Spiegel: Ο Ολάντ είναι «ο κύριος μη δημοφιλής» - iefimerida.gr

Spiegel: Ο Ολάντ είναι «ο κύριος μη δημοφιλής»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κανένας άλλος Γάλλος πρόεδρος στην Ιστορία της Γαλλίας δεν έχει δει τη δημοτικότητά του να μειώνεται τόσο γρήγορα όσο ο Φρανσουά Ολάντ. Μόλις 10 μήνες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, τα ποσοστά του βυθίζονται και το γερμανικό περιοδικό το περιγράφει με μια δόση χαιρεκακίας.

Ενδεικτικό είναι, σύμφωνα με το «Spiegel», το πρόσφατο ταξίδι του στην Ντιζόν. Απ' όταν οι Σοσιαλιστές τον όρισαν υποψήφιο για την προεδρία, ο Ολάντ απολάμβανε τις βόλτες που τον έφερναν κοντά στον λαό. Αμέσως μετά την εκλογή του, ήταν τόσες οι γηραιές κυρίες που επιθυμούσαν να τις ασπαστεί στο μάγουλο που αυτοαποκαλούνταν χαριτολογώντας «ο πρόεδρος των φιλιών».

Ομως έκτοτε η δημοτικότητά του μειώνεται συνεχώς. Τον Ιούνιο του 2012, όσοι δήλωναν ότι είχαν εμπιστοσύνη στον Ολάντ κυμαίνονταν από 51% ως 63% - ανάλογα τη δημοσκόπηση. Το ποσοστό αυτό κυμαίνεται σήμερα στο 30% με 37%, πλησιάζοντας τη χαμηλότερη δημοτικότητα που έχει καταγραφεί ποτέ σε πρόεδρο, το 20% του Νικολά Σαρκοζί.

Η αλλαγή αντικατοπτρίζεται και στον λαό, όχι μόνο στις δημοσκοπήσεις, όπως έγινε εμφανές στο διήμερο ταξίδι του Ολάντ στην Ντιζόν. Τους ταραχοποιούς τους απομάκρυναν βιαστικά από το πλήθος οι σωματοφύλακες του προέδρου. Λίγες ώρες αργότερα, ο Ολάντ ρώτησε μια περαστική αν ήθελε να βγει φωτογραφία μαζί του κι εκείνη αρνήθηκε ψυχρά: «Σας βλέπουμε αρκετά στην τηλεόραση».

Στη συνέχεια, μια άλλη γυναίκα του φώναξε: «Μην την παντρευτείς. Δεν μας αρέσει». Αναφερόταν στη Βαλερί Τιερβελέρ, τη σύντροφο του Ολάντ. Ο πρόεδρος ήρθε σε δύσκολη θέση και έμεινε σιωπηλός.

Οι σύμβουλοι του Ολάντ είχαν φανταστεί διαφορετικό το ταξίδι στην Ντιζόν. Αντί για μερικές χαριτωμένες φωτογραφίες του προέδρου να σφίγγει χέρια και να ασπάζεται μάγουλα, κατέληξαν με ένα φιάσκο δημοσίων σχέσεων. Δεν τους πήγε το μυαλό ότι αυτό θα έπαιρναν αν έστελναν έναν ελάχιστα δημοφιλή πρόεδρο να συναντήσει καθημερινούς ανθρώπους χωρίς να έχει ένα σαφές μήνυμα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ολάντ είναι ότι η δημοτικότητά του μειώνεται σε πολλές κατηγορίες. Η βάση του Σοσιαλιστικού Κόμματος θεωρεί προδοσία τις μικρομεταρρυθμίσεις και τις ελάχιστες περικοπές που εισήγαγε ο πρόεδρος, ενώ οι κεντρώοι ανέμεναν περισσότερο πραγματισμό στην πολιτική του. Οι δεξιοί είναι εξοργισμένοι τόσο από τα οικονομικά του μέτρα όσο και από την απόφασή του να νομιμοποιήσει τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων αλλά και με την άνοδο της ανεργίας στο 11%. Η οικονομική κατάσταση της Γαλλίας επιδεινώνει τα πράγματα αφού τα οικονομικά μεγέθη δείχνουν όλο και πιο απελπιστικά, η βιομηχανική παραγωγή έχει πάρει την κατιούσα και η ανάκαμψη δεν φαίνεται πουθενά στο τούνελ.

Ελάχιστοι Γάλλοι υπερασπίζονται τον Ολάντ με την καρδιά τους. Ακόμη και στα αριστερά μέσα ενημέρωσης, που στο παρελθόν έτειναν να τον καλύπτουν ευνοϊκά, οι σχολιαστές σήμερα τον κατηγορούν ότι δεν έχει όραμα, κάνει υπερβολικά λίγα, μιλάει δημοσίως υπερβολικά σπάνια και αφήνει την κυβέρνηση σε σύγχυση, όπως αναφέρει το Βήμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ