Την Κυριακή θα συνεδριάσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος και θα διαμορφώσουμε τις θέσεις μας. Ζητήσαμε αναβολή της συνεδρίας της ολομέλειας αλλά η απάντηση που πήραμε είναι ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Επίσης η εικόνα που σχηματίσαμε είναι ότι είτε θα αποδεχθούμε όλα τα μέτρα είτε τίποτα».

Από την πλευρά του, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ανέφερε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλά σενάρια», συμπληρώνοντας πως θα πρέπει με σύνεση, σωφροσύνη, συλλογικότητα και ενότητα να αποφασίσουμε, να βάλουμε στη ζυγαριά τις συνέπειες της συγκεκριμένης απόφασης αλλά και τις πιθανές συνέπειες της απόρριψης αυτής της απόφασης. Στο σημείο αυτό δικαιολόγησε τον κ. Αναστασιάδη, τονίζοντας πως σε δύο περιπτώσεις αρνήθηκε τις προτάσεις των ευρωπαίων εταίρων, αλλά υπό την αφόρητη, όπως είπε, πίεση που εξασκούσαν οι ηγέτες και η Διευθύντρια του ΔΝΤ και αντιμέτωπος με το δίλημμα είτε αυτής της σκληρής απόφασης είτε της πιθανής χρεοκοπίας της χώρας, πήρε μια συγκεκριμένη απόφαση, υπερτονίζοντας στους Ευρωπαίους εταίρους ότι αυτό είναι υπό την αίρεση της απόφασης της βουλής.

«Οταν έχεις την απειλή ότι αν δεν συμφωνήσεις, την Τρίτη το τραπεζικό σου σύστημα θα είναι υπό κατάρρευση, τότε αντιλαμβάνεσαι ότι τα περιθώρια σου περιορίζονται... Η απόφαση αυτή του Eurogroup είναι λανθασμένη... Τρώθηκε περισσότερο η αξιοπιστία το ευρωσυστήματος».

«Επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι των φόβων μας, ότι δηλαδή οι προθέσεις κάποιων εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Αντίθετα φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο στόχος τους είναι να την οδηγήσουν στην εξουθένωση για να ελέγξουν στο τέλος τη διαχείριση του φυσικού αερίου είτε για να επιβάλουν στο τέλος μία λύση απαράδεκτη για το εθνικό μας θέμα», δήλωσε από την πλευρά του ο Μαρίνος Σιζόπουλος από την ΕΔΕΚ, συμπληρώνοντας:

«Τα υπόλοιπα θα τα πούμε την Κυριακή, μετά τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου. Δεν έχουμε αποκρύψει ούτε τα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης ούτε τη σημερινής. Αυτό που εμείς διαπιστώνουμε είναι ότι δεν υπάρχουν ειλικρινείς τοποθετήσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Υπάρχουν ακραίες απαιτήσεις οι οποίες συνεχώς κλιμακώνονται».

«Είναι πρωτοφανή αυτά που συμβαίνουν, δεν θα πω τα τετριμμένα περί αλληλεγγύης και τρόπου συμπεριφοράς. Είναι πολύ σκληρά τα δεδομένα μπροστά μας και σκληρά τα διλήμματα. Το κάθε κόμμα θα τοποθετηθεί την Κυριακή. Αυτό που οφείλω να πω είναι ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και σκληρά τα διλήμματα. Πάνω απ' όλα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες κάποιες τοποθετήσεις», δήλωσε ο Μάριος Κάρογιαν από το ΔΗΚΟ. Και πρόσθεσε:

«Οι διαζευκτικές προτάσεις που τέθηκαν απορρίφθηκαν, θα πρέπει να υπάρξουν εναλλακτικά σενάρια όπως είπαμε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, και το κάθε κόμμα θα πάρει τις δικές τους αποφάσεις. Εμείς κάναμε μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων στην κοινοβουλευτική ομάδα και από εκεί και πέρα θα ακούσετε την Κυριακή την τελική μας τοποθέτηση. Υπάρχουν για εμάς σκιές στην απόφαση που λήφθηκε ιδιαίτερα από το ΔΝΤ και τις προεκτάσεις που μπορεί να υπάρχουν. Μπορούν να υπάρξουν εναλλακτικά σενάρια και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ξέρει τις δικές μας εισηγήσεις και το τι πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει.»

Τέλος, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας τού Κινήματος Οικολόγων, Αδωνης Γιάγκου, μίλησε για άδικη απόφαση σε βάρος της Κύπρου, τονίζοντας: «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι υπό τις παρούσες περιπτώσεις, δεν νομίζω ότι μπορούμε να συναινέσουμε σε αυτά τα μέτρα που ζητούνται».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ