Δήλωση-σοκ: Δεν απολύουν τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους γιατί δεν συνεδριάζει το πειθαρχικό! - iefimerida.gr

Δήλωση-σοκ: Δεν απολύουν τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους γιατί δεν συνεδριάζει το πειθαρχικό!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της πανελλήνιας ομοσπονδίας προσωπικού ΟΤΑ, Μάρκου Δαρδαμάνη, οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι είναι θέμα το οποίο «κολλάει» στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο, το οποίο έχει να συνεδριάσει ενάμιση χρόνο.

Μείζον θέμα έχει προκύψει την τελευταία περίοδο με το φαινόμενο μελών πολλών οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), ακόμα και με επίορκους, οι οποίοι αν και έχουν κατηγορηθεί για παραβάσεις, δεν έχουν κινηθεί οι απαραίτητες διαδικασίες έτσι ώστε να υποστούν πειθαρχικές κυρώσεις.

Εξόφθαλμη περίπτωση αποτελούν οι δύο υπάλληλοι του Δήμου Παγγαίου, οι οποίοι αν και καταδικάστηκαν για την δολοφονία του δημάρχου Παγγαίου συνεχίζουν να λαμβάνουν μέρος του μισθού τους, ενώ έχουν κριθεί προφυλακιστέοι. Παρομοίως και υπάλληλοι του ΙΚΑ Καλλιθέας, οι οποίοι συνέχιζαν να πληρώνονται 1 χρόνο μετά με το 1/3 του μισθού τους, ενώ τους είχε επιβληθεί ποινή οριστικής παύσης από τα καθήκοντά τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΠ-ΟΤΑ το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο αδυνατεί να συνεδριάσει ή καθυστερεί υπερβολικά καθώς δεν υπάρχουν κονδύλια ώστε να πληρωθούν τα έξοδα μετακίνησης των μελών του ή δεν έχει εκδοθεί η απαραίτητη υπουργική απόφαση για τη σύγκλισή του.

Κάθε φορά που διαπιστώνεται μια πειθαρχική παράβαση για επίορκους υπαλλήλους ΟΤΑ, καλείται να συνεδριάσει το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο ώστε να κριθούν ελεγκτέοι. Να σημειωθεί πως ακόμα και αν κάποιος αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες και μάλιστα έχει κριθεί ένοχος, το πειθαρχικό συμβούλιο θα κληθεί και πάλι να συνεδριάσει ώστε να επιβληθούν κυρώσεις όπως οριστική παύση. Στην περίπτωση που το συμβούλιο κρίνει τον εκάστοτε υπάλληλο ένοχο, αυτός έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο δευτεροβάθμιο, όπως και συμβαίνει.

Επίσης με απόφαση της κυβέρνησης η αρμοδιότητα της κρίσης των επίορκων υπαλλήλων θα μεταφερθεί στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και πολλοί φάκελοι υποθέσεων έχουν ήδη παραδοθεί, με συνέπεια οι υποθέσεις να έχουν κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν περιπτώσεις επίορκων υπαλλήλων, οι οποίοι έχουν αθωωθεί γιατί δεν έχουν τηρηθεί οι απαραίτητες διαδικασίες κατά την κρίση τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ