Τι ζητάει ο Σαμαράς από τους Ευρωπαίους για ανεργία και ανάπτυξη - iefimerida.gr

Τι ζητάει ο Σαμαράς από τους Ευρωπαίους για ανεργία και ανάπτυξη

Τι ζητάει ο Σαμαράς από τους Ευρωπαίους για ανεργία και ανάπτυξη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ανάγκη να δώσει βάση η Ευρωπαϊκή Ενωση στα κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανεργίας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά την εισήγησή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι όσο δεν υπάρχει σωστή αντιμετώπιση στα ζητήματα ανεργίας και ύφεσης τόσο θα ευδοκιμούν πολιτικά φαινόμενα τύπου Μπέπε Γκρίλο, ενώ κάλεσε, μαζί με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, τους Ευρωπαίους να μεριμνήσουν για ζητήματα όπως η επιχειρηματικότητα των νέων με χαμηλότερη φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στροφή της Ενωσης προς το ζήτημα της οικονομικής ανάπτυξης και επισήμανε ότι πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες πληροφορίες και δράσεις.

Ανέφερε χαρακτηριστικά τον τομέα της ενέργειας όπου επισήμανε πως η άνοδος των τιμών έχει επί της ουσίας ακυρώσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που πέτυχε η Ελλάδα μειώνοντας το κόστος της εργασίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής του Μαΐου το θέμα των τιμών της ενέργειας και οι επιπτώσεις τόσο σε κλαδικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός κινήθηκε στο ίδιο κλίμα με τις δηλώσεις του κατά την άφιξη στη Σύνοδο όταν τόνισε στους δημοσιογράφους ότι «η Ελλάδα υποφέρει από την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη στην Ιστορία της».

Σύνοδος αποτίμησης με το βλέμμα στην ανάπτυξη;

Σε γενικές γραμμές οι αναλυτές εκτιμούν ότι η διήμερη Σύνοδος Κορυφής δεν θα βγάλει σημαντικές ειδήσεις και πρόκειται περισσότερο για μια αποτίμηση της μέχρι τώρα διαχείρισης της κρίσης και επιβεβαίωσης της οδού «δημοσιονομικής υπεθυνότητας», ενώ δεν προβλέπεται να γείρει σημαντικά η πλάστιγγα της ρητορικής περί λιτότητας ή ανάπτυξης.

Στην πλειονότητά τους οι ηγέτες της Ευρώπης παραδέχθηκαν ότι η υψηλή ανεργία αποτελεί προτεραιότητα, ωστόσο, έδειξαν επιφυλακτικοί αναφορικά με την περίπτωση χαλάρωσης των πολιτικών λιτότητας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ υποστήριξε ότι το πακέτο ανάπτυξης στο οποίο έχει συμφωνήσει η ΕΕ πρέπει σιγά σιγά να πάρει σάρκα και οστά δηλώνοντας: «Τα χρήματα είναι εκεί αλλά πρέπει να φτάσουν στον κόσμο, έτσι ώστε οι νέοι στην Ευρώπη να βρουν δουλειές και εμείς να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι ξεκαθάρισε ότι παρά το γεγονός πως υπάρχουν ορισμένα φωτεινά σημεία υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να ξεπεραστεί η κρίση και πρόσθεσε: «Πρέπει να θυμόμαστε ότι η οικονομία αντιδρά με μια χρονική υστέρηση. Οταν η σταθερότητα αποκατασταθεί, θα χρειαστεί χρόνος αυτό να μεταφραστεί σε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, περισσότερη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Και μόλις η ανάπτυξη επιστρέψει, θα χρειαστεί ξανά χρόνος για να γίνει αισθητή η επίπτωσή της στην αγορά εργασίας».

Η Κομισιόν, μέσω του επικεφαλής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα παρουσιάσει στη Σύνοδο τη Στρατηγική 2020 στοχεύοντας σε πολιτικές ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ με τη σειρά του ο Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε «υπερβολικά άκαμπτη» τη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείται και έκανε λόγο για «ελαστικότητα», κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο Μάριο Μόντι, επηρεασμένος και από το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απαλλαγμένος από το άγχος της προεδρίας του Eurogroup, προειδοποίησε ότι η ΕΕ μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με μία «κοινωνική επανάσταση» εάν δεν διαφοροποιηθούν οι ηγέτες από τις πολιτικές λιτότητας.

Γενικότερη διαπίστωση είναι ότι οι ηγέτες της ΕΕ αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τα αδιέξοδα που διαφαίνονται σε ολόκληρη την ήπειρο από τη σκληρή λιτότητα, με μεγάλο στοίχημα να καμφθούν οι αντιστάσεις Γερμανίας, Ολλανδίας, Φινλανδίας και των υπολοίπων χωρών που στηρίζουν τους αυστηρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Σημειωτέον ότι έξω από τη Σύνοδο Κορυφής βρέθηκαν περίπου 15.000 πολίτες, κυρίως από τις γειτονικές χώρες, ορισμένοι από αυτούς ντυμένοι τσολιάδες, για να διαδηλώσουν κατά των πολιτικών λιτότητας κάτι το οποίο αποκλείεται να πέρασε απαρατήρητο από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Δεν υπάρχει πρόβλημα για τη δόση

Μπορεί το «ελληνικό ζήτημα» να μη βρίσκεται στη κορυφή των προτεραιοτήτων της διήμερης Συνόδου Κορυφής, ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και η εκταμίευση της επόμενης δόσης θα συζητηθούν έστω και παρασκηνιακά.

Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικοί κύκλοι εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη δόση του Μαρτίου υπογραμμίζοντας ότι οι προϋποθέσεις για την έγκριση της Τρόικα θα έχουν ικανοποιηθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Νωρίτερα, άλλωστε, η ελληνική κυβέρνηση είχε δεχθεί τα συγχαρητήρια από την Κομισιόν για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, μέσω του εκπροσώπου του Ολι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ, ο οποίος ανέφερε ότι η εκταμίευση της δόσης μπορεί να γίνει χωρίς να υπάρξει αποστολή της Τρόικας στην Ελλάδα.

Πιθανότατα η δόση του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ θα αξιολογηθεί στο άτυπο Eurogroup του Απριλίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ