Ομαδικός τάφος από την επιδημία της πανώλης ανακαλύφθηκε στο Λονδίνο [εικόνες] - iefimerida.gr

Ομαδικός τάφος από την επιδημία της πανώλης ανακαλύφθηκε στο Λονδίνο [εικόνες]

Ομαδικός τάφος από την επιδημία της πανώλης ανακαλύφθηκε στο Λονδίνο [εικόνες]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η επιδημία της μαύρης πανώλης αποτέλεσε ένα τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα για την Ευρώπη και λόγω της μεταδοτικότητας οδήγησε σε μαζικές ταφές των νεκρών. Πρόσφατα Βρετανοί αρχαιολόγοι εντόπισαν έναν νέο ομαδικό τάφο στο Λονδίνο με τουλάχιστον 50.000 σκελετούς.

Κατά τη διάρκεια ανασκαφών για ένα νέο μεγάλο έργο των βρετανικών σιδηροδρόμων στο Λονδίνο, αρχαιολόγοι βρήκαν έναν ομαδικό τάφο που σύμφωνα με τα στοιχεία υπολογίζεται ότι φιλοξενεί τα λείψανα περίπου 50.000 ανθρώπων που πέθαναν από την επιδημία της μαύρης πανούκλας πριν από περισσότερα από 650 χρόνια.

Οι πρώτοι 13 σκελετοί, βρέθηκαν τοποθετημένοι σε δύο σειρές, 2,5 μέτρα κάτω από τον δρόμο στην περιοχή Φάρινγκτον του κεντρικού Λονδίνου .Από τη μελέτη ιστορικών αρχείων προκύπτει ότι η περιοχή, στέγαζε κάποτε ένα πρόχειρα κατασκευασμένο κοιμητήριο για τα θύματα της βουβωνικής πανώλης η οποία κυριολεκτικά ξεκλήρισε την Αγγλία το 1348.

Τα ιστορικά στοιχεία που διασώζονται από την εποχή της πανούκλας υποδεικνύουν ότι στο συγκεκριμένο χώρο ταφής θάφτηκαν περίπου 50.000 θύματα της πανούκλας μέσα σε 3 χρόνια, ωστόσο μέχρι τώρα οι ανασκαφές έφεραν στο φως μόλις 13 σκελετούς προς το παρόν.

«Σε αυτό το πρώιμο στάδιο, το βάθος στο οποίο ενταφιάστηκαν, τα κεραμικά σκεύη που βρέθηκαν μαζί με τους σκελετούς και ο τρόπος που οι σκελετοί ήταν τοποθετημένοι, όλα συγκλίνουν στο ότι πρόκειται για τμήμα κοιμητηρίου για έκτακτες ανάγκες του 14ου αιώνα» δήλωσε ο Τζέι Κάρβερ, επικεφαλής της ομάδας αρχαιολόγων της Crossrail's.

Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν ότι οι σκελετοί, οι οποίοι απομακρύνθηκαν για να υποβληθούν σε εξετάσεις, θα ρίξουν φως στο DNA της πανώλης και θα επιβεβαιώσουν τις ημερομηνίες ταφής.

Το αρχαιολογικό αυτό εύρημα ενδέχεται να είναι η δεύτερη σημαντική μεσαιωνική ανακάλυψη στην Αγγλία το τελευταίο διάστημα ύστερα από την ανακοίνωση αρχαιολόγων τον περασμένο μήνα ότι ανακάλυψαν κάτω από χώρο στάθμευσης στα κεντρικά της χώρας, τα λείψανα του βασιλιά Ριχάρδου του τρίτου.

Ομαδικός τάφος από την επιδημία της πανώλης ανακαλύφθηκε στο Λονδίνο [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Ομαδικός τάφος από την επιδημία της πανώλης ανακαλύφθηκε στο Λονδίνο [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Ομαδικός τάφος από την επιδημία της πανώλης ανακαλύφθηκε στο Λονδίνο [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ